"Aigua, estiueigs i salut al Penedès" (XIV Trobada de Centres d'Estudis del Penedès, La Llacuna - 2018)
de febrer 24, 2018Dissabte, 10 de març de 2018
Antiga Fàbrica de Cal Sagrera, c. Sagrera, 2 o c. les Pallisses, 2
La Llacuna
Estiueig i salut van anar aparellats. I dins aquest context sentir dir que algú anava a prendre banys de mar o prendre les aigües, o anava a canviar d'aires va esdevenir un fet normal, una expressió molt comú, però l'impacte de l'estiueig va anar més enllà de la salut o de les expressions lingüístiques, i va també produir efectes en el creixement urbanistic i en l'arquitectura de les poblacions d'estiueig, i per tant també en els aspectes socials i culturals. Aquella manera d'entendre la vida i l'impacte que va tenir són avui dia motiu d'estudi.
El Penedès i l'estiueig
Ès molt notable el patrimoni cultural immaterial que té el Penedès relacionat amb l'aigua, l'estiueig i la salut, per aquesta raó la XIV Trobada de Centres d'Estudis del Penedès, que tindrà lloc a la Llacuna el proper dissabte 10 de març està dedicada a difondre aquest patrimoni i també a convidar a la participació dels assitents per tal d'aportar informació que pugui ser reflectida a l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès, per poder deixar un testimoni que pugi ser preservat, a la vegada que trasmés a les noves generacions.
La trobada és oberta a tothom qui vulgui participar, però cal inscripció prèvia:
Secretaria de l’IEP, carrer dels Banys, 11, al telèfon 938921979 o al correu electrònic secretaria@iepenedesencs.org
Programa d'Actes
9.00h Lliurament de documentació.
9.15h Parlaments institucionals de benvinguda per part de l’Ajuntament de la Llacuna i de la presidència de l’Institut d’Estudis Penedesencs.
9.25h Presentació de les convocatòries d’ajuts de la XIV Jornada de Recerca “Recercat” a Manresa i Premis Recercat, a càrrec de l’Institut Ramon Muntaner.
9.50h Presentació dels principals projectes de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana.
10.00h Presentació del projecte d’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès, per part de la coordinadora, Àngels Travé i explicació de l’inici de recerca de la fitxa d’inventari sobre l’aigua, els estiueigs i la salut al Penedès, per part de l’antropòloga Maite Hernández.
10.15h Comunicació “L’Estiueig a la Llacuna” a càrrec de Joan Alegret, membre del Centre d’Estudis Llacunencs.
10.45h Pausa – cafè
11.00h Comunicacions “Aigua, estiueigs i salut al Penedès”, per part dels Centres d’Estudis i persones investigadores participants:
“Les Deus, aigua i natura, el principal reclam turístic de Sant Quintí de Mediona (1900-2018)" a càrrec d’Àngels Mata, membre del Grup d’Estudis Històrics de Sant Quintí de Mediona.
“Estiueig i Modernisme a Gelida (Segles XIX – XXI)” a càrrec de Montserrat Julià, historiadora i directora de la biblioteca Jaume Vila i Pascual de Gelida.
“Brisamar i termalisme. El naixement de Comarruga” a càrrec d’Adriana Rivas, membre de l’Associació de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders i de l’Institut d’Estudis Penedesencs.
“Inicis de l'Estiueig a Sitges, Vila de Mar” a càrrec de Josep M. Matas Arnalot, membre del Grup d'Estudis Sitgetans i de l'Institut d’Estudis Penedesencs.
“Postal de Sant Martí Sarroca (1923)” a càrrec de Josep Matas, president del Martinet-Butlletí Local de Sant Martí Sarroca.
“Estiueigs d’Agustí Calvet “Gaziel” a Sant Pere de Riudebitlles” a càrrec de Joan Baptista Morgades, membre del Grup de Recerques Històriques de Sant Pere de Riudebitlles.
“Estiuejants a la riera i fonts de Lavit - 1911" a càrrec de Pere Rovira, membre del Grup de Recerques “El Podall” de Torrelavit.
A continuació aportacions de les persones assistents a la Trobada. També hi haurà un formulari de contacte per ampliar la informació i si cal concertar entrevista amb l’equip de treball de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès.
13.20h Cloenda de la Jornada.
13.30h Dinar al Restaurant Ca la Maria (ctra. d’Igualada, 54).
Preu 15 euros.
16.30h visita guiada a la Llacuna, a càrrec de Lourdes Mallart, historiadora i membre del CELL.
Organitza: Institut d'Estudis Penedesencs
Col·labora: Centre d’Estudis Llacunecs.
Amb el suport de:
Ajuntament de la Llacuna
Institut Ramon Muntaner
Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana
Generalitat de Catalunya
Diputació de Barcelona
Diputació de Tarragona
Obra Social La Caixa
Centres d’Estudis del Penedès.
Activitat de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya i de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial
0 comments