Cine: Una entretinguda y preciosista adaptació pel cinema de "Murder on the Orient Express"
de desembre 06, 2017He de confessar que sóc un fan d'Agatha Christie. He llegit moltes obres d'ella, perquè m'agrada la seva capacitat per a crear grans personatges i trames molt atractives; i que també sóc fan de Kenneth Branagh. He vist moltes de les seves pel•lícules i conec el seu treball al teatre, des de fa molts anys.
Aquest actor i director és especialista en Shakespeare. Ha realitzat grans adaptacions pel cinema i l'escenari teatral, sempre amb una ment molt oberta, sempre amb una alta exigència de qualitat en tots els sentits. Sempre sabent jugar amb el garbuix d'emocions que van vibrar el personatges de Shakespeare. Pot ser per això tant sap extraure els aspectes tràgics com els esperpèntics en les seves direccions, sigui quin sigui l'obra original en la qual es basi el guió.
Una adaptació diferent de l'obra d'Agatha Christie.
Encara que la majoria dels actors i actrius de "Murder on the Orient Express" han treballat abans en la companyia de teatre de Kenneth Branagh o a les seves anteriors pel•lícules, també ha incorporat alguns que ho havien fet abans, com Sergei Polunin un ballarí clàssic que realitza una barreja de dansa i lluita per expressar, en pocs segons, el caràcter violent i vanitós que marca el seu paper. I a la vegada l'escena acaba amb una situació quasi còmica en relació amb un paparazzo i la seva càmera. No busqueu res d'això en anteriors adaptacions de l'obra d'Agatha Christie ni a les anteriors pel•lícules de cinema ni a les sèries de televisió.
Aquest Poirot és molt diferent, per a millor.
Permeti'm una mica més encara, seguint la mateixa línia de llibertat d'adaptació, dibuixa un Poirot molt diferent dels altres que li han precedit. El seu Poirot és més irònic, més còmic, més humà, amb la mateixa forma intel•ligent de pensar, però més físic, amb algunes seqüències d'acció i lluita.
El bigoti és gran i original, la presència és impecable. però en aquesta pel•lícula Poirot no és un gran arrogant i pretensiós; de fet es presenta dient que "potser el millor investigador del món" i aquest "potser" és una de les diferències en relació als seus predecessors, que mai van tenir cap dubte de ser "el millor del món".
A més, aquest Poirot, té sentit de l'humor.
La seva mania, o gairebé més aviat el seu trastorn obsessiu-compulsiu en relació amb l'ordre, la precisió i l'equilibri perfecte, es mostra amb simpatia, amb un toc de complicitat. No culpa els altres per la falta d'equilibri d'aquelles coses que succeeixen perquè la vida és així i no poden ser d'altre manera.
Una mica sobre Kenneth Brahagh i la seva manera d'enfocar les seves adaptacions al cinema o al teatre i com es reflecteix a "Murder on the Orient Express".
Les seves obres tenen unes característiques que jo trobo força interessants:
- Reiteradament ofereix una visió sense límits racistes.
Per exemple, quan va fer l'adaptació de "Much Ado About Nothing", va triar a Denzel Washington pel paper de Don Pedro, el rei d'Aragó. Va triar aquest gran actor en lloc de buscar un actor que tingués un color de pell més proper a la de qualsevol dels que van ser reis d'Aragó en la vida real.
Sempre en els seus treballs com a director apareix aquesta gran llibertat a l'hora d'adaptar una obra i aquesta absència de racisme. Alguns exemples més: En "Love's Labor's Lost", va triar Adrian Lester pel paper de Dumaine i Carmen Ejogo pel paper de Maria, tots dos amb avantpassats de color , o afroamericans ells mateixos. A "Murder on the Orient Express" podem trobar a Leslie Odom Jr. un altre actor de color, com a metge, en lloc d'un coronel de l'exèrcit anglès que apareix a l'obra original. I també és important la forma en què explica com una persona de color havia estudiat medicina als anys trenta: ho havia pogut fer gràcies a una acció de discriminació positiva com reservar un parell de llocs a la universitat per a persones com a ell, i també gràcies a l'ajuda i el suport del seu cap, el coronel John Armstrong, una persona que va creure en la seva capacitat i en les seves possibilitats.
Probablement "Murder on the Orient Express" és un signe molt obvi de la seva opció per escollir actors o actrius en funció de les seves qualitats i no de com el paper ve definit per l'autor original. Així, Marwan Kenzari, un actor holandès amb orígens tunisians, interpreta un personatge francès de nom Pierre Michel i Manuel Garcia-Rulfo, un actor mexicà, interpreta a Biniamino Márquez. En aquest darrer cas Kenneth Branagh va canviar el cognom original Foscarelli, per tenir a la pel•lícula més varietat d'orígens. En l'obra original hi ha dos cognoms italians: Foscarelli i Cassetti.
- Fer bones adaptacions però a la vegada molt originals.
Encara més sobre aquesta gran llibertat d'adaptació. Quan va dirigir pel cinema "Love's Labor's Lost", obra de Shakespeare, va triar algunes músiques nord-americanes dels últims anys trenta per a algunes escenes, i també va transformar la història en una pel•lícula musical. Tots els actors i actrius van cantar i ballar. Per a alguns crítics era una idea una mica boixa; per a molts altres era enginyosa, fresca i divertida.
- Treballar amb els amics
La banda sonora de "Murder on Orient Express" és original de Patrick Doyle, en realitat han treballat moltes vegades junts. De fet quan el 1989 Kenneth dirigeix la seva primera pel•lícula: Enric V, la música ja era de Patrick Doyle. Fins i tot Patrick Doyle apareix en algunes pel•lícules de Kenneth Branagh com a actor al mateix temps que ha sigut el compositor original de la música; o encara més, ha treballar com a actor en les pel•lícules de Kenneth Branagh quan el compositor era un altre.
Realment, Kenneth Branagh sembla estimar treballar amb els mateixos col•laboradors, actors i actrius en les seves obres. Alguns exemples els trobem a "Murder on the Orient Express" on podem veure Derek Jacobi, ells dos han treballat junts moltes vegades, també des del 1989.
[Permeti'm ara un parèntesi: també m'agrada molt Derek Jacobi. Ho recordo interpretant Hamlet en una obra de teatre de la BBC TV quan ell era molt més jove (i jo també) i i també ho recordo fent el paper del tiet de Hamlet molts anys més tard, en la pel•lícula dirigida per Kenneth Branagh. Segur que molts ho recordeu perquè va ser l'Emperador romà Claudi en una molt bona sèrie televisiva basada en la novel•la de Robert Graves) tanco el parèntesi.]
També podeu veure Judy Dench en "Murder on the Orient Express". Qui també ha treballar amb Kenneth Branagh des del 1989. En aquesta pel•lícula és la princesa Dragomiroff. Per cert que al 2015 van treballar plegats a l'adaptació per a teatre que Kenneth Branagh va fer de "Winter's Tale".
[Un nou parèntesi: Judy Dench és una gran dama del teatre, i la seva presència és imponent, tot i la seva petita estatura, perquè faci el paper que faci és una dona que transmet fortalesa i caràcter.]
- Ambients molt elaborats per a les seves adaptacions.
Si mireu algunes imatges de qualsevol obra dirigida per Kenneth Branagh, podeu veure un ambient molt elaborat, una producció molt acurada, un treball meticulós. Òbviament per aquesta raó podem veure uns espectaculars vestuaris, maquillatges, localitzacions i decorats a "Murder on the Orient Express".
En conclusió.
Vam passar una bona estona veient la pel•lícula.
I pot ser en tindrem una altra
Per cert que a l'última seqüència de la pel•lícula va semblar que anunciava que tornaria a "Mort al Nil". Quan vaig arribar a casa vaig anar a comprovar si estava realment planificada i amb alegria vaig veure que ja estava anunciat el projecte, i encara que al cinema tot és molt volàtil i és un projecte que encara està en bolquers, pot ser que la producció es pugui realitzar i la puguem veure cap el 2019.
0 comments