#JoSocErasme. El programa Erasmus i la seva projecció en la construcció europea
de novembre 30, 2017
Els músics David Carabén i Joan Enric Barceló, la il·lustradora Amaia Arrazola i la directora Elena Martín protagonitzen la campanya #JoSocErasme
L’informe del 2016 sobre Erasmus+ confirma el paper que té aquest programa en la construcció europea. Respecte de l’any anterior el 2016 es va incrementar el pressupost un 7,5%, amb un import rècord de 2.270 milions d’euros que va permetre concedir a 725.000 europeus beques de mobilitat per estudiar, formar-se, impartir docència, treballar o fer activitats de voluntariat a l’estranger. Per tant, des del 2014 hi han participat més de dos milions de persones. El 2016 es van finançar 21.000 projectes amb la participació de 79.000 organitzacions del sector de l’educació, la formació i la joventut, la qual cosa representa un 15% més de projectes que el 2015.
«El programa Erasmus+ ja ha arribat a la meitat de la seva durada de set anys i estic francament orgullós de veure com ha servit d’impulsor de la unitat d’Europa (...). La mobilitat que facilita el programa Erasmus+ contribueix a desenvolupar capacitats i competències i enforteix la identitat europea, que complementa i enriqueix les identitats nacionals i regionals. Vet aquí per què la Comissió Europea va encoratjar els dirigents de la UE reunits a Göteborg el 17 de novembre a enllestir l’espai europeu d’educació i a fer que de cara al 2025 tothom es pogués beneficiar de la mobilitat doblant el nombre de participants en el programa Erasmus+ i fent-lo arribar a persones provinents d’entorns desfavorits», ha declarat avui el comissari d’Educació, Cultura, Joventut i Esports, Tibor Navracsics.
L’informe fa palès que el programa Erasmus+ va ben encaminat per atènyer el seu objectiu de donar suport a un 3,7% dels joves europeus entre el 2014 i el 2020. L’informe també demostra que el programa té tot el potencial de contribuir a aconseguir que la norma més freqüent a l’hora d’estudiar sigui la mobilitat, un objectiu establert per la Comissió en la seva comunicació sobre la consolidació de la identitat europea mitjançant l’educació i la cultura, una qüestió que va ser debatuda pels dirigents de la UE en el dinar de feina que van fer a Göteborg el 17 de novembre.
Durant el període 2015-2016 el programa Erasmus+ ha fet possible la mobilitat de 330.000 estudiants i personal docent d’ensenyament superior, inclosos 26 000 de països associats. França, Alemanya i Espanya han estat els tres principals països que han enviat fora estudiants i personal docent i Espanya, Alemanya i el Regne Unit les tres principals destinacions.
L’informe publicat avui també demostra que Erasmus+ ha contribuït a respondre als reptes socials més importants del 2016. Això inclou accions per fomentar la inclusió social i garantir que els joves adquireixin competències socials, cíviques i interculturals i aprenguin a pensar de manera crítica. Tot plegat inclou el següent:
· El 2016 es van finançar 1.200 projectes de cooperació amb 200 milions d’euros provinents del programa Erasmus+ per fomentar la tolerància, la no discriminació i la inclusió social.
· El sector de la joventut, amb projectes adreçats a refugiats, sol·licitants d’asil i migrants, va ser especialment actiu en aquest sector.
· S’ha publicat una convocatòria de propostes per valor de 13 milions d’euros per desenvolupar polítiques i estratègies de prevenció de la radicalització violenta i fomentar la integració dels alumnes desfavorits, incloses persones d’origen immigrat. La convocatòria ha finançat 35 projectes, en els quals han participat 245 organitzacions.
30è aniversari del programa Erasmus: una campanya d’èxit
La publicació de l’informe coincideix amb la clausura de la campanya de celebració del 30è aniversari del programa Erasmus i amb la presentació de la declaració de la generació Erasmus+ sobre el futur del programa. Tot al llarg del 2017 han participat més de 750 000 persones en més de 1.900 actes a quaranta-quatre països per celebrar i debatre el futur del programa Erasmus+. S’han publicat i compartit més de dos milions de vegades a les xarxes socials 65.000 articles sobre el programa, que han arribat a més de 90 milions de persones. La nova aplicació sobre el programa Erasmus+ Mobile Appengegada el més de juny del 2017 ja ha estat descarregada més de 22.000 vegades.
A Göteborg el president Juncker va demanar als dirigents de la UE que doblessin de cara al 2025 el nombre de joves que poguessin participar en el programa Erasmus+, la qual cosa requerirà un pressupost de 29.400 milions d’euros durant el període 2021-2027. A la reunió els dirigents de la UE van decidir incrementar la mobilitat i el nombre d’intercanvis ampliant a totes les categories d’estudiants la possibilitat de beneficiar-se del programa Erasmus+.
La Comissió també ha convidat la generació Erasmus+ a participar en el debat i ha creat a Internet un punt de trobada en línia per a la generació Erasmus+. Aquest debat ha donat lloc a trenta recomanacions sobre la manera d’aconseguir que el programa Erasmus+ tingui un més gran impacte en el futur d’Europa. La declaració de la generació Erasmus+ es presentarà i es debatrà oficialment avui durant la cerimònia de clausura de la campanya sobre l’aniversari del programa.
'#JoSocErasme': els músics David Carabén i Joan Enric Barceló, la il·lustradora Amaia Arrazola i la directora de cinema Elena Martín expliquen com els va marcar l'experiència
La publicació de les noves dades sobre el programa Erasmus+ coincideix amb la presentació, avui, de l'avenç del vídeo#JoSocErasme, que forma part d'una campanya de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona per commemorar els 30 anys del programa. Aquesta peça audiovisual, que s'estrenarà completa el dia 11 de desembre, recull testimonis d'artistes que han fet un Erasmus i que expliquen com aquesta experiència ha influït en la seva obra. El líder de Mishima, David Carabén, que va començar a cantar quan estava fent un Erasmus a França, protagonitza el primer dels clips que s'aniran avançant des d'avui i fins el dia 11 a les xarxes socials de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.
Joan Enric Barceló, dels Amics de les Arts, és una altra de les veus que recull aquest vídeo, que també compta amb la col·laboració de la il·lustradora Amaia Arrazola, coautora del llibre 'Cosas que nunca olvidarás de tu Erasmus', i l'actriu i directora de cinema Elena Martín, que dirigeix i protagonitza la pel·lícula 'Júlia ist', sobre una estudiant Erasmus a Berlín.
L'Erasmus, el programa de mobilitat que la UE va posar en marxa el 1987, ha obert fronteres i horitzons a milions d'europeus. Per commemorar el 30è aniversari, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha anat desenvolupant diverses activitats al llarg de tot l'any. A més del vídeo que s'avança avui, s'han recollit i publicat testimonis de noms destacats de la cultura, el periodisme, la música o el cinema. Les vivències 'Erasmus' de la periodista Ariadna Oltra, el psicòleg Rafael Santandreu, la cantant Anna Roig o l'escenògrafa Marianne Klapish, que amb el seu Erasmus a Barcelona va servir d'inspiració al seu germà, el cineasta Cédric Klápish, per la pel·lícula 'L'auberge Espagnole', són algunes de les experiències que es poden llegir a la pàgina web de la Representació.
Des de la Representació de la Comissió Europea també s'ha llançat l'acció: 'Busquem #Erasmusbabies', que vol reunir a nens i joves nascuts de parelles que es van conèixer durant el seu Erasmus. Alguns d'aquests 'Erasmusbabies' i les seves famílies s'aplegaran en un acte que tindrà lloc a Madrid el proper dia 16 de desembre.
Rerefons
Erasmus+ i els seus predecessors figuren entre els programes de més èxit de la Unió Europea. Durant tres dècades s’han ofert als joves oportunitats d’adquirir noves experiències i l’oportunitat d’ampliar els seus horitzons viatjant a l’estranger. Allò que el 1987 va començar sent un modest programa de mobilitat per a estudiants d’educació superior amb només 3 200 estudiants que hi van participar en el seu primer any de vigència s’ha convertit en un dels programes més emblemàtics de la UE, del qual es beneficien cada any prop de 300.000 estudiants d’educació superior.
L’actual programa Erasmus+, la vigència del qual va del 2014 al 2020, disposa d’un pressupost de 14.700 milions d’euros i permetrà que el 3,7% dels joves europeus, és a dir, prop de 3,3 milions de joves, puguin estudiar, formar-se, adquirir experiència laboral o fer activitats de voluntariat a l’estranger. L’àmbit geogràfic del programa s’ha ampliat dels onze països del 1987 als trenta-tres actuals (els vint-i-vuit estats membres de la UE, més Turquia, l’antiga República iugoslava de Macedònia, Noruega, Islàndia i Liechtenstein. El programa també està obert als països associats d’arreu del món.
0 comments