Crònica del Concert / Crónica del concierto / Concert Chronicle "Preludis a l'amic absent"

de febrer 29, 2024



Carol Ruiz

María Dolores García Martínez (esguarddedona)
Versión en CASTELLANO
ENGLISH version 


(Enllaç a reel a Instagram)

Carol Ruiz: Virtuosisme i sensibilitat

Amb aquestes dues paraules es pot definir l’actuació d’ahir a l’Auditori del Tívoli, l’auditori de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell; afrontant sense partitures un concert complex i exigent i  de llarga durada (1hora 40 minuts)



El títol del concert

“Preludis a l’amic absent” agafa el nom d’unes composicions de l’any 1935 de Ricard Lamote de Grignon (1899 – 1962) dedicadas a Ventura Gassol arran el seu exili, derivat de la seva detenció per la proclamació de l’Estat Català de la República Federal Espanyola el 6 d’octubre de 1934.  Tècnicament aquest tres preludis els va construir utilitzant només set notes (do - reb - mib - fab - sol - la# - si) de les dotze existent a l'escala cromàtica. A partir d’aquesta obra, es va dibuixar un programa de concert  que va oferir una variada mostra de composicions de la primera meitat del segle XX, escrites per autors catalans, així com l’obra d’una autora actual, Anna Cazurra, qui era present a la sala.

El programa

Primera part

Pau Casals (1876-1973)

Dues cançons de bressol   

Somni d’infant (1935)

Cançó de bressol (1942)

 

Eduard Toldrà (1895-1962). Arr. Carol Ruíz

Cançó de bressol   (1924)

Dedicada al Mestre Millet. Forma part del cicle “A l’Ombra del Lledoner”

 

Agustí Grau (1893-1964)

Recordança (Hores íntimes) (1925)

 

Joaquim Serra (1907-1957)

Tres peces breus  (1932)

Cançó de bresol

Paisatge

Pastor enamorat

Dansa   


Ricard Lamote de Grignon (1899-1962

El convent dels peixos (1945)

Preludis a l’amic absent (1935)

Lent

Agitat

Serenament

Segona part

 

Pau Casals (1876-1973)

Poema de bressol (1943) 

Frederic Mompou (1893-1987)

Cançó i dansa núm. 8 

Forma part del recull Cançons i danses, en total quinze composicions escrites entre 1918 i 1972. La cançó està basada en la balada popular “El testament d’Amèlia” i la dansa està basada en “La filadora”.

Modest Serra (1873-1962)

Pluja menuda 

 

Manuel Blancafort (1897 – 1987)

Cants íntims II  (1919 – 1923)

L’absència

Confidència

Epitafi

Epitafi

Cançó vespral

L’orgue dels cavallets  (1924)

Forma part de les sis obres per a piano de “El parc d’atraccions” que van ser estrenades a París el 1924 interpretades per Ricard Viñes.

 

Xavier Gols (1902-1938)

La tarda als cims  (1936)

Forma part del conjunt De les terres altes.  

 

Anna Cazurra (1965)

Mediterrània (2002)

Forma part de "Hespèria" op. 5, un conjunt de cuatre peces per a piano. Hesperia, per l'autora, més que el nom que li donaven els grecs a la península Ibèrica, tindría el significat de fusió de cultures on la tradició ibérica y la influència àrab serien presents.  

Com a bis en va oferir Allegretto (1939) de Ricard de Lamote, obra escrita durant la seva estada a la presó.


L’intèrpret

Carol Ruiz va néixer a Barcelona. Es va iniciar en la música al Conservatori Municipal de Badalona, i posteriorment privadament amb Juan Kano, Angel Gago, Sebastian Colombo i María Fernanda Núñez. Va estudiar un Màster en interpretació de piano a la Universitat de les Arts d’Utrecht amb Alan Weiss. Com a solista ha editat els àlbums “Nocturnes” i “Mompou and More”. Des de 2004 resideix a Holanda.  

L’Associació Joan Manén

El treball que realitza l’Associació Joan Manén de recerca i difusió del patrimoni musical català, tant d’autors del passat com del present, és encomiable i una tasca musicològica de primer ordre.

Co-organitzar el concert d’ahir, conjuntament amb l’AMPC del Vendrell, permet oferir al públic un repertori que habitualment no troba lloc en la programació i mostra la seva convicció perquè el públic que no viu a les grans capitals gaudeixi de l’experiència de conèixer també d’aquest llegat i aquest present de la música clàssica catalana.

La seriositat que ve demostrant en el conjunt del seu projecte li ha atorgar el reconeixement i respecte fins el punt que a dia d’avui sigui considerada una institució de referència. I el fet de convidar a d'altres entitats i institucions a participar-hi enforteix el seu lideratge en aquest àmbit.

