Paisatge i Natura al Penedès. Un llibre que recull les comunicacions i conferències de les XXV Jornades d'Estudis Penedesencs.
d’octubre 02, 2017Albert Tubau, President de l'IEP i Andreu Clemente, Regidor de Mediambient de Santa Margarida i els Monjos Foto: Dolors Garcia |
Un dels elements distintiu d'aquesta obra és la diversitat de temes que abasta i el gran nombre d'especialistes que signen cadascun dels treballs i com són d'interessant de cara a tenir un coneixement més ampli de quina és la fauna , la vegetació, els ecosistemes, la geologia, la geografia, el paisatge així com l'educació i divulgació ambiental.
La relació d'autors i temes és:
- Francesc Muñoz. Dels paisatges ordinaris al patrimoni intel•ligent: innovació i creativitat en la intervenció paisatgística.
- Josep Manuel Álvarez de la Campa. La vegetació forestal del Penedès: màquies, alzinars, carrascars, rouredes i boscos de ribera.
- Joan Rovira, Jordina Camps i Josep Maria Calaf. El camí ramader de marina. De la Cerdanya al Penedès. Un camí per fer valer un patrimoni mil•lenari.
- Vicenç Cabré. El grapissar de Masia Blanca, una joia natural a les costes del Baix Penedès.
- Lluís Rius Font. Mapes de patrimoni cultural, una eina de consulta en línia de patrimoni cultural i natural dels municipis de la província de Barcelona.
- Josep Antoni Herrera Sancho. El riu Foix, entre la intermitència, la torrencialitat i la contaminació.,
- Josep Antnoni Herrera Sancho. Els efectes dels incendis forestals als Països Catalans: la Catalunya litoral, el Garraf, l'Anoia, el Penedès i el País Valencià.
- Albert Tubau. Fauna malacològica marina del Penedès. Estudis i estat actual del registre d'espècies.
- Albert Tubau. Introducció al coneixement dels equinoderms de la mar penedesenca. Aproximació a l'inventari d'espècies.
- Jaume Baltà Moner. Notes sobre Cerambycidae trobats a Guardiola de Font-rubi (Alt Penedès)
- Xavier Bayer, Cisco Guasch i Humbert Salvadó. Biodiversitat d'ocells rapinyaires diürns al Parc del Foix.
- Clara Racionero, Ignasi Rodríguez, Ricard Salvador, Santiago Palazón i Aïda Tarragó. La Xarxa de Rescat de Fauna Marina: funcionament i resultats al Penedès.
- Lluís Rius Font. Una capbussada del paisatge penedesenc.
- Magí Miret-Mestre. El litoral penedesenc des de la prehistòria fins a l'actualitat.
- Assumpció Savall. Els macroinvertebrats al riu Foix. Una eina per a l'estudi de la natura.
- Maria García-Figueras i Òscar Saladié. El paper de la campanya "Envàs, on vas?" en la millora de la recollida selectiva dels residus domèstics a Lleger (Baix Penedès)
- Casimir Pla, Joan Anton Ventura i Miquel Vives. Creació i emplaçament dels castra del Calder i de Sant Vicenç a inicis del segle XI. Primeres mencions del Vendrell i de Coma-ruga.
- Casimir Pla, Joan Anton Ventura i Miquel Vives. Els camins de les rodalies del Vendrelli Sant Vicenç a partir del capbreu de Francesc Bernat de Pons, abat de Sant Cugat, del 1693.
- M. Àngels Mata. Les barraques de pedra seca de Sant Quintí de Mediona.
- Gener Aymamí Domingo. Coves i balmes aprofitades com a corrals naturals i refugi de pastors.
- Xavier Parellada Viladoms i Francesc Sánchez García. El camí ral de Barcelona a Vilafranca al seu pas pel Penedès. Projecte de recuperació del corredor mediterani medieval.
- Ramón Marrugat Cuyàs. La singularitat dels topònims amb sufixos diminutius com a descriptors del paisatge al Penedès.
- Josep Bosch Planas. El molí del Coll: la seva història i el seu paisatge (segles XIV - XIX)
Aquest llibre, que va ser presentat el passat divendres a Santa Margarida i els Monjos, per Albert Tubau (President de l'IEP i coordinador de l'obra) ha estat editat per l'IEP amb el suport de l'Ajuntament del Vendrell, l'Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el Consell de l'Alt Penedès, el Consell del Baix Penedès, el Consell Comarcal del Garraf, Agrinova i Fundació Privada Mútua Catalana.
0 comments