Debat sobre el futur d'Europa

de juliol 18, 2017

Imatge d'un dels diàlegs ciutadans celebrats amb Ferran Tarradellas,
Director de la Comissió Europea a Barcelona.
Foto: Comissió Europea

Una cinquantena de pobles i ciutats de Catalunya i les Illes Balears han participat o participaran els propers mesos als diàlegs sobre el futur de la UE organitzats per la Representació de la Comissió Europea a Barcelona. 

L'objectiu és escoltar l'opinió dels ciutadans sobre els principals reptes que encara la UE, especialment arran de la publicació del 'Llibre blanc sobre el Futur d'Europa' que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va presentar el març passat. El debat està agafant impuls amb vista a la celebració del discurs sobre l'Estat de la Unió que Juncker farà davant del Parlament Europeu al setembre.

A tota la UE s'han organitzat més de 1.700 actes que inclouen diàlegs protagonitzats per comissaris, vicepresidents o el mateix president de la Comissió; a més d'altres iniciatives com ara sessions informatives, debats oberts a les xarxes socials, actes organitzats directament o en col·laboració amb d'altres institucions i entitats, etc. Es calcula que, en conjunt, les accions desplegades fins ara han arribat un públic potencial de 30 milions d'europeus. De manera presencial, un total de 270.000 ciutadans han participat als diàlegs i d'altres actes organitzats arreu de la UE.
El president de la Comissió Europea ha mostrat la seva satisfacció "per la quantitat de persones que estan participant al debat sobre el futur de la Unió Europea". Adreçant-se a tots aquells que ja hi han pres part i als que vulguin implicar-se en la reflexió, el president ha dit: "ja s'han expressat molts punts de vista diferents i això suposa un fort impuls. Resumiré la meva visió el mes de setembre però, realment, el futur d'Europa el dissenyaran vostès".
Llibre blanc sobre el futur d'Europa en català
El Llibre blanc sobre el futur d'Europa –que la Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha traduït i publicat en català- planteja cinc possibles escenaris per a la UE de 2025: 1- seguir com fins ara;  2-limitar la UE al mercat únic; 3- que aquells països que vulguin una col·laboració més estreta avancin junts; 4- una UE de competències més reduïdes i limitades i 5- ampliar les competències, els recursos i la capacitat de decisió de la UE.
A més dels actes organitzats per impulsar el debat, la Comissió també ha obert una pàgina web des d'on els ciutadans poden enviar directament els seus comentaris i aportacions al debat sobre el futur d'Europa 

Implicació del món local
A Catalunya i a les Illes, l'organització d'actes com els diàlegs ciutadans busquen la implicació del món local en el debat sobre el futur d'Europa. Aquests diàlegs compten amb la participació del director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, juntament amb l'alcalde o un regidor del consistori implicat. Sempre estan oberts a les preguntes, opinions i aportacions de tots aquells ciutadans que hi vulguin intervenir. A més, en moltes dels casos s'han acompanyat d'altres activitats com ara trobades amb representants de PIMEs locals o visites a centres escolars. Ferran Tarradellas ha destacat que "el futur d'Europa no es pot construir des dels despatxos de Brussel·les o Estrasburg. Cal fer-ho des de la ciutadania i el debat ha d'implicar de manera molt especial el món local". Pel director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona "aquest ha de ser un projecte que vagi de baix a dalt i no de dalt a baix". Els actes als municipis "ens donen l'oportunitat de conèixer de primera mà les inquietuds dels ciutadans, estar en contacte amb la gent i trepitjar el territori", ha conclòs.  
La Representació de la Comissió Europea a Barcelona va començar a organitzar diàlegs ciutadans el 2014 i ha intensificat la seva campanya per apropar-se al món local arran del debat sobre el futur d'Europa iniciat amb la publicació del Llibre blanc el març passat. Aquests debats es poden seguir a les xarxes socials amb l'etiqueta #PensemEuropa, que també està a disposició de totes aquelles persones que vulguin fer arribar a la Representació de la Comissió Europea a Barcelona les seves aportacions a la reflexió sobre el futur de la UE. En el darrer any i mig, l'etiqueta #PensemEuropa s'ha fet servir prop de 600 vegades a les xarxes socials. 
Els diàlegs ciutadans s'han celebrat com a mínim una vegada a totes les capitals de demarcació de Catalunya i a les principals ciutats de les Illes: Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Palma, Andratx, Manacor, Maó, Eivissa, són algunes de les ciutats visitades, i també molts altres municipis com ara Puigcerdà, es Mercadal, Tremp, Solsona, Esparraguera, Almacelles, Alaior, Vilanova i la Geltrú, Sabadell, Terrassa, Banyoles, Reus, Vielha o Igualada. A partir del mes de setembre el cicle de diàlegs als municipis es reprendrà amb actes previstos a Mataró, Montblanc, Santa Coloma de Farners, Sant Sadurní d'Anoia, Tàrrega, el Vendrell, Hospitalet, Mollerussa i Manresa; entre d'altres.   

Després de la publicació del Llibre Blanc, la Comissió ha llançat també un seguit dedocuments de reflexió sobre temes clau per al futur d'Europa: 1) el desenvolupament de la dimensió social d'Europa; 2) l'aprofundiment de la Unió Econòmica i Monetària; 3) la gestió de la globalització; 4) el futur de la defensa europea i 5) el futur de les finances de la UE.

El discurs sobre l'Estat de la Unió que el president Juncker farà al setembre al Parlament Europeu aprofundirà en aquestes idees just abans que el Consell Europeu extregui les primeres conclusions del debat el desembre de 2017. Tot plegat  contribuirà a fixar una línia d'actuació que es pugui desenvolupar a temps per les eleccions al Parlament Europeu de juny de 2019.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars