Un nou satèl·lit europeu per millorar els serveis de cartografia i mapes
de març 07, 2017Foto: Derzsi Elekes Andor Arxiu European Space Expo - Budapest 2013 |
L’últim satèl·lit del programa europeu Copernicus llançat a l’espai millorarà els serveis destinats als agricultors, als pescadors i a la resta d’usuaris de mapes terrestres i marítims
Brussel·les, 7 de març de 2017
L’últim membre de la família de satèl·lits d’observació de la Terra del programa Copernicus reduirà a la meitat el temps necessari per facilitar dades molt precises d’ús del sòl que beneficiaran agricultors, pescadors, constructors i, en general, tothom que necessiti accedir ràpidament a dades d’última hora sobre les condicions del terreny.
«Els ciutadans europeus es poden sentir ben orgullosos. Després de la presentació de l’estratègia espacial de la UE, del llançament de quatre satèl·lits Galileo amb el vehicle de llançament Ariane 5 i dels primers serveis oferts pels satèl·lits Galileo, és arribada l’hora que Copernicus faci un salt de gegant. És, doncs, una molt bona notícia per a l’agricultura, el canvi climàtic i el medi ambient, per a la detecció de la contaminació a l’aigua i per a la capacitat de fer front a les catàstrofes», ha declarat avui el vicepresident de la Comissió responsable de la Unió Energètica, Maroš Šefčovič.
«Avui la posada en marxa amb èxit d’un nou satèl·lit del programa Copernicus és un senyal més de l’excel·lència europea en les ciències de l’espai. Copernicus és el sistema d’observació de la Terra més avançat del món. Arran d’aquest llançament disposarem de més dades i desenvoluparem més serveis i aplicacions», ha declarat també avui la comissària de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i Pimes, Elżbieta Bieńkowska.
El programa europeu d’observació de la Terra anomenat Copernicus permet cartografiar tot el planeta en només cinc dies, és a dir, la meitat del temps necessari fins ara. L’últim satèl·lit Copernicus (Sentinel 2B) s’ha enlairat el 7 de març a les 2.49 hores, hora central europea, des del Centre espacial europeu de la Guaiana francesa i ha atès el satèl·lit Sentinel 2A, que es troba en òrbita des del 23 de juny del 2015. Això completa la missió dels satèl·lits Sentinel 2.
Tots dos satèl·lits Sentinel generaran dades d’alta resolució que ja es fan servir per crear productes i serveis. Gràcies a l’accés lliure i gratuït a totes les dades que garanteix la Unió Europea, les empreses europees tindran més oportunitats de negoci i podran crear llocs de treball altament qualificats.
Un subministrament de dades més ràpid i precís beneficiarà els ciutadans d’arreu del món: es reduiran els costos que implica l’agricultura de precisió, augmentarà la productivitat dels aqüicultors gràcies al seguiment de la proliferació d’algues tòxiques i les empreses de construcció s’estalviaran diners gràcies a aplicacions que els permetran fer un seguiment de les obres.
D’acord amb la seva estratègia espacial per a Europa, la Comissió continuarà treballant per facilitar l’accés a les dades espacials mitjançant el desenvolupament de més plataformes gestionades pel sector empresarial. A més, iniciarà una ambiciosa campanya de sensibilització sobre el programa Copernicus i impulsarà l’ús de dades espacials ajudant les empreses emergents europees i donant suport a la creació de centres i pols industrials del sector espacial a les regions europees.
Rerefons
El programa Copernicus, un dels primers proveïdors del món de dades d’observació del planeta, recull dades provinents de satèl·lits d’observació de la Terra i d’estacions terrestres o de sensors aerotransportats i marítims i ja ajuda a salvar vides al mar, millora la nostra capacitat de resposta davant de catàstrofes naturals com ara terratrèmols, incendis forestals o inundacions o permet que els agricultors gestionin millor els seus conreus.
Per exemple, el Centre de coordinació de la resposta a emergències de la Comissió Europea ha activat el servei de cartografia d’emergència de Copernicus per obtenir mapes que permetin avaluar els danys a les zones més afectades pels nombrosos sismes que han sacsejat la Itàlia central des del mes d’agost del 2016.
Copernicus processa dades i ofereix als usuaris informació fiable i actualitzada mitjançant un conjunt de serveis en sis àrees temàtiques: vigilància terrestre, marítima i atmosfèrica, canvi climàtic, gestió de la resposta a emergències i seguretat.
La majoria d’aquests serveis ja estan operatius i s’han activat gràcies a les dades d’observació de la Terra dels primers satèl·lits Sentinel del programa Copernicus i gràcies a diverses missions dutes a terme per d’altres operadors.
Amb el llançament d’avui ja s’han posat en òrbita cinc satèl·lits del programa Copernicus: Sentinel 1A, 1B, 2A, 2B i 3A.
0 comments