Europa comença a construir la infraestructura elèctrica que escalfarà el megaplasma de l'ITER (Energia de Fusió)

d’abril 08, 2015


Nota de Premsa de la Comissió Europea

Ja és evident l'estat d'avançament de les obres d'enginyeria civil a l'emplaçament on es troba l'ITER. No paren de créixer noves construccions imprescindibles com ara el complex Tokamak, que acollirà el dispositiu de fusió més gran a dia d'avui, o la sala de muntatge, on s'emmagatzemaran centenars de components d'alta tecnologia molt voluminosos que es muntaran a la màquina de l'ITER.  A més, les obres estan a punt d'entrar en una nova fase amb la construcció de la infraestructura que subministrarà electricitat a l'ITER i als seus diferents subsistemes.
Un contracte subscrit per l'F4E, l'organisme de la UE encarregat de gestionar la contribució europea a l'ITER, i Ferrovial Agroman inclou la construcció de dos noves subestacions en les quals s'instal·laran xarxes elèctriques d'alta tensió, incloent-hi set transformadors per subministrar energia elèctrica a la màquina de l'ITER i a alguns dels seus sistemes.  Està previst que les obres estiguin acabades en un període de sis anys i que el seu cost aproximat sigui de 30 milions d'euros. En virtut d'aquest contracte es faran el disseny, la instal·lació, la posada en marxa i el manteniment de les xarxes elèctriques, així com les necessàries obres d'enginyeria civil dels edificis que acolliran els dispositius elèctrics. Segons Pietro Barabaschi, Director en funcions de l'F4E, «aquest contracte estableix les bases del subministrament d'energia elèctrica que necessitarà l'ITER per demostrar la viabilitat de l'energia de fusió ». Per la seva banda, Alejandro de la Joya, Director Executiu de Ferrovial Agroman, opina que «gràcies a aquest contracte, Ferrovial Agroman té l'oportunitat de seguir participant a l'ITER i ser un dels contractistes més compromesos amb la iniciativa. Ens fa estar molt orgullosos formar part del projecte energètic internacional més ambiciós».
La xarxa elèctrica de l'ITER:
Gràcies a la xarxa elèctrica de potència per impulsos (PPEN) i a la xarxa elèctrica en estat estable (SSEN), es disposarà d'una potència total de 1.200 MVA. Per exemple, els convertidors CA/CC, els sistemes d'escalfament i generació de corrent i la compensació d'energia reactiva se subministraran a través de la PPEN, els components d'alta tensió de la qual provindran de la Xina. Gràcies a aquesta xarxa elèctrica s'escalfarà el plasma de l'ITER i es faran anar els potents imants superconductors que serviran per a confinar-lo magnèticament. D'altra banda, els principals consumidors de la SSEN, els components d'alta tensió de la qual provindran dels EUA, subministraran energia elèctrica als sistemes criogènics i de refrigeració de l'aigua, la planta de triti i les infraestructures generals. Aquesta xarxa subministrarà l'energia necessària per generar les baixes temperatures que demanen alguns dels components de la màquina.
Àmbit d'aplicació del contracte:
Aquest contracte inclou l'execució de les obres d'infraestructura i la construcció d'un edifici a més a més del subministrament de l'equipament elèctric com ara les subestacions dels disjuntors, les línies, els seccionadors, els transformadors o els centres de càrrega mitjana i de baixa tensió.
Rerefons
MEMO: Europa comença a construir la infraestructura elèctrica que escalfarà el megaplasma de l'ITER (us l'adjuntem amb PDF)
Informació general
Fusion for Energy
Fusion for Energy (F4E) és l'organisme de la Unió Europea encarregat de la contribució d'Europa a l'ITER. Una de les feines principals de l'F4E és treballar conjuntament amb el sector empresarial, les pimes i les organitzacions de recerca europees per desenvolupar i proporcionar una àmplia gamma de components d'alta tecnologia a més de serveis d'enginyeria, manteniment i suport al projecte de l'ITER. L'F4E dóna suport a les iniciatives d'I+D en matèria de fusió mitjançant l'Acord de plantejament més ampli subscrit amb el Japó i es prepara per a la construcció de reactors de fusió de demostració (DEMO).
L'F4E es va crear com a entitat jurídica independent en virtut d'una Decisió del Consell de la Unió Europea i es va constituir l'abril del 2007 per un període de 35 anys.
Les seves oficines es troben a Barcelona.
L'ITER
L'ITER és un projecte de col·laboració mundial, el primer d'aquestes característiques en el camp de l'energia. Serà la més gran instal·lació del planeta destinada a la fusió experimental, dissenyada per demostrar la viabilitat científica i tecnològica de l'energia de fusió. La recerca sobre l'energia de fusió té com a objectiu desenvolupar una font d'energia segura, il·limitada i responsable des del punt de vista del medi ambient. Europa aportarà gairebé la meitat del cost de la seva construcció i els altres sis membres d'aquesta associació internacional (la Xina, el Japó, l'Índia, Corea del Sud, Rússia i EUA) hi contribuiran a parts iguals.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars