Missatge de la Comissió Europea en record de les víctimes de l'Holocaust

de gener 26, 2018

Brussel·les, 26 de gener de 2018


El 27 de gener és una data marcada en la història pel dolor i el dol. Un 27 de gener, fa 73 anys, les Forces Aliades ban alliberar el camp de concentració d'Auschwitz-Birkenau i es va posar fi a les abominacions que s'hi perpetraven. Avui, en commemoració d'aquest esdeveniment, honrem la memòria dels sis milions de jueus i d'altres víctimes que van morir en l'Holocaust. També rendim homenatge als supervivents de la Shoá, entre els quals hi havia Simone Veil, primera presidenta del Parlament Europeo, que malauradament va morir l'any passat després d'haver dedicat la seva vida a la reconciliació.  
El 2018 es compleix el 80è aniversari de la «Reichspogromnacht» (Nit dels vidres trencats) i de la promulgació de les lleis racistes a la Itàlia feixista. Però el 2018 també marca el 70è aniversari de la Declaració Universals dels Drets Humans, que va néixer dels horrors de l'Holocaust.
El dia d'avui ens ha de recordar la necessitat de mantenir-nos alerta davant de l'odi, la discriminació i la deshumanització. És un dia en el qual hem de plantar cara als que propaguen falsedats sobre la nostra història i qüestionen l'Holocaust o neguen el significat fonamental que té per a l'Europa d'avui en dia. Com ens va recordar Simone Veil, cal guardar memòria dels noms i les històries d'aquells a qui vam perdre i impedir així que desapareguin per segona vegada.
Avui és el dia en què hem de condemnar de manera ferma l'odi, la intolerància i l'antisemitisme en totes les seves formes. Hem de construir una societat forta que defensi allò que és just. Necessitem que els ciutadans aixequin la veu i passin a l'acció quan siguin testimonis d'actes racistes en públic o quan sentin eslògans antisemites als carrers europeus, com ha succeït fa poc.
A mesura que disminueix el nombre de supervivents de l'Holocaust augmenta la nostra responsabilitat moral de garantir que la seva història segueixi formant part de la memòria col·lectiva d'Europa, també per a les generacions més joves. La Comissió s'ha proposat, per això, reforçar la nostra cooperació amb les organitzacions internacionals dedicades a la Memòria de l'Holocaust, seguint la petició del Parlament Europeu. Difondre el coneixement sobre l'Holocaust segueix essent un factor essencial per generar el rebuig contra totes les formes d'odi en les nostres societats europees. El Parlament Europeu ha elaborat una definició d'antisemitisme que és de gran utilitat per millorar l'educació i la formació en aquest àmbit.
L'antisemitisme no és només una amenaça per als jueus, sinó també una amenaça fonamental per a les nostres societats obertes i liberals. Recordar les atrocitats de l'Holocaust, el capítol més negre de la història moderna d'Europa, és essencial per entendre el valor que suposa gaudir d'una Unió Europea actualment. Vam fundar una Unió basada en els drets humans universals, la democràcia, l'imperi de la llei i la no discriminació justament per evitar que tornessin a repetir-se aquells horrors, i en nom d'aquests mateixos valors l'hem de preservar i millorar de manera constant.

Jean-Claude Juncker
President de la Comissió Europea

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars