La Comissió Europea atorga al Gall del Penedès la Indicació Geogràfica Protegida
de juny 18, 2016
· Les noves incorporacions incrementen fins a 1.349 el nombre de DOP, IPG i ETG de la UE
Brussel·les/Barcelona, 14 de juny de 2016
La Comissió Europea ha registrat avui el Gall del Penedès com a Indicació Geogràfica Protegida (IGP) de la UE. El segell de qualitat europeu es podrà utilitzar des d'ara, a la carn fresca de pollastre (mascle o femella) de la varietat Penedesenca. Aquesta raça d'aviram, tal i com es descriu al Diari Oficial de la Unió Europea, "és de creixement lent, molt rústica, amb bona vitalitat i de tipologia corporal mediterrània". També destaca que el fet que el Gall del Penedès "es cria en galliners que disposen d'accés a l'exterior durant tot l'any, i es caracteritza pel fet que s'inclou gra de raïm (llavors de raïm) a la seva dieta". El registre també defineix l'àrea geogràfica de cria d'aquesta au, que inclou 73 municipis, entre els quals tots els de la comarca de l'Alt Penedès (27), el Baix Penedès (14) i el Garraf (6); a més de 25 municipis de l'Anoia i un de l'Alt Camp.
El Gall del Penedès és el quart producte de carn fresca de Catalunya que entra al registre de qualitat europeu, després del Capó del Prat i de la Vedella i la Bruneta dels Pirineus. També hi ha la llonganissa de Vic i, de les Illes Balears, la sobrassada de Mallorca.
La IGP és una de les figures de protecció atorgades per la UE als productes alimentaris de qualitat (juntament amb les Denominacions d'Origen Protegides (DOP) i les Especialitats Tradicionals Garantides (ETG). En el cas de la IGP, es concedeix a productes estretament vinculats a una zona geogràfica en la qual ha de tenir lloc, com a mínim, una de les etapes de producció, transformació o elaboració del producte. La IPG ofereix una àmplia protecció als productes que la reben perquè funciona com a un dret de propietat intel·lectual dels productes que tenen un origen geogràfic concret i unes qualitats o una reputació que està lligada precisament a aquest origen geogràfic. Les denominacions o indicacions registrades suposen una protecció davant de qualsevol usurpació, imitació o similitud del nom.
Juntament amb el Gall del Penedès, la Comissió Europea ha atorgat avui a set productes més provinents de Croàcia, França, Alemanya i Portugal la categoria d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP) i de Denominació d’Origen Protegida (DOP).
Els vuit productes que avui s’aproven són els següents:
· França: «Poulet de l’Ardèche»/«Chapon de l’Ardèche»(Indicació Geogràfica Protegida), pollastre i capó criats a l’aire lliure; «pintade de l’ardèche» (indicació geogràfica protegida), pintada criada a l’aire lliure; «Soumaintrain» (indicació geogràfica protegida), formatge de pasta tova; «Sel de Salies-de-Béarn» (Indicació Geogràfica Protegida), sal.
· Portugal: «Fogaça da Feira» (Indicació Geogràfica Protegida), panet dolç amb gust de llimona i canella.
· Espanya: «Gall del Penedès» (Indicació Geogràfica Protegida), pollastre de la raça penedesenca tradicional.
Aquests vuit productes fan pujar el nombre de productes alimentaris protegits a 1.349 (denominacions d’origen protegides, indicacions geogràfiques protegides i especialitats tradicionals garantides). Els vins, vins aromatitzats i begudes espirituoses també estan protegits amb més de 2.090 denominacions registrades.
«El registre de vuit productes més provinents de cinc Estats membres amb una Denominació o una Indicació Geogràfica Protegida demostra el gran interès que suscita el nostre sistema de Denominacions i d’Indicacions geogràfiques i el seu gran valor. És interessant veure el ventall de productes que gaudeixen actualment de protecció i l’àmplia gamma de productes que s’hi van afegint. Les Indicacions Geogràfiques Protegides incrementen el valor de mercat dels productes d’alta qualitat en benefici dels agricultors i dels productors europeus d’aliments. N’és testimoni la importància que donem a la protecció d’aquesta mena de productes en les negociacions comercials internacionals», ha declarat avui el comissari d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan.
El 2010 les vendes de tots els productes europeus (productes agraris, vins, vins aromatitzats i begudes espirituoses) protegits amb una Indicació Geogràfica van suposar 54.300 milions d’euros, la qual cosa representa prop del 6% del sector agroalimentari de la UE. Els acords comercials permeten protegir les Denominacions i Indicacions Geogràfiques de la UE en els països tercers perquè ofereixen als productes de qualitat amb un gran potencial d’exportació la possibilitat de penetrar en els mercats internacionals o fins i tot la possibilitat d’ampliar l’activitat dels operadors que ja hi són presents. El 2010 el 15% del total dels aliments i de les begudes de la UE exportats a països tercers van ser productes protegits amb una Indicació Geogràfica.
La introducció d’una Indicació Geogràfica millora els ingressos dels agricultors i contribueix a mantenir la població de moltes zones desfavorides o aïllades perquè afavoreix l’economia rural. A més, augmenta el valor comercial dels productes perquè garanteix que les seves característiques els distingeixin d’altres productes similars. D’altra banda, gràcies a les Denominacions i Indicacions Geogràfiques Protegides, els consumidors tenen més possibilitats de tria perquè disposen d’una informació clara sobre les característiques específiques dels productes que vulguin comprar.
23 productes catalans i 5 de balears protegits per la UE
Actualment hi ha 23 productes procedents de Catalunya al registre de qualitat alimentària de la UE. El darrer en entrar a la llista va ser el Fesol de Santa Pau, que va obtenir la Denominació d'Origen Protegida el juliol passat (aquí un vídeo de dos minuts sobre el Fesol de Santa Pau). També hi trobem el pa de Pagès Català (IGP), l'arròs del Delta de l'Ebre, el formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya, la pera de Lleida (tots tres DOP) o els panellets, aquets darrers Especialitat Tradicional Garantida. Productes típics de les Illes, com la sobrassada de Mallorca, l'ensaïmada o el Formatge de Maó, també formen part del registre, on hi ha un total de cinc productes balears.
ANNEX 2 - Llistat de productes de Catalunya i les Illes Balears inclosos al registre
CATALUNYA
Denominacions d’Origen Protegides (DOP)
Fesols de Santa Pau
Mongeta del Ganxet
Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya
Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya
Oli de l'Empordà
Oli de la Terra Alta
Oli del Baix Ebre Montsià
Oli Les Garrigues
Oli de Siurana
Arròs del Delta de l’Ebre
Pera de Lleida
Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP)
Gall del Penedès
Vedella dels Pirineus Catalans
Rosée dels Pirineus
Pa de Pagès Català
Llonganissa de Vic
Poma de Girona
Turró d’Agramunt
Calçot de Valls
Clementines de les Terres de l’Ebre
Patates de Prades
Pollastre i capó del Prat
Especialitats Tradicionals Garantides (ETG)
Panellets
ILLES BALEARS
Denominacions d’Origen Protegides (DOP)
Oli de Mallorca
Formatge de Maó
Oliva de Mallorca
Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP)
Ensaïmada de Mallorca
Sobrassada de Mallorca
0 comments