#HistòriesUE: Un projecte per recuperar la posidònia com a aïllament natural a Formentera protagonitza un vídeo de la Comissió Europea

de maig 11, 2016



·       "Reusing Possidonia" és un projecte LIFE per recuperar l'ús d'aquesta planta marina com a material d'aïllament en construccions a Formentera

Foto: Hirundo2

Carles Oliver, arquitecte, és el protagonista del cinquè vídeo de la sèrie #HistòriesUE que commemora els 30 anys de l'adhesió d'Espanya a la Unió Europea amb un seguit d'històries personals protagonitzades per ciutadans de Catalunya i les Illes Balears. Aquest formenterenc ha recuperat la posidònia, una planta marina molt abundant al Mediterrani, com a material aïllant gràcies al finançament de LIFE, el programa europeu per a projectes mediambientals.


'Reusing Possidonia", un dels més de 4.000 projectes mediambientals cofinançats pel programa LIFE de la UE

El programa LIFE de la Unió Europea ha servit per cofinançar més de 4.000 projectes dedicats a preservar el medi ambient, la natura i el clima des de 1992. 'Reussing Possidonia', és un projecte promogut per l'institut Balear de l'Habitatge (IBAVI) que permetrà construir 14 habitatges de protecció oficial fent servir la posidònia com aïllant natural, de manera que s'estalvien energia i recursos tant en el procés d'obra com en el manteniment dels edificis.

Tot i que Formentera és una illa molt petita, es troba al mig de la major colònia de posidònies del món, una planta aquàtica amb molts usos tradicionals. Un d'aquests usos havia estat el d'aïllant a les cases, donat que és un material barat i de proximitat que no genera contaminació. Aquesta tècnica es basa en l'aprofitament dels recursos locals, ja que la Posidònia creix de manera abundant a les Illes Balears. L'objectiu de Carles Oliver i els impulsors del projecte és que, en quinze anys, el 10% com a mínim dels habitatges de Ses Illes utilitzin aquest aïllant sostenible.

  La sèrie #HistòriesUE commemora el 30è aniversari de l'adhesió amb vídeos que mostren l'impacte que té Europa en la vida dels ciutadans


30 anys de projectes fets realitat 
La sèrie #HistòriesUE està formada per dotze vídeos curts que mostren el vessant més personal de l'impacte que la UE ha tingut en la vida real dels ciutadans. Des de començament d'any, i coincidint amb el 30è aniversari de l'adhesió a la Unió Europea, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona està emetent cada mes un d'aquests vídeos. Entre els protagonistes de les històries hi ha una parella de científics que han pogut tornar dels EUA per continuar la seva recerca a Europa gràcies a un ajut del Consell Europeu de Recerca; el fundador d'una petita empresa d'innovació que ha aconseguit fons per desenvolupar un dispositiu que permeti fer viatges a l'espai; un jove agricultor que ha posat en marxa la seva explotació agrària a l'Empordà o una parella formada per una igualadina i un berlinès que es van conèixer d'Erasmus i que acaben de tenir un fill.


Els protagonistes expliquen en dos minuts el seu projecte professional o vital, un projecte que d'alguna manera ha estat possible gràcies a la Unió Europea. Darrera de cada història hi ha una il·lusió personal i el suport d'algun dels diferents programes europeus d'impuls a la formació, la cultura, la recerca, el desenvolupament rural o l'emprenedoria, entre d'altres

El mes de gener es va llançar el tràiler de la sèrie, i des de llavors s'ha emès la història d'en Nelson, un jove que va marxar a Brussel·les amb una beca Leonardo i que s'hi va quedar a viure; la de la Isabel Coixet, que es va publicar el passat mes de febrer i que fa referència al programa MEDIA a través del qual la UE dóna suport al sector audiovisual europeu; la dels fesols de Santa Pauque han estat el darrer producte en obtenir la Denominació d'Origen Protegida de la UE, i la d'en Jacob, la Mireia i en Max, que conformen una veritable 'família Erasmus'.


12 mesos, 12 històries

Gener: estudiar i viure a la UE
El protagonista del primer vídeo de la sèrie # és un jove que va marxar a estudiar a Brussel·les en el marc d'un programa europeu de mobilitat i s'hi ha quedat a viure.
Des del seu inici, l'any 1987, més de 3,3 milions de joves han pogut estudiar o formar-se en un altre país de la UE gràcies a programes de mobilitat, entre els quals l'Erasmus és el més conegut. El primer any del programa van participar-hi 95 estudiants d'Espanya, l'any 2012-2013 van fer-ho 32.249
Espanya és el país que més estudiants Erasmus envia i rep; i algunes de les nostres universitats com la de Barcelona ocupen els primers llocs en els rànquings de les principals institucions d'origen i destí.
Des de 2014, tots els programes de mobilitat en formació i ocupació de la UE s'engloben en el marc del programa Erasmus+.

Més informació sobre el Programa de moblitat de la UE Erasmus+.

Febrer: Media – Europa Creativa, suport a l'audiovisual europeu
El programa MEDIA de suport a la indústria audiovisual europea va néixer fa 25 anys. En aquest temps, el programa ha donat suport a l'audiovisual català per un total aproximat de 39 milions d’euros. A més de les esmentades pel·lícules amb suport MEDIA d'Isabel Coixet, molts d'altres films amb participació catalana han rebut suport d'aquest programa, com ara 'L'altra frontera' (André Cruz Shiraiwa); '10.000km' (Carlos Marques-Marcet), 'Hermosa juventud' (Jaime Rosales) o 'El orfanato' (J.A.Bayona)". El programa MEDIA també dóna suport a diversos mercats i festivals catalans, dedicats a l’audiovisual. En total, s’han repartit més de 2 milions d’euros per a mercats, entre els quals destaca el DocsBarcelona i el Medimed, i uns 700.000 euros per a festivals, com ara el Mecal.
A més, l’oficina MEDIA a Catalunya  –que funciona gràcies al partenariat amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya- és l’artífex i coordinadora de la MEDIA FILMS Database, la base de dades gestionada per totes les oficines dels països membres del programa MEDIA i que recull tots els films que han rebut el seu suport.

Març: Denominacions d'Origen Protegides, segells de qualitat alimentària
La UE atorga certificats d'origen dels productes europeus amb l'objectiu de promoure la diversitat agrícola, protegir els noms dels productes perquè ningú en faci un mal ús i garantir-ne la qualitat i procedència geogràfica. Hi ha tres tipus de distincions: DOP, IGP, i ETG. A Catalunya 20 productes gaudeixen de la protecció europea, mentre que a les Illes Balears n'hi ha 5.
Els Fesols de Santa Pau ha estat el darrer producte català en entrar en aquest registre europeu i són la història protagonista del mes de març. A més dels fesols, aquests són els productes de Catalunya i de les Illes registrats amb segells de qualitat de la UE.

Abril: l'impacte del programa Erasmus
Un estudi sobre l'impacte del programa Erasmus+ publicat el 2014 calcula que hi ha vora un milió de "nadons Erasmus" nascuts de parelles de diferents països europeus que es van conèixer durant la seva estada a l'estranger. Per això, el programa Erasmus+ també és al darrera del vídeo del mes de juliol, que explica la història d'una igualadina i un berlinès que es van conèixer mentre feien un Erasmus a Suècia i que actualment són parella i han tingut un fill.
La UE segueix creient en aquest programa i per això hi ha destinat 14.700 milions d'euros per al període 2014-2020. Es preveu que durant aquests 7 anys un total de 4 milions de persones participin en aquest programa.
Més informació sobre el Programa Erasmus+.

·       Carles Oliver, arquitecte del projecte "Reusing Possidonia", protagonitza el cinquè vídeo de la sèrie

Maig: programa LIFE, protecció del medi ambient
Des del 1992 el programa Life ha cofinançat un total de 4.171 projectes arreu de la UE, als quals hi ha destinat uns 3.400 milions d'euros.
A Catalunya i a les Illes Balears s'han dut a terme diferents projectes finançats per aquest programa europeu. El vídeo del mes de maig explicarà com gràcies a aquest programa s'està duent a terme a Formentera el projecte 'Reusing Possidonia', que pretén recuperar l'ús de la Posidonia Oceànica (una planta marina) com a material d'aïllament en la construcció d'edificis.
 El 2014 alguns dels projectes Life duts a terme a Catalunya van estar seleccionats entre els millors projectes LIFE de l'any. Un exemple és l'eina BookDAper, que permet als editors, dissenyadors i impressors de publicacions en suport paper puguin generar i obtenir l'ecoetiqueta bDAP de les seves publicacions.

Juny: SME Instrument, suport a les pimes innovadores
Dotat amb un pressupost de 3.000 milions d'euros per al període 2014-2020, l'Instrument per a pimes que s'emmarca dins del programa de recerca de la UE, Horitzó 2020, dóna suport a les empreses petites i mitjanes perquè desenvolupin idees innovadores i les converteix en productes o serveis que el mercat necessita.
Espanya és un dels països que lidera el rànquing en obtenció de fons per a pimes en aquest programa.  Un total de 260 pimes Espanyoles (204 de la fase 1 i 59 de la fase 2)[i] han rebut finançament a través de l'SME instrument des que es va llançar el programa el 2014. D'aquestes n'hi ha 61 de catalanes (14 de la fase 1 i 47 de la fase 2).
L'empresa catalana 'Zero2infinity' ha rebut una d'aquestes subvencions per tal de fer realitat un projecte aeroespacial innovador i amb baix impacte ambiental. 

Juliol: beques a investigadors – Consell Europeu de Recerca
Creat per la UE el 2007, el Consell Europeu de Recerca és la primera organització paneuropea que finança l'anomenada «recerca capdavantera o recerca a la frontera del coneixement». El seu objectiu és impulsar l'excel·lència científica a Europa concedit ajuts als investigadors europeus més destacats i més creatius independentment de la seva edat o de la seva nacionalitat. El Consell Europeu de Recerca també mira d'atraure a Europa investigadors capdavanters d'arreu del món.  Fins a dia d'avui ha finançat un total de 5.000 investigadors en diferents fases de les seves carreres.
El Consell Europeu de Recerca compta amb 3 tipus de beques, a més d'una subvenció suplementària a la qual poden optar aquells investigadors que ja són beneficiaris d'una beca del Consell Europeu de Recerca.
Tipus de Beques:
ERC Starting Grants o beques d'iniciació: per a investigadors que tinguin entre 2 i 7 anys d'experiència després d'haver finalitzat el seu doctorat. La quantitat de la beca pot anar des d'1,5 fins a 5 milions d'euros. 
ERC Consolidator Grants o beques de consolidació: per a investigadors que tinguin entre 7 i 12 anys d'experiència després del seu doctorat. Les beques poden estar dotades amb unes quantitats d'entre 2 i 5 milions d'euros per a un període de 5 anys.
ERC Advanced Grants: per a investigadors que ja tenen una carrera consolidada i que tenen un projecte recent que ha estat identificat com a líder en el seu camp de recerca. Les Beques estan dotades entre 2,5 i 5 milions d'euros per a 5 anys.
ERC Proof of Concept o prova de concepte: només poden obtenir aquest ajut aquells investigadors que ja són beneficiaris d'una beca de l'ERC. Aquest tipus de beques poden estar dotades amb una quantitat de fins a 150.000 euros i tenen l'objectiu d'ajudar els investigadors a convertir els seus projectes de recerca en productes o serveis aptes per al mercat.
Els centres de recerca i universitats catalanes compten amb diversos científics que han obtingut beques de l'ERC en diferents fases de la seva carrera. La història triada per a la sèrie #HistòriesUE del mes d'abril és la d'una parella de científics catalans que havien marxat a treballar als Estats Units i que han pogut tornar a Europa a seguir el seu projecte de recerca gràcies a una beca de l'ERC.


Agost: Fons Social Europeu 
L'ocupació i el creixement és la prioritat número 1 de la Comissió Juncker. El Fons Social Europeu (FSE) destina 10.000 milions d'euros l'any en projectes que fomentin la creació de llocs de treball i ajudin els ciutadans europeus a trobar una feina, sobretot aquells que tenen més dificultat per fer-ho. Els diners del FSE es destinen, entre d'altres, a la formació d'aturats i a impulsar projectes que promoguin la integració social i impulsin l'economia local. És el cas del projecte "La Volta" de Girona, que cada mes transforma el barri de Sant Narcís en un mercat d'art Km0.
Mapa interactiu amb exemples de projectes finançats pel Fons Social Europeu. 

Setembre: Servei de Voluntariat Europeu
Dins de l'Erasmus+ s'ofereix als joves l'oportunitat de participar en un programa de voluntariat amb l'objectiu que desenvolupin les seves capacitats tot col·laborant ne la feina diària de diverses organitzacions que es dediquen a l'assistència social, la protecció del medi ambient o la cultura entre d'altres.
La Rut Martí, protagonista del vídeo del mes de setembre, va anar a Irlanda per participar en un programa de Voluntariat i això li ha permès ampliar horitzons.
Més informació sobre la història de la Rut

Octubre: suport a joves agricultors
La política de desenvolupament rural de la UE ha anat evolucionant per donar resposta als nous reptes als quals han de fer front les zones rurals europees. Un dels objectius és encoratjar elsjoves agricultors a començar nous negocis, a través d'ajudes que es concedeixen durant els primers cinc anys d'activitat.
El Programa de Desenvolupament Rural per a Catalunya, aprovat el juliol del 2015, preveu un total de 810,8 milions dels quals 348,6 provenen del pressupost de la UE i 462,2 de cofinançament local.
Es calcula que amb aquests diners:
·        4.000 agricultors rebran suport per modernitzar les seves granges
·        1.800 joves agricultors rebran suport per llançar el seu negoci
·        2.500 granges rebran suport per participar en projectes de qualitat, mercats locals i per entrar a la cadena de distribució.
·        120 projectes que tinguin com a objectiu la innovació i el desenvolupament rebran suport
A les Illes Balears el programa de Desenvolupament Rural mobilitzarà un total de 145 milions d'euros dels quals 84 provenen del pressupost de la UE i la resta de cofinançament nacional.
El vídeo del mes d'octubre mostra l'exemple d'un jove que ha decidit convertir-se en agricultor i ha posat en marxa la seva pròpia explotació agrària al municipi de Pontòs (Alt Empordà)

Novembre: suport a projectes empresarials a través del microfinançament
Els emprenedors i empreses de qualsevol sector d'activitat de la UE poden comptar amb el suport d'una àmplia gamma de programes de la UE que permeten obtenir finançament en condicions avantatjoses a través de les entitats financeres locals (bancs, societats de garantia, inversors de capital, etc).
A més de proporcionar un accés més fàcil al finançament, el suport de la UE permet altres avantatges com tipus d'interès reduïts o menys requisits de garanties.
Com a exemple d'aquests instruments que la UE posa a l'abast dels emprenedors, el mes de novembre s'emetrà un vídeo que explica la història d'una ballarina i professora de dansa que ha obert la seva pròpia acadèmia gràcies a un d'aquests microcrèdits europeus.
Desembre: desenvolupament rural
Els programes de desenvolupament rural de la UE també donen suport a projectes que permetin impulsar les economies locals, com ara petits negocis de turisme rural o restauració. És el cas de la darrera història de la sèrie #HistòriesUE, que protagonitza una parella que va decidir canviar la seva vida i instal·lar-se en un municipi rural, on ha obert un petit restaurant

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars