Declaració de la comissària Creţu arran de la trobada celebrada amb els alcaldes europeus per a la millora de la integració dels immigrants

de febrer 07, 2017

·         En la reunió hi havia alcaldes i representants de les principals ciutats europees entre les quals Barcelona
Brussel·les, 7 de febrer de 2017
Aquesta que celebrem avui és la segona reunió que fem amb els alcaldes de les grans ciutats europees per parlar de com millorar la integració dels immigrants a les seves ciutats i de com fer servir els fons de cohesió europeus per invertir en projectes innovadors.
La feina que se’ns planteja és enorme i difícil de dur a terme tots plegats a Europa. Tot just estem iniciant un viatge que serà llarg. La reunió d’avui palesa la nostra disposició d’ajudar financerament les ciutats perquè puguin dur a terme amb urgència polítiques d’inclusió i, a més, és un senyal claríssim del nostre ferm compromís polític de fer front a la tendència que malauradament s’està consolidant a molts estats membres i que fomenta el rebuig i l’egoisme.
La integració dels immigrants no només és un deure moral que tenim com a ciutadans europeus de demostrar la nostra solidaritat, sinó també una gran oportunitat per fer que les nostres societats siguin més integradores, estiguin més cohesionades i s’enriqueixin amb la seva diversitat. Aquest és el missatge que volem fer arribar a tots els ciutadans de la UE.
La política de cohesió ens ajudarà a fer-ho: estem treballant per fer servir tots els fons de la UE i invertir en projectes d’inclusió social i professional i a més estem disposats a assessorar les autoritats locals.
El proppassat mes de juny vam fer un repàs de les dotacions nacionals de la política de cohesió del període 2017-2020 tenint en compte l’impacte de la crisi econòmica. Ja hem destinat més de 4 000 milions d’euros dels fons de cohesió als estats membres que s’han vist més afectats, és a saber, Grècia, Itàlia i Espanya, i hi estem negociant per destinar-hi encara més fons perquè puguin dur a terme més mesures de suport a la integració dels immigrants (a més de les inversions estratègiques que ja s’estan fent per donar suport al creixement i a l’ocupació i lluitar contra la desocupació juvenil).
D’altra banda, hem fet una petició als ministres responsables de gestionar els fons europeus perquè facin servir el fons europeu de desenvolupament regional i confegeixin una llista de les necessitats actuals. És motiu de satisfacció saber que ja s’han modificat alguns programes del període 2014-2020 per incloure-hi de manera més explícita mesures d’integració dels immigrants. Per exemple, el programa de la Regió de Brussel·les Capital s’ha modificat per finançar les activitats d’un parell de centres d’assistència sanitària i serveis socials concebuts per als més necessitats de la ciutat.
Volem fer un esforç per ser més flexibles i estem disposats a estudiar i introduir més modificacions en la normativa. Continuarem treballant i aprofitant tot el potencial d’inversió que la UE té a la seva disposició: arran de la revisió del marc financer pluriennal volem modificar el Reglament sobre la política de cohesió per donar suport a l’acollida i a la integració social i econòmica dels immigrants.
Personalment, penso que l’agenda urbana de la UE que es va posar en marxa el proppassat mes de maig i el partenariat liderat per la ciutat d’Amsterdam per integrar de manera proactiva refugiats i immigrants és una gran oportunitat perquè els ens locals i regionals facin sentir la seva veu i la seva influència política per crear societats més integradores. Ja s’ha fet una feina molt important en matèria de partenariats i estem esperant de veure el primer projecte de pla d’acció el proper mes de juny.
I, finalment, les «accions urbanes innovadores» finançades amb els fons de cohesió també s’han centrat en la integració dels immigrants a les ciutats. Se n’ha completat una primera convocatòria i ja hi ha cinc ciutats (Anvers, Bolonya, Munic, Utrecht i Viena) que estan duent a terme projectes molt importants i innovadors. El mes de novembre del 2016 es va publicar una segona convocatòria de propostes per ajudar les noves idees a veure la llum. Convido, doncs, els alcaldes i totes les ciutats interessades a aprofitar aquesta oportunitat per accedir a més finançament europeu que els permeti cobrir les seves necessitats.
Com que el fenomen de la immigració és en gran mesura una realitat urbana i ningú hi està més confrontat que els alcaldes, ens agradaria conèixer la vostra opinió i saber què més pot fer la UE per ser útil. Crec que junts podem elaborar les polítiques necessàries per respondre a aquest nou repte i aconseguir una millor integració dels immigrants en la societat.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars