Declaració conjunta sobre del Dia europeu en record de les víctimes del terrorisme

de març 09, 2018


Brussel·les, 9 de març del 2018
A punt de celebrar el proper 11 de març el catorzè Dia europeu en record de les víctimes del terrorisme, el vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, la vicepresidenta i alta representant d'Afers Exteriors i Política de Seguretat de la Unió, Federica Mogherini, i els comissaris Dimitris AvramopoulosVěra Jourová i Julian King han fet pública la següent declaració:
«A punt de celebrar el catorzè Dia europeu en record de les víctimes del terrorisme, volem commemorar i rendir homenatge a totes les vides que ens han arrabassat de manera tan tràgica, unes vides perdudes abans d'hora i unes vides que mai oblidarem. Volem fer costat, ser solidaris i donar tot el nostre suport als qui han perdut els seus éssers estimats i a tothom que hagi de conviure amb les conseqüències dels covards atacs terroristes.
Enlloc del món no hi pot haver cap mena de terrorisme. El terrorisme és una atrocitat i un crim contra la humanitat. Només escampa destrucció i malmet per sempre més la vida dels supervivents.
Ara bé, hem de fer que aquesta commemoració no només sigui un record del passat, sinó sobretot una guia de cara al futur. Nosaltres, la Unió Europea, estem decidits a millorar la nostra resiliència i la nostra preparació per protegir els ciutadans europeus. La normativa sobre la lluita contra el terrorisme que vam aprovar l'any passat garanteix que les víctimes del terrorisme rebin l'atenció que necessiten sempre que ho necessitin. Per tant, és la nostra responsabilitat col·lectiva garantir que les disposicions d'aquesta normativa es comencin a aplicar de seguida el mes de setembre del 2018. Demanem a tots els estats membres que facin tots els possibles per atorgar a les víctimes els drets que mereixen.
Sempre hem donat suport a tot Europa a les víctimes, incloses les víctimes d'atacs terroristes, mitjançant el finançament de projectes que defensin els drets de les víctimes i sempre oferirem assistència financera quan i on sigui necessari. Per exemple, la Comissió finançarà la creació d'un nou centre de coordinació adreçat a les víctimes del terrorisme, un centre d'assessorament, orientació i suport que es posarà en marxa el 2019. La seguretat a Europa va íntimament lligada a la seguretat dels nostres veïns i dels nostres socis més llunyans. Aquesta és la raó per la qual els hem estat donant suport perquè puguin construir societats més resilients, millorar l'educació, fomentar el creixement econòmic i lluitar contra l'extremisme violent i la radicalització mitjançant projectes concrets.
Cada acte de terrorisme és un atac contra persones innocents i contra les nostres democràcies. No hi ha res que pugui retornar-nos les persones que hem perdut o rescabalar-nos pel dany que ens ha estat causat. La Unió Europea és un projecte de pau i, per tant, ens volem mantenir ferms i units per transmetre un missatge molt enèrgic a tot Europa i més enllà: mai deixarem desemparat a ningú ni a cap víctima en una Europa un dels objectius de la qual és precisament protegir els ciutadans».
Rerefons
D'ençà de l'inici del mandat de la Comissió Juncker, la seguretat sempre ha estat una de les nostres prioritats polítiques més importants, com ho demostren les Orientacions polítiques del president Juncker del mes de juliol del 2014 o el seu últim discurs sobre l'estat de la Unió del 13 de setembre del 2017. El suport a les víctimes de la delinqüència, incloses les víctimes del terrorisme, és una part molt important de la feina que fa la Comissió per abordar totes les dimensions de l'amenaça terrorista. La UE ha creat un marc jurídic per donar suport i protecció a les víctimes a tot Europa mitjançant la Directiva sobre els drets de les víctimes, laDirectiva sobre la lluita contra el terrorisme i la possibilitat que les víctimes de delictes puguin accedir a indemnitzacions arreu de la UE. La Comissió també finança projectes destinats a defensar els drets de les víctimes, incloses les víctimes del terrorisme, d'acord amb el programa de foment de la justícia, que el 2018 disposa d'un pressupost de gairebé 2,5 milions d'euros. El mes d'octubre del 2017 Joëlle Milquet va ser nomenada assessora especial del president Jean-Claude Juncker en matèria d'indemnitzacions a les víctimes de la delinqüència. La seva funció és assessorar el president sobre la manera com pot la Comissió millorar l'aplicació de la normativa sobre la indemnització de les víctimes de la delinqüència, incloses les del terrorisme. El suport a les víctimes i la defensa dels seus drets són l'objectiu de la feina que fa la Xarxa per la sensibilització sobre la radicalització.
El Dia europeu en record de les víctimes del terrorisme va ser creat arran dels atacs comesos a Madrid l'11 de març del 2004. Des del 2005 la Unió Europea recorda cada any en aquesta data les víctimes de les atrocitats terroristes.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars