El programa del Consell Europeu de Recerca (ERC) per 2016 preveu 1.670 milions en beques per atraure i mantenir talent investigador a Europa
de juliol 30, 2015
La Comissió Europea ha adoptat el programa de treball de 2016 del Consell Europeu de Recerca (ERC, en les seves sigles en anglès). El programa, establert pel Consell Científic de l'ERC, preveu 1.670 milions d'euros en beques per a investigadors destacats d'arreu del món que estiguin disposats a venir o quedar-se a Europa per desenvolupar les seves idees innovadores.
En el marc de la nova sèrie de convocatòries de beques, l'ERC ha obert avui la primera, la convocatòria per a les beques d'arrencada (Starting Grants) 2016, amb un pressupost de 485 milions i el 17 de novembre de 2015 com a data límit per a la presentació de candidatures. Aquesta beca s'adreça a investigadors amb entre 2 i 7 anys d'experiència des de la finalització d'un doctorat i que comptin amb una trajectòria científica prometedora.
D'altres beques s'aniran convocant d'acord amb el programa de treball: el 15 d'octubre de 2015 s'obre la convocatòria per a les beques de consolidació (Consolidator Grants) 2016, adreçades a investigadors que es troben a la meitat de la seva carrera. La data límit per a aquesta convocatòria és el 2 de febrer de 2016.
El 26 de maig de 2016 s'obrirà la convocatòria per a les beques d'avançada (Advanced Grants), adreçades a investigadors consolidats, amb data límit de presentació de candidatures l'1 de setembre de 2016.
Els científics que hagin obtingut subvencions de l'ERC també podran optar a les beques 'Proof of Concept' o prova de concepte, que ofereixen un suport complementari per verificar el potencial d'innovació de les idees sorgides de projectes finançats per l'ERC. Hi haurà tres rondes d'aquesta convocatòria durant el 2016.
Entre d'altres mesures, el programa de treball introdueix una nova acció per augmentar la participació a les convocatòries: el suport a un consorci de punts nacionals de contacte de l'ERC que pugui identificar i compartir bones pràctiques i reforçar el suport que s'ofereix als aspirants.
Comparat amb l'any passat, la principal novetat per als que optin a les beques de l'ERC és una relativa flexibilització de les normes de reenviament. Els aspirants que van assolir una qualificació B al nivell 2 de l'avaluació podran tornar a presentar-se de forma immediata, mentre que en el programa de treball de 2015 havien d'esperar un any. També hi ha noves restriccions per als candidats les propostes dels quals s'hagin rebutjat per manca d'integritat de la recerca.
Informació de context
Creat el 2007 per la Comissió Europea, el Consell Europeu de Recerca (ERC) és la principal organització de la UE per finançar la recerca excel·lent i pionera. Cada any selecciona i subvenciona els millors científics per desenvolupar projectes de cinc anys a Europa. Les convocatòries estan obertes a investigadors de qualsevol nacionalitat, edat o àrea científica, incloses les ciències socials i les humanitats, que treballin en una universitat o centre de recerca de la UE o d'un país associat al programa Horitzó 2020 (el programa marc de recerca de la UE). Les candidatures s'avaluen i seleccionen després d'un procés de revisió en el qual participen cada any centenars de científics de renom de tot el món. La qualitat científica de la proposta, amb l'objectiu de l'excel·lència, és l'únic criteri de selecció.
L'ERC opera segons un enfocament basat en els investigadors (de baix a dalt, de manera que permet que els investigadors identifiquin noves oportunitats en qualsevol dels camps de recerca, sense prioritats temàtiques.
Entre 2007 i 2013, sota el Setè Programa Marc de Recerca de la UE (FP/), el pressupost de l'ERC era de 7.500 milions. Sota el primer pilar (recerca excel·lent) del nou programa marc, Horitzó 2020 (per 2014-2020), l'ERC té un pressupost aproximat de 1.600 milions per cadascun dels anys 2014, 2015 i 2016.
Fins ara, l'ERC ha finançat més de 5.000 investigadors destacats (d'entre més de 50.000 candidatures rebudes) en diversos moments de les seves carreres, donant una gran prioritat a joves investigadors (la beca 5.000 de l'ERC es va 'celebrar' el 16 de juny passat). L'ERC també ha donat suport a més de 40.000 membres d'equips científics, que es beneficien d'oportunitats de formació en recerca d'avantguarda. Oferint-los finançament, autonomia i prestigi, l'ERC contribueix al desenvolupament d'una nova generació de grans investigadors a Europa, que són competitius a nivell global. L'ERC funciona amb un òrgan independent de govern, el Consell Científic, i un organisme d'execució, l'Agència Executiva. Des de gener de 2014, el president de l'ERC és el professor Pierre Bourguignon.
0 comments