Consells i informacions útils per als ciutadans que viatgen dins i fora de la UE 2017
de juliol 20, 2017
Els europeus viatgen principalment dins de la UE i ho fan sobretot durant els mesos de juliol i agost. El 85% de les estades turístiques que fan els ciutadans europeus les fan dins del territori de la UE i més de la meitat dels viatges són entre juny i setembre (un 33,3% es concentren en els mesos de juliol i agost), segons les darreres estadístiques sobre el turisme a la UE publicades per Eurostat.
La legislació de la Unió Europea regula aspectes importants durant el període de vacances com els drets dels passatgers, les compres transfrontereres o les tarifes que ens poden cobrar les companyies telefòniques quan fem servir el mòbil i d'altres dispositius dins de la UE. A més, els ciutadans disposen d'un seguit d'eines i recursos que ajuden a planificar el viatge i poden ser d'utilitat en cas d'incidències o imprevistos. La targeta sanitària europea, el telèfon gratuït d'emergències a la UE, aplicacions mòbils amb les normes de trànsit als diferents països, el contacte dels consolats europeus fora de la Unió o la informació sobre què s'ha de fer per viatjar amb mascotes, en són alguns exemples.
Primer estiu sense recàrrecs per 'roaming'
Des del passat 15 de juny trucar, enviar missatges o consultar internet quan viatgem dins de la UE ja no suposa cap sobrecost en la tarifa habitual del nostre operador. Per tant, milers d'europeus podran activar l'opció d'itinerància del seu telèfon mòbil i fer-lo servir durant les seves vacances arreu de la UE i els països de l'Àrea Econòmica Europea com si estiguessin a casa, sense haver-se de preocupar per la factura que els arribarà a la tornada. La regulació del 'roaming com a casa' inclou excepcions en casos molt limitats, que no ens afectaran si fem una estada de menys de 4 mesos amb un consum regular de dades. En aquest document de preguntes i respostes hi ha tota la informació per conèixer a fons què és i en quins casos s'aplica el 'roaming com a casa'(vegeu també el gràfic adjunt).
Drets dels passatgers
La Unió Europea és la primera regió del món en comptar amb un conjunt regulat de drets que protegeixen els passatgers, independentment del mitjà de transport que utilitzin. La legislació europea protegeix els viatgers que es desplacen en avió, en vaixell, en tren i en bus, i preveu un seguit d'indemnitzacions en casos com els retards, la pèrdua d'equipatges o les cancel·lacions, així com les obligacions per a les companyies en matèria d'informació i assistència durant el viatge.
L'avió és el mitjà de transport col·lectiu més utilitzat per els europeus quan viatgen a l'estranger (es fa servir en el 53,3% dels casos, dades d'Eurostat). En aquest quadre s'expliquen les situacions més habituals en què els passatgers poden exigir els seus drets i les compensacions previstes quan viatgen en avió (per a la resta de mitjans de transport, vegeu fitxa adjunta).
Drets dels passatgers d'avió
situació
|
drets i compensació econòmica
|
Denegació d'embarcament
o
cancel·lació del vol a menys de 14 dies de la sortida
|
· Retorn del preu complet del bitllet en 7 dies o reassignació en un altre vol de característiques similars
· 125 - 600€ (depenent de la distància i del retard final si hem escollit ser assignats en un altre vol)
|
Retards
|
A partir de 2 hores:
A partir de tres hores
1. Dins de la UE:
2. Entre un aeroport de dins de la UE i un de fora:
A partir de 5 hores
|
Pèrdua o danys en l'equipatge
|
|
0 comments