Properes activitats al Vendrell:

De nou en col·laboración amb l'AMPC, i dins del 13è cicle de concerts “Els Teus Clàssics”, oferiran el 27 d’abril al Teatre Àngel Guimerà  el concert homenatge a Guimèra i Papasseit, que durà per títol “Prop del Mar!”, amb l’Orquestra Camerata XXI – Ciutat de Reus, El Cor Canta Néstor Bayona, dirigit per Néstor Bayona; Guillermo Pastrana, violoncel; Serena Sáenz, soprano i Roger Padullés, tenor (aquest mateix concert ho oferiran el 24 d’abril al Palau de la Música Catalana i el 26 d’abril al Teatre Fortuny de Reus). I el 21 de setembre està previst el recital de piano “Per a Alicia de Larrocha", amb Alba Ventura.

Els dimecres musicals de l'AMPC

El concert formava part dels dimecres musicals de l’Associació Musical Pau Casals del Vendrell (AMPC) qui manté acords de col·laboració amb l’Associació Joan Manén, i amb d’altres institucions i entitats, cosa que permet enfortir encara més la llarga trajectòria que té l’AMPC en dinamitzar i  enriquir la vitalitat musical del Vendrell.

L'acte va comptar amb el suport de l'Ajuntament del Vendrell; la Diputació de Tarragona y la Radio Televisió del Vendrell. 



CASTELLANO

Carol Ruiz: virtuosismo y sensibilidad

Con estas dos palabras se puede definir la actuación que Carol Ruiz ofreció ayer en el Auditori del Tívoli, el auditorio de la Escola Municipal de Música Pau Casals (EMMPAC) del Vendrell, en que afrontó sin partituras un concierto complejo y exigente, de larga duración (1 hora 40 minutos).

El título del concierto

Preludis a l’amic absent  (Preludios al amigo ausente), cogía el nombre de unas composiciones del año 1935 que realizó Ricard Lamote de Grignon (1899 – 1962) dedicadas a Ventura Gassol a raíz de su exilio, derivado de su detención por la proclamación de “l’Estat Català de la República Federal Espanyola” (El Estado Catalán de la República Federal Española) el 6 de octubre de 1934. Lamote construyó los tres preludios a partir de solo siete notas ( do – reb – mib – fab – sol – la# - si) de las doce existentes en la escala cromática. A partir de esta obra se dibujó un programa de concierto que ofrecía una variada muestra de composiciones de la primera mitad del siglo XX, escritas por autores catalanes, así como una obra de una autora actual: Anna Cazura, que estuvo presente en la sala.

El programa

Primera parte

Pau Casals (1876-1973)

Dues cançons de bressol   (Dos canciones de cuna)

Somni d’infant (1935) (Sueño de niño)

Cançó de bressol (1942) (Canción de cuna)

 

Eduard Toldrà (1895-1962). Arr. Carol Ruíz

Cançó de bressol   (1924) (Canción de cuna)

Dedicada al Maestro Millet. Forma parte del ciclo “A l’Ombra del Lledoner” (A la sombra del almez)

 

Agustí Grau (1893-1964)

Recordança (Hores íntimes) (1925) (Recuerdo. Horas íntimes)

 

Joaquim Serra (1907-1957)

Tres peces breus  (1932) (Tres piezas breves)

Cançó de bressol (Canción de cuna)

Paisatge (Paisaje)

Pastor enamorat (Pastor enamorado)

Dansa   (Danza)

 

Ricard Lamote de Grignon (1899-1962

El convent dels peixos (1945) (El convento de los peces)

Preludis a l’amic absent (1935) (Preludios al amigo ausente)

Lent (Lento)

Agitat (Agitado)

Serenament (Serenamente)

Segunda parte

 

Pau Casals (1876-1973)

Poema de bressol (1943) (Poema de cuna)

Frederic Mompou (1893-1987)

Cançó i dansa núm. 8  (Canción y danza núm. 8)

Forman parte del conjunto de obres  Canciones y danzas, en total quince composiciones escritas entre 1918 y 1972. La canción estaá basada en la balada popular “El testament d’Amèlia”  (El testamento de Amelia) y la danza está basada en “La filadora” (La hiladora).

Modest Serra (1873-1962)

Pluja menuda (Lluvia fina )

 

Manuel Blancafort (1897 – 1987)

Cants íntims II  (1919 – 1923) 

L’absència (La ausencia)

Confidència (Confidencia)

Epitafi (Epitafio)

Epitafi (Epitafio)

Cançó vespral (Canción vespertina)

L’orgue dels cavallets  (1924) (El órgano de los caballitos)

Forma parte de les seis obras para piano de “El parc d’atraccions” (El parque de atracciones) que fueron estrenades en París el 1924 interpretadas por Ricard Viñes.

 

Xavier Gols (1902-1938)

La tarda als cims  (1936) (La tarde en las cumbres)

Forma parte del conjunto De les terres altes (De las tierras altes).  

 

Anna Cazurra (1965)

Mediterrània  (Mediterránea) (2002)

Forma parte del conjunto de cuatro obres musicales que están agrupadas bajo el nombre genérico de Hespèria op. 5 (Hesperia op. 5) Para la autora Hesperia no sería tanto el nombre que los griegos daban a la península Ibérica, como el significado de fusión de cultures del Mediterráneo occidental, en que estarían presentes la tradición ibérica y la influencia árabe.

 

Como bis ofreció Allegretto (1939) de Ricard de Lamote, obra escrita durante su estancia en prisión.


La intérprete

Carol Ruiz nació en Barcelona. Se inició en la música en el Conservatorio Municipal de Badalona.  Posteriormente estudió con Juan Kano, Ángel Gago, Sebastián Colombo y María Fernanda Núñez. Estudió un Máster en interpretación de piano en la Universidad de las Artes en Utrecht, con Alan Weiss. Como solista ha editado dos álbumes “Nocturnes” y “Mompou and More. Desde 2004 reside en Holanda.

La Associació Joan Manén

El trabajo que realiza está asociación en la investigación y en la difusión del patrimonio musical catalán, tanto de autores del pasado como del presente, es encomiable y una tarea musicológica de primer orden.

Coorganizar el concierto de ayer, conjuntamente con la Associació Musical Pau Casals del Vendrell, permite ofrecer al público un repertorio poco habitual en la programación y es una prueba de su convicción de que el público que no vive en grandes capitales pueda disfrutar de la experiencia de conocer el legado de la música clásica catalán. 

La seriedad que demuestran en el conjunto de su proyecto les ha otorgado el reconocimiento y el respeto, hasta el punto en que hoy en día se les considera una institución de referencia. El hecho de invitar a otras entidades e instituciones a que participen con ellos en sus actividades enfortece su liderazgo en este ámbito.

Las próximas actividades que tienen previstas en El Vendrell, en colaboración con la AMPC, son:

Dentro del 13º Ciclo de conciertos “Els Teus Clàssics” (Tus Clásicos), ofrecerán el 27 de abril, en el Teatro Àngel Guimerà, un concierto homenaje a Guimerà y Papasseit, con el título “Prop del Mar!” (Cerca del Mar!), con la Orquestra Camerata XXI – Ciutat de Reus; el Cor Canta Néstor Bayona, dirigido por Néstor Bayona; Guillermo Pastrana, violonchelo; Serena Sáenz, soprano y Roger Padullés, tenor (este mismo concierto lo ofrecerán el día 24 de abril en el Palau  de la Música Catalana y el 26 de abril en el Teatre Fortuny de Reus).

El 21 de septiembre también está previsto un recital de piano de título “Per a Alicia de Larrocha” (Para Alicia de Larrocha), con Alba Ventura.

Los miércoles musicales de la AMPC

El concierto formaba parte de los miércoles musicales de la Associació Musical Pau Casals del Vendrell quien mantiene acuerdos de colaboración con la Associació Joan Manén, además de con otras instituciones y entidades, cosa que permite fortalecer aún más la larga trayectoria  que tiene la AMPC en dinamizar y enriquecer la vitalidad musical del Vendrell. 

El acto contó con el apoyo del Ajuntament del Vendrell, la Diputació de Tarragona y la Radio Televisió del Vendrell. 


ENGLISH

Carol Ruiz: virtuosity and sensitivity

We can define with these two words yesterday's performance by Carol Ruiz in El Vendrell (Auditor del Tívoli. Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell)

She tackled, without scores, a long concert, (1 hour and 40 minutes) complex and demanding.   

The title of the concert

Preludis a l’amic absent (Preludes to the absent friend) is the name of one of Ricard Lamote de Grignon’s compositions. (It was dedicated to Ventura Gassol, who was in exile, following his arrest for the proclamation of “l’Estat Català de la República Federal Espanyola” (The Catalan State of the Spanish Federal Republic) on 6 October 1934. Lamote constructed these three preludes from only seven notes (C – Db – Eb – Fb – G – A# - B) of the twelve notes in the chromatic scale).  The programme was named after this composition. But there was also a varied selection of compositions from the first half of the 20th century, written by Catalan composers, as well as a work by a contemporary composer: Anna Cazurra, who was present in the hall.

