Concert Homenatge a Pau Casals un goig i una exhibició de virtuosisme / Concierto homenaje a Pablo Casals, un gozo y una exhibición de virtuosismo / Tribute concert to Pablo Casals, a joy and an exhibition of virtuosity /

de juliol 12, 2023

Pinchas Zukerman, Sara Ferrández, Amanda Forsyth, Yamen Saadi, Shai Wosner

 

De nou Pinchas Zukerman (violí) a l’escenari aquest cop amb l’acompanyament de Shai Wosner, piano; Yamen Saadi, violí, Sara Ferrández, viola i Amanda Forsyth, violoncel; i de nou el concert va ser un goig per l’oïda, però també per l’expressivitat dels músics i la complicitat que es podia captar entre ells. Es notava que gaudien i es lliuraven totalment a la música mentre tocaven i això el públic ho percep.  

El concert es va obrir amb els Tres madrigals pera violí i viola de Bohuslav Martinů (Policka, actual República Txeca,  1890 – Liestal, Suïssa, 1959)  a càrrec de Yamen Saadi (Nazareth, 1997; qui des del passat octubre es concertí de l’Òpera de Viena y de la Orquestra Filarmònica de Viena; i  ja ho havia sigut abans de la Orquesta West-Eastern Divan, fundada per Daniel Barenboim i Edward Said,  i formada per músics dels països del Pròxim Orient (Egipte, Iran, Israel, Jordània, Liban, Palestina, Siria y Espanya), una orquestra a la que Saadi es va incorporar quan tenia només onze anys; ha estat també concertino de l’Orquestra Filarmònica d’Israel. (Al juliol de 2021 se li va cedir - per part de Stephan Jansen y la Stretton Society -   el violi Stradivarius “Lord Amherst of Hackney” de l’any 1734, que havia tocat anteriorment Fritz Kreisler entre 1936 i 1945. Saadei és un dels grans joves talents que avui dia tenim la sort de poder sentir tocar i que en aquest cas ho ha fet a l’auditori de Sant Salvador, acompanyat de Sara Ferrández, jove violista que es va formar a la Escuela Superior de Música Reina Sofía, va guanyar la beca de Juventudes Musicales per estudia a la humboldt Wardwell Stipendium, també va estudiar amb Tabea Zimmermann a la Hochschule für Music Hanns Eisler i a la Kronberg Academy amb Nobuko Imai; forma part de la Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias;  l’any 2020 va inaugurar temporada amb la OBC (Orquestra Simfònica de  Barcelona y Nacional de Catalunya). Toca una viola de David Tecchler (1666 – 1748) i el seu arc es de Nicolàs Maire (1800 – 1878), cedits per Stephan Jansen (un reconegut expert en arcs).  El nom de la peça es creu que prové de la passió que sentia l’autor pels madrigals anglesos que havia descobert cap el 1920, d’on hauria agafat la barreja de polifonia i acords però també es trobarien reminiscències de la música del folklore de Bohèmia i de Moràvia segons John Henken, aquesta composició mostra “indicis de contrapunt bàquic amb paisatges fluids, però on els trins, els trèmols i els arpegis sempre reafirmen, de vegades sorollosament, una música d’una bellesa que sovint es fosca però sempre sonora” afegeix que el final de l’obra és “una exhuberant bareja de hoedown i invent de Bach”.

A continuació Pinchas Zukeman i Shai Wosner van tocar la Sonata per a violí i piano núm. 5 en Fa major Op. 24 “Primavera” de Ludwig van Beethoven (Bonn, 1770 – Viena 1827).  Pinchas Zukerman va néixer a Tel Aviv l’any 1948, es violinista, però també un reconegut violista i director d’orquestra.  Per poder fer una aproximació a la persona que és i a la seva manera de veure la música i la vida us deixo aquest enllaç a una entrevista que li va fer La Vanguardia el març de 2021, amb tot destacar tres de les idees que expressa: ”La música en si mateixa té tots els elements per mantenir-nos en un bon lloc, també a la societat”;  “Bach és la millor música per a un mateix”;  i arran d’una conversa amb Celibidache, aquest li va dir, i ell comparteix la idea:  “... la mediocritat es un verí, allunyat d’ella!”.  És un amant de la pedagogia, i de l’ús de les TIC per l’ensenyament a distància, i sempre treballa en favor del desenvolupament de les futures generacions de músics.   És director emèrit al National Arts Centre al Canada. El seu violí:  un Guarneri de l’any 1742  obra de Giuseppe Guarnerius del Gesù (1698 – 1744), aquest violí havia pertangut anteriorment a Samuel Dushkin i a la seva mort Zukerman el va comprar als seus hereus.   Shai Wosner, nascut a Israel el 1976, va estudiar piano amb Opher Brayer i amb Emmanuel Krasovsky; així mateix va estudia a la  Julliard School. Ha rebut nombrosos premis incloent un Grammy per la sèrie de recitals “The Schubert Effect” i anteriorment la Beca de Carrera Avery Fisher (2005). El seu debut va tenir lloc al Museu Metropolità d’Art (MET) de Nova York el 2004.  

La segona part del concert es va centrar en el Quintet per a piano en Fa menor Op 34 de Johannes Brahms (Hamburg, 1833- 1897), ja amb tots els musics a l’escenari, Zukerman, Wosner, Saadi,  Ferrández i Amanda Forsyth nascuda el 1966 a Sudàfrica, però va viatjar al Canada quan era una nena molt petita. Va ser en aquest país on va començar a tocar el violoncel a l’edat de tres anys. Va tenir com a mentor a William Pleeth a Londres i posteriorment va estudiar a la Julliard School amb Harvey Shapiro. És filla del compositor Malcom Forsyth. Toca un violoncel de 1699 de Carlo Giuseppe Testore.

 

 CASTELLANO

Por segundo día Pinchas Zukerman (violín) en el escenario, esta vez con el acompañamiento de Shai Wosner, piano; Yamen Saadi, violín; Sara Ferrández, viola y Amanda Forsyth, violonchelo y de nuevo el concierto fue un gozo para el oído, pero también lo fue por la expresividad de los músicos y la complicidad que se podía captar entre ellos. Se notaba que disfrutaban interpretando y que se entregaban totalmente a la música y eso el público lo percibió.

El concierto se abrió con los Tres madrigales para violín y viola de Bohuslav Martinů (Policka, actual República Checa, 1890 – Liestal, Suiza, 1959) a cargo de Yamen Saadi (Nazareth, 1997; quien desde el pasado octubre es concertino de la orquesta de la Ópera de Viena y de la Orquesta Filarmónica de Viena, con anterioridad lo había sido de la Orquesta West-Eastern Divan, fundada por Daniel Barenboim y Edward Said y formada por músicos de los países de Oriente Próximo (Egipto, Irán, Israel, Jordania, Liban, Palestina, Siria) y España, una orquesta a la que Saadi se incorporó cuando tenía sólo once años; ha sido también concertino de la Orquesta Filarmónica de Israel. En cuanto a su violín, le fue cedido por Stephan Jansen y la Stretton Society  en julio de 2021, se trata del violín Stradivarius “Lord Amherst of Hackney” del año 1734, que había tocado anteriormente Fritz Kreisler entre 1936 y 1945. Saadi es uno de los grandes jóvenes talentos que hoy en día tenemos la suerte de poder oír tocar y que en este caso lo ha hecho en el auditorio de San Salvador, acompañado de Sara Ferrández, joven violista que se formó en la Escuela Superior de Música Reina Sofía, quien además ganó la beca de Juventudes Musicales para estudiar en la Humboldt Wardwell Stipendium, también estudió con Tabea Zimmermann en la Hochschule für Music Hanns Eisler y en la Kronberg Academy con Nobuko Imai; forma parte de la Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias; así mismo, en 2020, inauguró temporada con la OBC (Orquesta Sinfónica de Barcelona y Nacional de Cataluña). Toca una viola de David Tecchler (1666-1748) y su arco es de Nicolàs Maire (1800 – 1878), cedidos por Stephan Jansen (reconocido experto en arcos). El nombre de la pieza se cree que proviene de la pasión que sentía el autor por los madrigales ingleses que había descubierto hacia 1920, de donde habría cogido la mezcla de polifonía y acordes pero también se encontrarían reminiscencias de la música del folclore de Bohemia y de Moravia según John Henken, esta composición muestra "indicios de contrapunto báquico con paisajes fluidos, pero donde los trinos, los álamos y los arpegios siempre reafirman, a veces ruidosamente, una música de una belleza que a menudo se oscura pero siempre sonora" añade que el final de la obra es "una exhuberante mezcla de hoedown e invento de Bach".

A continuación ,Pinchas Zukeman y Shai Wosner tocaron la Sonata para violín y piano núm. 5 en Fa mayor Op. 24 “Primavera” de Luwig van Beethoven. Pinchas Zukerman nació en Tel Aviv en 1948, es violinista, pero también un reconocido violista y director de orquesta. Para poder hacer una aproximación a la persona que es ya su manera de ver la música y la vida os dejo este enlace a una entrevista que le hizo La Vanguardia en marzo de 2021, destacando tres de las ideas que expresa: ” La música en sí misma tiene todos los elementos para mantenernos en un buen sitio, también en la sociedad”; "Bach es la mejor música para uno mismo"; ya raíz de una conversación con Celibidache, éste le dijo, y él comparte la idea: “... ¡la mediocridad es un veneno, alejado de ella!”. Es un amante de la pedagogía, y del uso de las TIC por la enseñanza a distancia, y siempre trabaja a favor del desarrollo de las futuras generaciones de músicos. Es director emérito en el National Arts Centre en Canada.  El violín de Zukerman és un Guarneri del año 1742,  obra de Giuseppe Guarnerius del Gesù (1698 – 1744), Zukerrman lo compro a los herederos de Samuel Dushkin, a quien había pertenecido hasta su fallecimiento.  Shai Wosner, nacido en Israel en 1976, estudió piano con Opher Brayer y con Emmanuel Krasovsky; asimismo estudió en la Julliard School. Ha recibido numerosos premios incluyendo un Grammy por la serie de recitales “The Schubert Effect” y anteriormente la Beca de Carrera Avery Fisher (2005). Su debut tuvo lugar en el Museo Metropolitano de Arte (MET) de Nueva York en 2004.

La segunda parte del concierto ya con todos los músicos en el escenario, Zukerman, Wosner, Daadi, Ferrández y Amanda Forsyth, se centró en el Quinteto para piano en Fa menor Op 34 de Johannes Brahms. Amanda Forsyth nacida en 1966 en Sudáfrica, pero viajó a Canada cuando era una niña muy pequeña. Fue en ese país donde empezó a tocar el violonchelo a la edad de tres años. Tuvo como mentor a William Pleeth en Londres y posteriormente estudió en la Julliard School con Harvey Shapiro. Es hija del compositor Malcom Forsyth. Toca un violonchelo de 1699 de Carlo Giuseppe Testore (ca 1655 – 1738).

ENGLISH

On the second day of the festival, we had again lucky to have  Pinchas Zukerman (violin) on stage, this time accompanied by Shai Wosner, piano; Yamen Saadi, violin; Sara Ferrández, viola, and Amanda Forsyth, cello and again the concert was a joy for the ears, but also for the eyes, because we can see the expressiveness of the musicians, their complicity, and how all of them enjoyed playing together with high complicity.  We could feel how they gave themselves totally to the music and certainly, the public perceived it.  

The concert opened with the Three Madrigals for violin and viola by Bohuslav Martinů (Policka, present-day Czech Republic, 1890 – Liestal, Switzerland, 1959) by Yamen Saadi (Nazareth, 1997. This young violinist is the concertmaster of the Vienna Opera Orchestra and the Viena Philharmonic Orchestra, but before she was also the concertmaster at the West-Easter Divan Orchestra (founded by Daniel Barenboim and Edward Said. In this orchestra play musicians from Middle Eastern countries (Egypt, Iran, Israel, Jordan, Lebanon, Palestine, Syria) and Spain. Saadi joined this orchestra when he was eleven years old. He has also been the concertmaster at the Israel Philharmonic Orchestra. Since July 2021 he plays a Stradivarius violin, specifically the "Lord Amherst of Hackney", made in 1734, this violin was ceded by Stephan Jansen and the Stretton Society; before this violin had previously played by Fritz Kreisler between 1936 and 1945. Saadi is one of the great young talents that we are lucky enough to be able to hear playing today and in this opportunity, we could see him in the Pau Casals’ Auditorium in Sant Salvador, accompanied by Sara Ferrández, a young violist who trained at the Reina Sofía Superior School of Music, who also won the Juventudes Musicales scholarship to study at the Humboldt Wardwell Stipendium, she also studied with Tabea Zimmermann at the Hochschule für Music Hanns Eisler and at the Kronberg Academy with Nobuko Imai. She is part of the Principality of Asturias Symphony Orchestra; likewise, in 2020, Sara Ferrábdez opened the season with the OBC (Barcelona Symphony Orchestra and National of Catalonia). She plays viola by David Tecchler (1666-1748) and his bow is by Nicolàs Maire (1800 – 1878), provided by Stephan Jansen (renowned bow expert). The name of the piece probably is the result of the love for English madrigals that the author felt. He discovered this kind of madrigal around 1920. In the opinion of Jon Henken, we can feel in this piece a mixture of polyphony and chords and also a reminiscence of Bohemian and Moravian folk music, he also said that the composition shows  "signs of Bacchic counterpoint with flowing landscapes, but where the trills, the poplars, and the arpeggios always reaffirm, sometimes loudly, a music of a beauty that is often dark but always sonorous" he adds that the finale of the work is "an exuberant mixture of hoedown and Bach invention".

Next, Pinchas Zukeman and Shai Wosner played Sonata for violin and piano no. 5 in F major Op. 24 “Spring” by Ludwig van Beethoven. Pinchas Zukerman was born in Tel Aviv in 1948, he is a violinist, but also a renowned violist and conductor. In order to make an approximation of the person he is and his way of seeing music and life, I leave you this link to an interview that La Vanguardia did with him in March 2021, highlighting three of the ideas he expresses: "The music itself It has all the elements to keep us in a good place, also in society”; "Bach is the best music for oneself"; and following a conversation with Celibidache, he told him, and he shares the idea: "... mediocrity is a poison, stay away from it!". He is a lover of pedagogy, and the use of ICT for distance learning, and always works for the development of future generations of musicians. He is director emeritus at the National Arts Center in Canada. Zukerman's violin is a Guarneri from the year 1742, the work of Giuseppe Guarnerius del Gesù (1698 – 1744), Zukerrman bought it from the heirs of Samuel Dushkin, to whom it had belonged until his death. Shai Wosner, born in Israel in 1976, studied piano with Opher Brayer and with Emmanuel Krasovsky; he also studied at the Julliard School. He has received numerous awards including a Grammy for “The Schubert Effect” recital series and previously the Avery Fisher Career Scholarship (2005). His debut took place at the Metropolitan Museum of Art (MET) in New York in 2004.

The second part of the concert with all the musicians on stage, Zukerman, Wosner, Saadi, Ferrández, and Amanda Forsyth, focused on the Piano Quintet in F minor Op 34 by Johannes Brahms. Amanda Forsyth was born in 1966 in South Africa, but she traveled to Canada when she was a very young child. It was in that country that she started playing the cello at the age of three. She was mentored by William Pleeth in London and later studied at the Julliard School with Harvey Shapiro. She is the daughter of composer Malcom Forsyth. She plays a 1699 cello by Carlo Giuseppe Testore (ca 1655 – 1738).

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars