L'Associació de Dones "La Bella Llar" de Riudoms

de maig 04, 2016


Ahir vaig tenir una molt grata jornada a Riudoms. Vaig anar per fer una conferència sobre la Dona i la Recerca de la Igualtat. Me l'havia demanat l'Associació de Dones "La Bella Llar"

Sempre que puc faig conferències, sense cobrar res, per difondre la llarga lluita de les dones , i d'alguns homes, al llarg de la història, per assolir la igualtat de drets i de reconeixements.  Ho  faig parlant de dones que han volgut desenvolupar la seva vocació com a escriptores, filòsofes, pintores, gravadores, exploradores, paleontòlogues, metges, sense entrar en la vesant de la política perquè aleshores es poden produir malentesos, quan el  meu propòsit és difondre la importància que ha tingut i té poder desenvolupar aquella vocació que, se sigui home o dona, batega en el nostre interior i que, a la fi,  ens permet ser útils a la societat,  a més de ser una mica més feliços nosaltres mateixos.  Parlo especialment de les dones perquè han tingut que lluitar contra les lleis, les tradicions, els costums, les opinions familiars i socials per poder estudiar i desenvolupar qualsevol de professió com les abans citades.  I aquestes dificultats avui es mantenen en molts països, moltes cultures i molts grups socials, fins i tot a les nostres terres.

Són conferències on l'art està sempre molt present, perquè malgrat el gran desconeixement que hi ha, el cert és que les dones han deixat i continuen deixant una petjada indeleble no només com escriptores o poetes, on encara són una mica coneguts alguns noms femenins, sinó en les altres arts, on la recuperació dels seus noms i la difusió perquè siguin més conegudes es deu en gran mesura al treball que a partir dels anys setanta del segle passat s'ha anat fent per part d'altres dones que han bussejat en les documentacions, han analitzat estils i maneres i han pogut demostrar que obres atribuïdes a gran autors, eren en realitat fetes per grans autores femenines, poc o gens conegudes.

Mai oblido en aquestes conferències referir-me a les dones que no tenint cap possibilitat d'estudiar ho van anhelar. Mai oblido la carta de les dones del tercer estat escrita el 1789 on demanaven al rei de França que fes escoles on elles poguessin estudiar la llengua amb normes, per poder ajudar els seus fills.

Es per totes aquestes dones d'abans i d'avui que sempre que puc faig aquesta conferència.

Per a mi. l'experiència d'ahir a Riudoms, va ser magnífica. Em va permetre conèixer un cinquantena de dones vitals, amb ganes de saber noves coses, amb ganes de seguir fent activitats, de dones on l'edat no és cap impediment. I totes elles conformen, junt amb moltes altres, l'Associació de Dones "La Bella Llar"

Haig de confessar que admiro molt les associacions de dones . Solen ser entitat amb molta vitalitat que ofereixen a les seves sòcies i, quasi en totes les activitats, a tothom que vulgui participar, una variada oferta de propostes culturals, socials, turístiques, gastronòmiques...

És el cas de "La Bella Llar". Fa uns quaranta anys que funciona. Cada setmana organitzen una conferència. Cada setmana!.  I no repeteixen conferenciant dins un mateix any.  Té molt de mèrit perquè qualsevol que hagi organitzat una de sola ja sap el temps que això requereix.

A totes les sòcies que van assistir-hi a la conferència, el meu agraïment per haver volgut compartir amb mi el seu temps i a l'entitat els meus millors desitjos d'èxit en totes les seves activitats.

You Might Also Like

2 comments

  1. Moltes gràcies Dolors per la conferència tan amena i interessant que ens vas fer. Ara ja sabem una mica més sobre moltes dones adelantades al seu temps, que vàren lluitar molt perquè tinguéssim una igualdad de condicions en tots els àmbits de la vida i sobretot en l'art i la cultura. Vàrem marxar molt contentes. T'esperem que vinguis a fer-nos una altra xerrada pel proper curs! Una abraçada.
    Dones de l'Associació Bella Llar de Riudoms.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El meu agraïment és per a vosaltres. Feu una taca fantàstica per a les dones i per a la vostra poble amb totes les activitats que realitzeu, i serà un plaer tornar en qualsevol moment a compartir una estona amb vosaltres. Una abraçada.

      Elimina

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars