Viatjar dins i fora d'Europa: consells i informacions útils per als ciutadans de la UE
de juliol 16, 2015
En època de vacances els europeus faran milions de desplaçaments tant dins com fora de les fronteres de la UE i realitzaran milers de transaccions transfrontereres. Un de cada quatre viatges de residents de la UE es fa durant els mesos de juliol i agost, segons l'última enquesta d'Eurostat.
La legislació de la Unió Europea regula aspectes com els drets dels passatgers, les compres transfrontereres o el límit de preus de les tarifes en itinerància. A més, posa a disposició dels ciutadans un seguit d'eines i recursos que ajuden a planificar el viatge i poden ser d'utilitat en cas d'incidències o imprevistos. La legislació sobre el 'roaming', la targeta sanitària europea, el telèfon gratuït d'emergències a la UE, aplicacions mòbils amb les normes de trànsit als diferents països, el contacte dels consolats europeus fora de la Unió o la informació sobre què s'ha de fer per viatjar amb mascotes, en són alguns exemples.
Límits als preus del 'roaming'
Trucar, enviar missatges o consultar internet quan viatgem dins de la UE és ara més d'un 80% més barat que fa 10 anys. Les tarifes per serveis de telefonia en itinerància (l'anomenat roaming') va començar a ser legislat per la Unió Europea el 2007. Des de llavors s'han anat rebaixant els límits dels preus que les companyies telefòniques ens poden cobrar quan estem en un altre país de la UE. A més, gràcies a un acord recent de la Comissió, el Parlament i el Consell de la UE, s'ha fixat ja una data per la desaparició total del 'roaming': el 15 de juny de 2017.
Drets dels passatgers
La Unió Europea és la primera regió del món en comptar amb un conjunt regulat de drets que protegeixen els passatgers, independentment del mitjà de transport que utilitzin, en casos com els retards, la pèrdua d'equipatges o les cancel·lacions, així com un seguit d'obligacions per a les companyies en matèria d'informació i assistència durant el viatge. També es fixen uns drets específics per a les persones amb discapacitat i amb mobilitat reduïda.
App mòbil amb els drets a l'abast de la mà
La Comissió Europea realitza cada any una campanya informativa per donar a conèixer els drets dels passatgers a la UE a través de pòsters i fulletons a les principals terminals de transport europees. També posa a disposició dels ciutadans una pàgina web i unaaplicació per a telèfons mòbils intel·ligents que permet conèixer en qualsevol moment quines indemnitzacions corresponen a cada cas i on reclamar-les.
Números d'emergència: 112 i 116000
Els ciutadans de la Unió Europea disposen d'un número d'emergència únic i gratuït per a tota la UE. Es pot trucar al 112des de qualsevol telèfon fixe o mòbil i l'afectat serà atès per un especialista que transferirà directament la trucada al servei d'emergència corresponent (policia, bombers, etc).
A la UE també hi ha un número d'ajuda comú (116 000) al qual es pot trucar per denunciar la desaparició d'un menor. En cas que un ciutadà hagi perdut el seu fill o si es té notícia d'un menor desaparegut, es pot trucar a aquest número, on uns professionals respondran les preguntes jurídiques o administratives i donaran suport psicològic.
Targeta Sanitària Europea
La Targeta Sanitària Europea (TSE) és un document que permet als ciutadans de la UE rebre el tractament mèdic necessari durant una estança temporal en qualsevol Estat membre de la UE en les mateixes condicions que els nacionals d'aquell estat.
La TSE és gratuïta i la pot demanar qualsevol ciutadà que estigui assegurat o cobert per un sistema de seguretat social Estatal en qualsevol Estat membre de la UE, Islàndia, Liechtenstein, Noruega o Suïssa.
Protecció dels consumidors
Si hem realitzat una compra en un altre país de la UE i quan tornem trobem que el producte és defectuós o que l'hem de canviar per qualsevol altre motiu, hi tenim dret independentment del país on l'hàgim comprat. Per tal de facilitar les reclamacions en aquests casos, existeix un procediment europeu de reclamacions de petites quantitats (fins a 2.000 euros). Es pot tramitar per internet.
En casos de compres transfrontereres, també ens podem adreçar al Centre Europeu del Consumidor: http://www.cec.consumo-inc.es/
Viatjar amb mascotes
Els ciutadans de la UE poden viatjar lliurement amb el seu gos, gat o fura si disposen d'un passaport europeu per a animals de companyia. Aquest passaport l'expedeix qualsevol veterinari autoritzat i hi han de constar les dades de la vacunació antiràbica. La mascota ha d'estar identificada amb un microxip electrònic amb el mateix codi que figuri al passaport.
Si es vol viatjar amb mascotes que no siguin gossos, gats i fures (conills, canaris, etc) cal consultar la legislació del país de destí, disponible en aquesta adreça: http://ec.europa.eu/food/ animal/liveanimals/pets/nat_ rules_dogscatferret_en.htm
Protecció consolar fora de la UE
En cas de trobar-se en un país on no hi hagi ambaixada o consolat del seu Estat membre, un ciutadà de la UE pot demanar protecció consolar a les autoritats diplomàtiques de qualsevol altre Estat de la Unió en les mateixes condicions que els nacionals d'aquell Estat
Alguns exemples de situacions en les quals els ciutadans poden necessitar i reclamar protecció consolar són:
- pèrdua o robatori de passaport
- accident o malaltia greu
- delicte violent
- arrest o detenció
- ajuda d'urgència i repatriament (en casos com catàstrofes naturals, conflicte civil o militar o d'altres situacions d'emergència)
- mort a l'estranger
Goig Abroad: l'aplicació sobre el trànsit a tota la UE
Quin és el límit de velocitat a les autopistes franceses? Necessito portar casc quan vaig amb moto per Suècia? Quin equipament de seguretat haig de dur sempre dins del cotxe quan condueixo per Eslovàquia? A partir d'ara, els les persones que vagin de vacances no hauran de gastar més temps buscant tota aquesta informació, la tindran a la seva mà allà on siguin amb la nova aplicació per a telèfons mòbils i tabletes de la Comissió Europea "Going Abroad".
L'aplicació és disponible per a iPhone i iPad, Google Android i Microsoft Windows en 22 llengües i cobreix informació sobre tots els temes que poden comportar risc d'accidents, incloent-hi la velocitat, els límits d'alcoholèmia, semàfors o l'ús de telèfons mòbils. "Going Abroad" també informa sobre l'obligació de dur el cinturó de seguretat en els cotxes o del casc en cas de motos i bicicletes.
Més informació: Going Abroad
0 comments