El problema dels residus plàstics: Nova estratègia Europea
de gener 17, 2018
Nota de premsa de la Comissió Europea.
La primera estratègia paneuropea en matèria de gestió dels plàstics, que s’ha aprovat avui, forma part de les mesures pensades per dur a terme la transició cap a una economia circular.
Aquesta estratègia europea permetrà protegir el medi ambient de la contaminació generada pels plàstics, afavorirà el creixement i la innovació i farà que aquest repte tan gros sigui una gran oportunitat per al futur d’Europa. A més, hi ha arguments empresarials molt sòlids per transformar la manera en què són concebuts, produïts, utilitzats i reciclats els productes a la UE i, si assumim el lideratge d’aquesta transició, crearem noves oportunitats d’inversió i llocs de treball. D’acord amb les previsions, tots els envasos de plàstic del mercat europeu seran reciclables d’aquí a l’any 2030, es reduirà el consum de plàstics d’un sol ús i es restringirà l’ús deliberat de microplàstics.
«Si no canviem la manera que tenim de produir i fer servir el plàstic, pels volts del 2050 al mar hi haurà més plàstics que peixos. Hem de fer tots els possibles perquè els plàstics no arribin a l’aigua ni als aliments ni al nostre cos. L’única solució a llarg termini és reduir la quantitat de residus de plàstic mitjançant el reciclatge i la reutilització. És un repte al qual hem de fer front plegats ciutadans, empreses i administracions públiques. Arran de l’estratègia europea en matèria de plàstics, també volem fomentar un nou model de negoci més circular. Cal que invertim en tecnologies innovadores que protegeixin els ciutadans i el medi ambient tot mantenint alhora, però, la competitivitat de les nostres empreses», ha declarat avui el vicepresident primer responsable de Desenvolupament Sostenible, Frans Timmermans.
«Amb la nostra estratègia en matèria de gestió dels plàstics estem posant els fonaments d’una nova economia circular del plàstic i atraient-hi inversions. Tot plegat permetrà reduir les deixalles de plàstic tant a terra, com al mar o a l’aire i, alhora, impulsarà la innovació i fomentarà la competitivitat i la creació de llocs de treball d’alta qualitat. És, doncs, una gran oportunitat perquè les empreses europees esdevinguin líders mundials en la recerca de noves tecnologies i nous materials. Els consumidors podran, doncs, prendre decisions amb consciència que millorin el medi ambient. Tots hi guanyarem», ha declarat avui també el vicepresident responsable d’Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat, Jyrki Katainen.
Cada any els europeus generen 25 milions de tones de residus de plàstic, però només se’n recicla el 30 %. El plàstic representa el 85 % de les deixalles que arriben a les platges d’arreu del món. El plàstic se’ns està ficant fins i tot a taula i als pulmons. I, a més, no coneixem gens l’impacte que poden tenir en la nostra salut els microplàstics presents en l’aire, l’aigua i els aliments. La nova estratègia europea en matèria de gestió dels plàstics, que es basa en diversos estudis de la Comissió Europea, es prendrà aquesta qüestió molt seriosament.
L’estratègia en matèria de gestió dels plàstics que avui presentem transformarà la manera com és concebut, fabricat, utilitzat i reciclat el plàstic a la UE. Massa sovint la manera com es fabrica, s’utilitza i es llença el plàstic impedeix actualment treure cap profit econòmic d’una economia que podria ser més circular. El plàstic és perjudicial per al medi ambient. L’objectiu és protegir el medi ambient i, alhora, assentar els fonaments d’una nova economia del plàstic que fomenti un disseny i una producció que prioritzin la reutilització, la reparació i les necessitats de reciclatge i la producció de materials més sostenibles.
Europa està més ben situada que ningú per liderar aquesta transició. La seva estratègia impulsarà la innovació, la competitivitat i la creació de llocs de treball. A més, la Comissió ha aprovat un marc de seguiment amb deu indicadors que inclouen totes les fase del cicle i mesuraran els progressos que s’hagin fet en la implantació d’una economia circular a nivell nacional i europeu.
D’acord amb la nova estratègia, la Unió Europea proposa el següent:
· Fer que el reciclatge sigui rendible per a les empreses: es farà una nova normativa sobre envasament per millorar el reciclatge del plàstic que es fa servir en el mercat i impulsar la demanda de plàstics reciclats. Si volem reciclar més plàstic, haurem de millorar i modernitzar les instal·lacions de reciclatge i el sistema de recollida selectiva i classificació de residus a tota la UE. Això suposarà un estalvi de prop de 100 euros per tona recollida i, a més, generarà més valor afegit i farà que les empreses europees productores de plàstic siguin més resilients i més competitives.
· Reduir els residus de plàstic: la normativa europea ja ha generat una reducció significativa del consum de bosses de plàstic a molts estats membres. La nova estratègia europea desincentivarà l’ús de plàstics d’un sol ús i de xarxes de pesca de plàstic, finançarà campanyes nacionals de sensibilització i delimitarà l’àmbit d’aplicació de la nova normativa europea que proposarem el 2018 d’acord amb l’evidència científica i les consultes que haurem dut a terme amb les parts interessades. La Comissió també prendrà mesures per restringir l’ús de microplàstics i imposarà l’ús d’etiquetes que indicaran si els plàstics són biodegradables i compostables.
· Deixar d’abocar deixalles de plàstic al mar: també s’aprovarà una nova normativa sobre instal·lacions portuàries de recollida de deixalles perquè els residus generats a bord dels vaixells o recollits al mar no es llencin un altre cop al mar i es retornin a terra per tractar-los de manera adequada. A més, s’hi inclouran mesures per reduir la càrrega administrativa de ports, vaixells i administracions competents.
· Impulsar la inversió i la innovació: la Comissió Europea orientarà les administracions nacionals i les empreses europees sobre la manera de minimitzar els residus de plàstic des del mateix moment de la fabricació de qualsevol producte. A més, es destinaran 100 milions d’euros per finançar la producció de plàstics més intel·ligents i reciclables, fer un reciclatge més eficient, impulsar la traçabilitat i eliminar les substàncies perilloses i contaminants del plàstic reciclat.
· Impulsar el canvi arreu del món: a mesura que la Unió Europea vagi fent els seus deures, també col·laborarem amb socis d’arreu del món per confegir solucions globals i normes internacionals. A més, continuarem donant suport a d’altres països, com ara en el cas de la neteja del riu Ganges a l’Índia.
Properes etapes
La nova directiva sobre instal·lacions portuàries de recollida de deixalles que avui presentem arribarà ara al Parlament Europeu i al Consell per ser aprovada.
Tanmateix, d’acord amb els requisits de la iniciativa anomenada «Legislar millor», la Comissió no presentarà la seva proposta sobre la gestió dels plàstics d’un sol ús fins més avançat l’any 2018.
Les parts interessades disposen fins al 12 de febrer del 2018 per participar a la consulta pública que hem obert.
A més, la Comissió revisarà la Directiva relativa als envasos i residus d’envasos i el 2019 publicarà unes orientacions sobre la recollida selectiva i la classificació de residus.
A l’annex sobre l’estratègia europea en matèria de gestió dels plàstics trobareu la llista completa de mesures i el calendari per dur-les a terme.
Rerefons
D’acord amb l’esperit del paquet de mesures sobre l’economia circular del 2015, l’estratègia europea en matèria de gestió dels plàstics ha estat elaborada per un equip liderat pel vicepresident primer Frans Timmermans, el vicepresident Jyrki Katainen i els comissaris Karmenu Vella i Elżbieta Bieńkowska. També hi han participat altres comissaris, que han suggerit quines podrien ser les eines més eficaces en diversos àmbits d’acció de la seva competència.
Per tant, les iniciatives aprovades avui pel col·legi de comissaris són les següents:
· una comunicació sobre l’estratègia europea en matèria de gestió dels plàstics en una economia circular;
· una altra comunicació sobre la interfície entre substàncies, productes químics i residus;
· un marc de seguiment de l’economia circular;
· una nova directiva sobre les instal·lacions portuàries de recollida de deixalles;
Aquestes iniciatives es complementaran amb l’informe sobre les matèries primeres crítiques per a la UE i l’economia circular i l’informe sobre els oxoplàstics.
El 2 de desembre del 2015 la Comissió Europea va aprovar un ambiciós paquet de mesures sobre economia circular. Les mesures que avui presentem en formen part.
L’estratègia europea en matèria de gestió dels plàstics també suposarà una gran contribució en l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible i dels objectius de l’acord de París sobre el canvi climàtic.
La UE ja ha fet els primers passos importants obligant els estats membres a adoptar mesures per reduir el consum de bosses de plàstic i controlar i reduir les deixalles marines.
De cara al futur s’albiren a nivell mundial importants perspectives d’innovació i desenvolupament d’una indústria circular del plàstic.
0 comments