The programme

Part One


Pau Casals (1876-1973)

Dues cançons de bressol (Two lullabies)

Somni d'infant (1935) (Child's Dream)

Cançó de bressol (1942) (Lullaby)

 

Eduard Toldrà (1895-1962). Arr. Carol Ruíz

Cançó de bressol (1924) (Lullaby)

Dedicated to Maestro Millet. Part of the cycle "A l'Ombra del Lledoner" (In the shade of the hackberry tree).

Agustí Grau (1893-1964)

Recordança (Intimate Hours) (1925) (Remembrance. Intimate Hours)

 

Joaquim Serra (1907-1957)

Tres peces breus (Three Short Pieces) (1932) (Three Short Pieces)

Cançó de bressol (Lullaby. Lullaby)

Paisatge (Landscape)

Pastor enamorat (Shepherd in Love)

Dansa (Dance)

Ricard Lamote de Grignon (1899-1962)

El convent dels peixos (1945) (The Convent of Fishes)

Preludis a l'amic absent (1935) (Preludes to the Absent Friend)

Lent (Slow)

Agitat (Agitated)

Serenament (Serenely)

 

Second part

Pau Casals (1876-1973)

Poema de bressol (1943) (Cradle poem)

 

Frederic Mompou (1893-1987)

Cançó i dansa núm. 8 (Song and Dance No. 8)

 

This is part of the set of works Cançó i dansa, a total of fifteen compositions written between 1918 and 1972. The song is based on the popular ballad "El testament d'Amèlia" (Amelia's Testament) and the dance is based on "La filadora" (The Spinner).

 

Modest Serra (1873-1962)

Pluja menuda (Thin Rain)

 

Manuel Blancafort (1897 - 1987)

Cants íntims II (Intimate Songs II) (1919 - 1923)

L'absència (Absence)

Confidència (Confidence)

Epitafi (Epitaph)

Epitafi (Epitaph)

Cançó vespral (Evening Song)

 

L'orgue dels cavallets (1924) (The Organ of the Little Horses)

It is one of the six piano works from "El parc d'atraccions" (The Amusement Park) which were first performed in Paris in 1924 by Ricard Viñes.

 

Xavier Gols (1902-1938)

 

La tarda als cims (1936) (The Afternoon on the Summits)

 

Part of the ensemble De les terres altes (From the Highlands). 

 

Anna Cazurra (1965)

 

Mediterrània (2002)

 

It is part of the set of four musical works that are grouped under the generic name of Hesperia op. 5. For the composer Hesperia is not so much the name that the Greeks gave to the Iberian peninsula, as the meaning of a fusion of cultures of the western Mediterranean, in which the Iberian tradition and the Arab influence would be present.

As an encore, she offered Allegretto (1939) by Ricard de Lamote, a work written during her stay in prison.

The interpreter

Carol Ruiz was born in Barcelona. She began her musical studies at the Municipal Conservatory of Badalona.  Later she studied with Juan Kano, Ángel Gago, Sebastián Colombo and María Fernanda Núñez. He studied a Master's degree in piano performance at the University of the Arts in Utrecht, with Alan Weiss. As a soloist he has released two albums "Nocturnes" and "Mompou and More. Since 2004 he lives in the Netherlands.

Yesterday's concert was co-organised by the Joan Manen Association and the Associació Musical Pau Casals del Vendrell.

 

The Associació Joan Manén

The Joan Manen Association researches and disseminates the Catalan musical heritage, both of past and present composers. The seriousness of its work has led it to be considered a benchmark institution.

Its programme includes small towns and not only the major capitals, in order to facilitate access to the Catalan musical heritage.  It often collaborates with other entities and institutions, reinforcing its leadership in this field.

The next activities planned in El Vendrell, in collaboration with the AMPC:

 

27th April. Àngel Guimerà Theatre. 13th Cycle of concerts "Els Teus Clàssics" (Your Classics). "Prop del Mar!" (Close to the Sea!). A tribute to Àngel Guimerà and Joan Salvat Papasseit.  Orquestra Camerata XXI - Ciutat de Reus; Cor Canta Néstor Bayona, conducted by Néstor Bayona; Guillermo Pastrana, cello; Serena Sáenz, soprano; Roger Padullés, tenor. (This same concert is scheduled for April 24th at the Palau de la Música Catalana and 26th at the Fortuny Theatre in Reus).

 

21 September. Piano recital. "Per a Alicia de Larrocha" (For Alicia de Larrocha) with Alba Ventura.

 

Musical Wednesdays of the Associació Musical Pau Casals de Vendrell.

The concert was part of the musical Wednesdays organised by the AMPC of Vendrell.  In this case with the Associació Joan Manén, with whom it has a collaboration agreement.

The AMPC has a long history of more than 50 years of dynamizing and enriching the musical vitality of Vendrell.  

The concert was supported by the Vendrell Town Council, the Tarragona Provincial Council and Radio Televisió del Vendrell. 

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars