Europa: Noves Mesures per garantir la propietat Intel·lectual

de novembre 29, 2017

Propietat intel·lectual a la UE: protecció del coneixement especialitzat i lideratge en innovació
Brussel·les, 29 de novembre de 2017
La Comissió presenta avui un seguit de mesures per garantir la protecció del dret de propietat intel·lectual i encoratjar les empreses europees, i molt especialment pimes i empreses emergents, perquè inverteixin en innovació i creativitat.
La iniciativa que avui presentem farà més fàcil actuar contra les infraccions comeses contra el dret de propietat intel·lectual, simplificarà els litigis transfronterers i abordarà el fet que el 5 % dels productes importats a la UE per valor de 85 000 milions d’euros són falsificats o piratejats. Alhora, la Comissió encoratja que les negociacions que es duguin a terme sobre patents siguin justes i equilibrades, que es recompensin les empreses que es dediquin a la innovació i que es permeti alhora que d’altres empreses que es basin en aquesta innovació creïn nous productes i serveis innovadors.
«El creixement econòmic i la competitivitat d’Europa depèn en gran mesura de les inversions en noves idees i coneixements que fan les nostres empreses, des de les emergents fins a les grans empreses. El paquet de mesures que presentem avui introdueix millores en l’aplicació i l’exercici dels drets de propietat intel·lectual i fomenta a Europa la inversió en tecnologia i desenvolupament de productes», ha declarat avui el vicepresident europeu d’Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat,Jyrki Katainen.
«Avui hem millorat la nostra capacitat col·lectiva per capturar els «peixos grans» que hi ha darrere dels productes falsificats i els continguts piratejats que perjudiquen les nostres empreses i es carreguen els nostres llocs de treball, a més de la nostra salut i la nostra seguretat en sectors com ara el dels medicaments o el de les joguines. També estem aconseguint que Europa esdevingui líder mundial gràcies al seu sistema de concessió de patents, que afavoreix el desplegament d’Internet de les coses, des dels telèfons intel·ligents als cotxes interconnectats», ha declarat avui també la comissària de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i Pimes, Elżbieta Bieńkowska.
Les mesures aprovades avui per la Comissió Europea són les següents:
Intensificació de la lluita contra la falsificació i la pirateria: la Comissió vol privar els infractors del dret de propietat intel·lectual comercial dels ingressos que fan que la seva activitat delictiva sigui lucrativa. Es tracta d’encalçar especialment els diners dels «peixos grans» més que no pas els de les persones físiques i de garantir que les mesures coercitives s’adaptin a les exigències de l’era digital. Amb la iniciativa que avui engeguem, la Comissió persegueix els objectius següents:
  • Garantir la protecció jurídica i un marc jurídic predictible a tota la UE: les noves orientacions de la Comissió Europea ofereixen aclariments sobre la manera d’aplicar la Directiva del 2004 relativa a la protecció dels drets de propietat intel·lectual. Aquesta Directiva ha demostrat que és una eina molt útil per lluitar contra les violacions del dret de propietat intel·lectual tot i que al llarg dels anys alguns estats membres n’han fet interpretacions diverses. Les orientacions que avui publica la Comissió Europea pretenen aclarir aquests problemes d’interpretació a fi i efecte de millorar la seguretat jurídica de totes les parts interessades i facilitar l’exercici d’accions civils davant de la justícia a tota la UE sense necessitat d’aprovar cap nova legislació. A més, la Comissió demana als estats membres que facin més esforços per millorar la formació judicial publicant de manera sistemàtica totes les sentències sobre violacions del dret de propietat intel·lectual i fomentant el recurs a instruments alternatius de resolució de litigis.
  • Fomentar que les empreses lluitin contra la violació dels drets de propietat intel·lectual: sobre la base de totes l’experiència positiva que ha generat el memoràndum d’acord sobre la venda de productes falsificats a Internet, la Comissió continuarà donant suport a les iniciatives empresarials per combatre la violació del dret de propietat intel·lectual, incloent-hi els acords voluntaris sobre publicitat digital, serveis de pagament i transport i enviament de productes. Aquests acords agilitzaran les accions contra la falsificació i la pirateria més que no pas les accions judicials i complementaran les orientacions de la Comissió perquè les plataformes en línia puguin lluitar contra els continguts il·lícits.
  • Reduir el nombre de productes falsificats en el mercat europeu: la Comissió proposa millorar els programes de col·laboració amb tercers països, com ara la Xina o els països del sud-est asiàtic o d’América Llatina, i fer un llistat dels mercats que se sap que participen, faciliten o violen directament els drets de propietat intel·lectual. A més, la Comissió publicarà un informe actualitzat sobre el compliment dels drets de propietat intel·lectual en els tercers països, intensificarà la col·laboració entre les duanes europees mitjançant l’avaluació de l’aplicació del pla d’acció duaner de la UE sobre la vulneració dels drets de propietat intel·lectual durant el període 2013-2017 i oferirà assessorament concret a les autoritats duaneres nacionals.
Creació d’un sistema just i equilibrat de patents essencials relacionades amb les normes: moltes tecnologies clau que formen part de les normes industrials mundials, com ara el WiFi o el 4G, estan protegides per patents essencials relacionades amb les normes. La Comissió ofereix avui orientacions i recomanacions per crear un sistema de patents eficient i equilibrat, que combini els dos objectius: permetre que els fabricants puguin accedir a tecnologies d’acord amb unes normes transparents i predictibles sobre la concessió de patents i, alhora, permetre que els propietaris de patents siguin recompensats per les seves inversions en R+D i en activitats de normalització per incentivar-los a oferir la seva millor tecnologia i que aquesta pugui ser inclosa en les normes internacionals. La millora de la transparència i de la previsibilitat hauria de donar a la UE i a les seves nombroses empreses emergents un avantatge en la cursa mundial per la innovació tecnològica de manera que puguin aprofitar plenament tot el potencial del 5G i d’Internet de les coses.
La Comissió seguirà de prop els avenços pel que fa a les mesures proposades i avaluarà si calen mesures addicionals.
Rerefons
La iniciativa que avui presentem forma part de l’estratègia per al mercat únic del 2015, un full de ruta que respon al compromís polític del president Juncker de desfermar tot el potencial del mercat únic per convertir-lo en la rampa de llançament que permeti a les empreses europees prosperar en l’economia mundial. D’acord amb els objectius de l’estratègia per al mercat únic, la Comissió ja ha presentat un seguit de propostes sobre comerç electrònic, orientacions sobre l’economia col·laborativa, mesures per modernitzar la política de normalització de la UE, una iniciativa sobre les empreses emergents i en expansió, mesures per donar un nou impuls al sector serveis, i d’altres per millorar la conformitat i el funcionament pràctic del mercat únic de la UE.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars