Riudoms: Conferència "La Dona i la Recerca de la Igualtat" Maig 2016
d’abril 29, 2016Em plau poder oferir aquesta conferència de manera totalment altruista, col•laborant amb l'Associació de Dones "La Bella Llar" de Riudoms en les seva magnífica tasca de jornades de conferències que setmanalment organitzen.
Dimarts 3 de maig de 2016 Casa de Cultura
Carrer Beat Bonaventura, 73
Riudoms
Vaig escollir la paraula recerca com a part del títol d'aquesta conferència perquè l'acció ha presidit qualsevol petit avanç en el reconeixement del dret de les dones a l'educació. Qualsevol petita fita s'ha aconseguit gràcies a la lluita per a la igualtat, no ha estat el resultat d'un fet accidental o d'una casualitat, sinó el fruit d'una llarga successió d'actes, primer individuals i després col•lectius, realitzats per dones i també per alguns homes, perquè tothom pugui viure amb els mateixos drets.
El dret més llargament cobejat
Tenir accés a l'educació ha estat el desig més llargament acaronat per les dones del que tenim testimoni. Dones de totes les cultures i temps han deixat mostres de la seva voluntat i constància per arribar a obtenir el reconeixement del dret a l'educació i del dret de poder exercir el que havien aprés.
Una fita assolida amb la tasca de dones i homes
Per fer realitat aquest cobejat desig, han participat molt homes, que han considerat que no existia cap diferència entre la capacitat intel•lectual d'un home i d'una dona.
En molts casos aquests homes eren els pares d'aquestes noies. Homes que havien vist les qualitats de les seves filles i les havien ofert una educació que era inusual en la seva època o havien donat suport a la decisió de les seves filles a estudiar. I això tant serveix per al pare d'Hipàtia d'Alexandria com per al pare de Sofonisba Anguisola, o per al pare de la Malala Yousafzai, entre molts d'altres.
També van haver homes que per la seva manera de veure el món, consideraven les dones com a iguals, tot i que la majoria d'homes del seu temps les veiessin com a éssers incapaços o fins i tot diabòlics i s'entestessin en veure actes de maldat allà on havia desig de coneixement.
La conferència és un seguit de petites històries que ens parlen d'algunes d'aquestes dones i d'alguns d'aquests homes que des de l'antiga Grècia fins les primeres dones que van poder obtenir un títol universitari oficial en el nostre país, han contribuït a fer realitat el dret de les dones a l'educació i a l'exercici professional els seus coneixement.
Dolores García Martínez
Jurista.
Graduada en Dret (UOC)
Especialista en Gestió d'Associacions i Fiscalitat d'Entitats No Lucratives (U. Juan Carlos I)
Tècnic en Relacions Públiques (ESRP - UB)
0 comments