#JoSocErasme: Vídeo on Els músics David Carabén (Mishima) i Joan Enric Barceló (Amics de les Arts), la il·lustradora Amaia Arrazola (Cosas que nunca olvidarás de tu Erasmus" i la directora Elena Martín protagonitzen (Julia ist) on expliquem com va ser el va marcar el seu Erasmus
de desembre 12, 2017El vídeo #JoSocErasme s'ha realitzat amb motiu del 30è aniversari del programa
El vídeo #JoSocErasme forma part d'una campanya de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona per commemorar els 30 anys del programa. El vídeo recull testimonis d'artistes que han fet un Erasmus i que expliquen com aquesta experiència ha influït en la seva obra. El líder de Mishima, David Carabén, que va començar a cantar quan estava fent un Erasmus a Grenoble, és una de les veus que hi apareixen. També Joan Enric Barceló, dels Amics de les Arts, que desvetlla com una de les cançons del grup està directament inspirada per una experiència viscuda durant el seu Erasmus a Edimburg. El reportatge compta igualment amb la col·laboració de la il·lustradora Amaia Arrazola, coautora del llibre 'Cosas que nunca olvidarás de tu Erasmus' i l'actriu i directora de cinema Elena Martín, que dirigeix i protagonitza la pel·lícula 'Júlia ist', basada en la seva pròpia experiència com a estudiant Erasmus a Berlín.
El programa Erasmus, que des de 2014 s'anomena Erasmus +, és un dels de més èxit de la Unió Europea. Durant tres dècades ha ofert als joves oportunitats d’adquirir noves experiències i ampliar horitzons. Erasmus ha tingut un impacte important en la vida de milions de joves europeus. Alguns afirmen que els ha ajudat a créixer personalment, d'altres que els ha brindat l'oportunitat de poder viure una primera experiència lluny de la seva ciutat. L'Erasmus també ha estat, en alguns casos, una font d'inspiració per a artistes: músics, escriptors, dibuixants o poetes s'han servit d'aquesta experiència de vida per fer les seves obres. És el cas dels protagonistes del vídeo #JoSocErasme.
La publicació del vídeo #JoSocEurasme conclou les activitats del 30è aniversari del programa promogudes al llarg de tot el 2017 per la Representació de la Comissió Europea a Barcelona. En aquest reportatge de poc més de 10 minuts, Erasme de Rotterdam torna més de 500 anys després de la seva mort per descobrir el seu llegat. Es troba amb milions de joves que gràcies al programa Erasmus han pogut conèixer altres cultures, sortir de la seva zona de confort, conèixer altres sistemes educatius i enfrontar-se a nous reptes vitals, i s'atura en quatre històries Erasmus vinculades al món de l'art i la cultura.
D'aquesta manera, el vídeo recull les experiències Erasmus de David Carabén; Joan Enric Barceló; Amaia Arrazola i Elena Martín. A tots ells els uneix una cosa: l'Erasmus va marcar no només la seva vida, sinó també la seva obra i la seva carrera professional. David Carabén explica que l'embrió de Mishima va néixer mentre era a Grenoble en una festa de la Música; Amaia Arrazola es pregunta si hauria estat il·lustradora sense el seu Erasmus; Barceló va convertir una de les seves experiències a Edimburg en una cançó dels Amics de les Arts; i Elena Martín va voler plasmar la seva aventura en el seu treball de final de carrera, la pel·lícula "Júlia ist".
Versió integra
Versió curta: 3 minuts.
Rerefons
Erasmus+ i els seus predecessors figuren entre els programes de més èxit de la Unió Europea. Durant tres dècades s’han ofert als joves oportunitats d’adquirir noves experiències i l’oportunitat d’ampliar els seus horitzons viatjant a l’estranger. Allò que el 1987 va començar sent un modest programa de mobilitat per a estudiants d’educació superior amb només 3.200 estudiants que hi van participar en el seu primer any de vigència s’ha convertit en un dels programes més emblemàtics de la UE, del qual es beneficien cada any prop de 300.000 estudiants d’educació superior.
L’actual programa Erasmus+, la vigència del qual va del 2014 al 2020, disposa d’un pressupost de 14.700 milions d’euros i permetrà que el 3,7% dels joves europeus, és a dir, prop de 3,3 milions de joves, puguin estudiar, formar-se, adquirir experiència laboral o fer activitats de voluntariat a l’estranger. L’àmbit geogràfic del programa s’ha ampliat dels onze països del 1987 als trenta-tres actuals (els vint-i-vuit estats membres de la UE, més Turquia, l’antiga República iugoslava de Macedònia, Noruega, Islàndia i Liechtenstein. El programa també està obert als països associats d’arreu del món.
Per commemorar el 30è aniversari, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha anat desenvolupant diverses activitats al llarg de tot l'any. A més del vídeo #JosSocErasme, s'han recollit i publicat testimonis de noms destacats de la cultura, el periodisme, la música o el cinema. Les vivències 'Erasmus' de la periodista Ariadna Oltra, el psicòleg Rafael Santandreu, la cantant Anna Roig o l'escenògrafa Marianne Klapish, que amb el seu Erasmus a Barcelona va servir d'inspiració al seu germà, el cineasta Cédric Klápish, per la pel·lícula 'L'auberge Espagnole', són algunes de les experiències que es poden llegir a la pàgina web de la Representació.
Des de la Representació de la Comissió Europea també s'ha llançat l'acció: 'Busquem #Erasmusbabies', que vol reunir a nens i joves nascuts de parelles que es van conèixer durant el seu Erasmus. Alguns d'aquests 'Erasmusbabies' i les seves famílies s'aplegaran en un acte que tindrà lloc a Madrid el proper dia 16 de desembre.
0 comments