Correbous: un espectacle que no es pot justificar dient que és tradició.

de maig 04, 2016


Aquests dies s'ha parlat molt als mitjans de comunicació d'un atac (un de molts) que han patit dues dones defensores dels drets dels animals, o si voleu, detractores què els animals siguin utilitzats en festes populars on, per molt que es vulgui amagar, pateixen un tracte cruel només per proporcionar plaer als espectadors o als participants.

Aquí rau el problema, perquè els participants i espectadors d'aquests espectacles no copsen que estan utilitzant un ésser viu  per passar una bona estona i ho fan sense sentir cap sensació de què estan maltractant-lo.

Es sol acudir a la tradició per defendre aquesta mena de comportaments i espectacles, però les tradicions mai poden justificar la crueltat.

Per molt que les vulguem valorar, les tradicions són idees que algú va tenir fa més o menys dècades enrere i que van fer fortuna a la societat. Les tradicions no sempre són idees positives, ni constructives, ni d'aquelles que ajuden a millorar la societat, de fet, massa sovint trobem costums i tradicions que són una prova vivent de tot el contrari.

Per aquesta raó una tradició es pot canviar, i es pot substituir per una altra que tingui components constructius i de millora de la societat, i que a la vegada siguin un motiu per passar-s'ho bé.

Altres vegades es diu que és legal.  Però que sigui legal no treu ni un bri a la realitat que sigui un acte on un ésser viu és maltractat per oferir a un grup de persones un espectacle. D'altre costat, les lleis també han aixoplugat al llarg de la història molts comportaments que avui no permetríem per cruels i injustos.  Perquè llei i justícia no és necessàriament el mateix,  com ja va deixar molt clar Sòfocles quan va escriure l'Antígona cap el 442 aC.

Però cal deixar clar que les dues dones que defensaven els drets dels bous, no feien res il•legal, perquè també és legal defensar que es deixin d'utilitzar ésser vius en espectacles.  També és legal i fins i tot un acte de bona ciutadania, denunciar  davant la societat  que  en aquests espectacles s'està tractant cruelment els animals que s'utilitzen.

A la fi el que ha  estat notícia aquests dies és que unes animalistes (un cop més) han sofert un atac físic per part d'uns defensors de les festes amb animals.  I en cap cas es justificable que dues senyores que estaven filmant l'espectacle, i que no van atacar físicament a ningú, fossin agredides per  un petit grup de persones que tenien el suport explícit de la resta dels assistents a l'espectacle, perquè aquests darrers els animaven a continuar colpejant les dues animalistes, ara bé els que van animar no són els que han vist les seves cares a tots els mitjans de comunicació, aquests van deixar que el quatre que es van encendre i van atacar les dues activistes siguin els que quedin com uns salvatges, de mentre ells han passat aquests dies tan tranquils en un còmode anonimat.

Voler sensibilitzar les persones per aconseguir que cap ésser viu pugui ser considerat un objecte amb el qual passar una bona estona no mereix rebre com a resposta una agressió física.

Canviar les coses no es sempre és fàcil, però si que és possible.
Les coses es poden canviar i de manera constructiva. Un sol exemple: per lluitar contra l'alcoholisme va haver països on se'ls va ocórrer acudir a lleis que prohibien el consum o simplement no feien res dient que res no es podia fer, però a Catalunya un senyor va pensar que si aquells homes tinguessin alguna altra cosa amb què  omplir les poques hores que no dedicaven a treballar per sobreviure, pot ser no beurien. Va pensar que pot ser si es dedicaven a cantar tindrien una major satisfacció que bevent. Avui sabem que tenia raó, perquè aquella idea va fer néixer els Cors Clavé. No només va ser eficaç per reduir la taxa d'alcoholisme, va ser eficaç per fer créixer culturalment la societat i avui és un llegat del que tots podem sentir-nos cofois.

Hi ha moltes alternatives  als correbous que  poden fer que tots els que avui gaudeixen amb ells puguin tenir una major satisfacció practicant altra activitat més constructiva  com ara cantar, fer teatre, participar en recerques arqueològiques, etnològiques, reconstruir patrimoni natural i material del seu entorn, escriure, fer fotografies, pintar, fer ceràmica, fer de pallasso per infants malalts als hospitals,  fer jardineria. fer esport... segur que hi ha milers de maneres de fer coses per gaudir sense haver d'utilitzar éssers vius en espectacles on d'una manera o d'una altra se'ls maltracta.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars