Conferència: "Ells Call Catalans"
de gener 29, 2018Imatge d'un jueu que apareix a una de les escenes del retaule de la Mare de Déu i Sant Jordi, obra de Lluís de Borrassà, de finals del segle XIV que es pot contemplar a l'església conventual de Sant Francesc de Vilafranca |
Dins el cicle "La presència dels jueus a Vilafranca" tindrà lloc aquesta conferència dedicada als Call catalans.
A càrrec de Manuel Forcano, poeta i traductor. Doctor en Filologia Semítica per la Universitat de Barcelona.
Manuel Forcano (Barcelona, 1968) va completar la seva formació cursant estudis d'hebraística a Israel, i d'arabística a Siria i Egipte . Ha estat professor d'Hebreu, d'Arameu a la Universitat de Barcelona (1996 - 2004). D'entre la seva obra poètica cal destacar "Les mans descalces" (1993); "Corint"(2000) o "Com un persa" (2002); "El tren de Bagdad (Proa, 2003); Llei d'Estrangeria (Proa, 2008) o "Estàtues sense cap" (Proa, 2013). Com a traductor d'hebreu, d'àrab, d'anglès i de francès al català, cal destacar "Clavats a la carn del món" d'Iehuda Amikhai (2001); "Els viatges d'Ibn Battuta", conjuntament amb Margarida Castells, (Proa, 2005) o "La descripció del món de Marco Polo" (Proa, 2009), o el "Llibre de la creació" (Fragmenta, 2012). Ha rebut diversos premis com a poeta, com ara els Jocs Florals de Barcelona, el Carles Riba o el Premi Internacional Tívoli Europa Giovanni.
Com assaigs històrics escrits per Manuel Forcano destaquen: "A fil d'espasa: les Croades vistes pels jueus" (RBA, 2007) o "Història de la Catalunya jueva , que va escriure amb Sílvia Planes i Marcè (Ajuntament de Girona, 2010) així com "Els jueus catalans. la història que mai no t'han explicat (Angle, 2014)
A més a més Manuel Forcano és director de l'Institut Ramon Llull, organisme públic que té com a finalitat promoure a l'exterior els estudis de llengua i cultura catalanes en l'àmbit acadèmic, així com la traducció a d'altres llengües de la literatura i el pensament escrit en català, així com de la producció cultural catalana en àmbits com el teatre, el cinema, el circ, la dansa, la música, les arts visuals, el disseny o l'arquitectura.
Dijous, 1 de febrer de 2017
a les 19.00 h (7 de la tarda)
A la Sala d'Actes del Vinseum. (Plaça Jaume I)
Vilafranca del Penedès.
Organitza l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès amb la col·laboració del Vinseum.
0 comments