El Consell Europeu de Recerca destinarà un pressupost rècord a finançar joves científics el 2017

de juliol 25, 2016




El Consell Europeu de Recerca (ERC) ha anunciat avui les seves convocatòries de beques de recerca per 2017, que compten amb un pressupost total de 1.800 milions d'euros, el més alt des de la seva creació, el 2007. També és una xifra rècord la que es destinarà a finançar els joves investigadors amb entre 2 i 7 anys d'experiència postdoctoral.

Aquestes xifres queden definides al programa de treball de l'ERC per 2017 que estableix el Consell Científic de l'ERC i que ha adoptat avui la Comissió Europea

Es tracta del primer increment en el pressupost anual de l'ERC des de 2013, que va comptar amb 1.750 milions d'euros. És previst que el conjunt de les beques pugui arribar a uns 1.070 nous beneficiaris l'any vinent els quals, al seu torn, donaran feina a uns 6.500 postdoctorands, estudiants i d'altres investigadors que formaran part dels seus equips de recerca.

El comissari de Recerca, Ciència i Innovació, Carlos Moedas, ha dit que "l'ERC és una de les millores històries d'èxit d'Europa en termes d'impacte científic i d'innovació, i pel que significa per a la carrera dels investigadors.  Per això la UE ha decidit augmentar la inversió en aquest programa que han elogiat científics d'arreu del món. Amb aquest pressupost rècord, les convocatòries de l'ERC poden oferir encara més oportunitats als científics perquè prossegueixin les seves carreres i persegueixin les seves ambicions a Europa".

El president de l'ERC, el professor Jean-Pierre Bourguignon, ha explicat que "el Consell Científic de l'ERC dóna una alta prioritat al suport als joves investigadors, als quals es destinarà més de dos terços del pressupost anual a través de les 'Beques d'arrencada' (Starting Grants) i 'Beques de consolidació (Consolidator grants). Donar independència des dels primers moments als científics prometedors contribueix de manera significativa a fer aflorar la seva creativitat. El pressupost de l'ERC per 2017 és el més alt que hi ha hagut mai per a investigadors amb entre dos i set anys d'experiència després d'obtenir un doctorat, els que 'comencen'. Gràcies a aquestes beques per cinc anys, hi haurà més científics que es troben en les primeres fases de la seva carrera arreu d'Europa que podran comptar amb una perspectiva a mitjà termini. Aquest és un altre pas endavant per donar suport als joves investigadors".

Les beques de l'ERC són part del programa de recerca i innovació de la UE Horitzó2020 i donen suport a investigadors destacats d'arreu del món que estiguin disposats a desenvolupar la seva recerca a la UE o en països associats. A més de dels imports que es destinaran a finançar les beques, el programa de treball de l'ERC per 2017 incorpora aquestes novetats:

-'Open data': els beneficiaris de beques de l'ERC hauran de prendre les mesures adients per assegurar l'accés obert a les dades generades pel seu projecte, excepte en els casos en què s'hagi decidit específicament el contrari.
-'Equilibri de gènere': en primer lloc, es reforça l'obligació dels beneficiaris de beques de l'ERC de prendre totes les mesures per promoure la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, i d'impulsar l'equilibri de gènere del personal assignat al seu projecte. En segon lloc, els terminis actuals per als sol·licitants es poden ampliar en casos de baixa de maternitat si està degudament justificat.
Avaluació de projectes de recerca cofinançats per l'ERC: l'ERC continua la seva tasca d'anàlisi qualitatiu dels resultats científics dels projectes finançats, amb una atenció especial a qualsevol possible avenç o descobriment. Actualment hi ha una anàlisi similar en marxa, i els resultats d'un estudi pilot del 2015 sobre l'avaluació qualitativa dels primers projectes finançats per l'ERC es presentaran demà 26 de juliol en una conferència de premsa a Manchester. 

Informació de context
El Consell Europeu de Recerca, creat per la Unió Europea el 2007, és la primera organització per al finançament de la recerca avançada d'excel·lència. Ofereix tres programes de beques: les beques d'arrencada (Starting grants), dotades amb fins a 1,5 milions d'euros cadascuna; les beques de consolidació (Consolidator grants), amb fins a 2 milions d'euros cadascuna; i les beques per als científics amb més experiència, les Advanced grants, dotades amb fins a 2,5 milions d'euros cadascuna. Cada any selecciona i finança investigadors creatius i ambiciosos de qualsevol edat i nacionalitat, perquè desenvolupin els seus projectes a Europa.
L'ERC també treballa per atraure investigadors de primer nivell d'arreu del món perquè vinguin a investigar a Europa. Fins ara, ha finançat més de 6.500 investigadors destacats en diverses fases de la seva carrera. Aquest finançament també els ha servit per donar feina a prop de 30.000 persones als seus equips.
Els científics guardonats per l'ERC poden reclutar 'talents' d'arreu del món per als seus equips de recerca. De fet, aquesta atracció de talent internacional es potencia a través d'un seguit d'acords amb socis no europeus, que promouen que joves investigadors participin en visites i estades temporals en equips de l'ERC a Europa. Fins ara s'han signat acords amb els Estats Units (NSF), Corea del Sud, l'Argentina, el Japó, Sudàfrica i Mèxic.
Les beques de l'ERC són importants, però també molt competitives (entre un 10 i un 15% dels sol·licitants les aconsegueixen). Els beneficiaris poden fer servir els diners per reclutar d'altres investigadors i membres de l'equip, i cobreixen el 100% dels costos directes dels projectes de recerca fins a cinc anys. L'ERC està dirigit per un equip de govern independent, el Consell Científic, composat per 22 científics de renom i liderat pel president de l'ERC, el professor Jean-Pierre Bourguignon. L'ERC té un pressupost de 13.000 milions d'euros pels anys 2014 a 2020 i forma part del programa d'innovació i recerca de la UE, Horitzó2020, del qual el comissari Carlos Moedas n'és el responsable. Juntament amb el programa de treball de l'ERC, la Comissió també ha adoptat avui el programa de treball de 2017 d'altres elements d'Horitzó2020.


Científics becats per l'ERC en centres de recerca a Catalunya


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars