Europa: La bretxa salarial per raó de sexe

de març 05, 2015


En vigílies del Dia Internacional de la Dona, que se celebra el proper 8 de març, la Comissió Europea reafirma el seu compromís amb l'eradicació de les desigualtats de gènere a la Unió Europea. Segons els resultats de l'Eurobaròmetre publicats avui, una gran majoria d'europeus (76%) consideren que abordar les desigualtats entre homes i dones hauria de ser una prioritat per a la Unió Europea. Tal com anuncien les dades de l'últim Eurostat, la bretxa salarial per raó de gènere continua estancada un altre any, les dones guanyen un 16.4% menys que els homes. L'informe sobre la igualtat de sexe que elabora anualment la Comissió, també publicat avui, demostra que, malgrat haver-hi un progrés, la igualtat de gènere encara és una assignatura pendent.

"Europa no es pot permetre menysprear el potencial de la meitat de la població. Encara que avui les oportunitats entre homes i dones estan més igualades que mai, encara ens queda molt camí per recórrer. Per cada euro que guanya un home, una dona guanya 84 cèntims. No hi ha prou representació femenina ni en el lideratge polític ni en el món dels negocis. I el que és més greu, una de cada tres dones ha estat víctima de violència física o sexual. Això és simplement inacceptable. Em comprometo al cent per cent a afrontar aquests reptes i aconseguir resultats reals", ha declarat Vĕra Jourová, comissària de Justícia, Consumidors i Igualtat de Gènere.

L'Eurobaròmetre ens ha deixat resultats remarcables, com per exemple:
  • Nou de cada deu europeus (91%) considera que abordar la desigualtat de gènere és una condició necessària per aconseguir una societat més justa. Una xifra similar (89%) diu que aconseguir la igualtat entre homes i dones ajudarà a què les dones siguin més independents econòmicament.
  • La violència de gènere (en especial la violència sexual) i la bretxa salarial per raó de sexe són els dos camps on la Unió Europea necessita millorar urgentment, segons un 59% i un 53% dels europeus respectivament.

L'informe sobre la igualtat entre homes i dones de l'any 2014 mostra que, tot i que les diferències entre sexes han disminuït durant les últimes dècades, s'ha accentuat la desigualtat entre Estats membres, és a dir, els reptes segueixen existint en àrees puntuals:
·         Per cada hora treballada, una dona guanya un 16.4% menys que un home. Aquesta xifra s'eleva a un 20% a països com la República Txeca, Àustria, Estònia i Alemanya. Mirar de tancar aquesta bretxa salarial i reduir la diferència en les pensions entre homes i dones ha estat un procés molt lent i frustrant. La diferència entre les pensions cobrades per homes i dones ha arribat al 39% . Les dones encara tendeixen a treballar en els sectors més mal pagats.
·         L'existència de violència de gènere puja a nivells alarmants. Un terç de les dones europees han patit violència física o sexual. A l'enquesta europea sobre violència de gènere feta per l'Agència Europea de Drets Fonamentals s'hi poden trobar més dades.
·         La diferència entre gèneres en el sector de l'ocupació i en la presa de decisions ha minvat en els últims anys, però la representació femenina a les juntes empresarials encara és de menys d'un 25%, tot i representar gairebé la meitat de la mà d'obra (46%). Cal remarcar que el nivell d'igualtat de sexe varia força depenent de l'Estat membre i del sector. L'impossibilitat d'assolir un equilibri entre la vida privada i la laboral a causa de les condicions precàries que s'ofereixen obstaculitzen l'ocupació femenina i, com a conseqüència, el potencial d'aquest col·lectiu en el marc del creixement econòmic.
·         Les dones tendeixen a tenir un nivell d'estudis més alt (més del 60% dels graduats acadèmics són dones), però no estan prou representades en els estudis de ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, ni tampoc en el camp de la recerca i ni en feines d'alt rang en matèria d'educació, a cap nivell. Aquest dilluns dia 9 de març, Carlos Moedas, comissari de Recerca, Ciència i Innovació, presentarà la tercera edició del Premi Europeu a la Dones Innovadores. La catalana Ana Maiques va guanyar el tercer premi en l'edició de l'any 2014

La UE s'ha posat en marxa per assolir la igualtat de gènere:
  • Ha publicat recomanacions específiques per a cada país i s'ha nodrit d'oportunitats de co-finançament amb el Fons Estructural i d'Inversió Europeu per promoure l'ocupació femenina, invertir en educació i equipament sanitari per a la primera infància, atenció de llarga durada i reduir els entrebancs per accedir a prestacions per a les dones treballadores. (Vegeu el Capítol 4 de l'informe sobre la igualtat entre homes i dones de l'any 2014).
  • Ha donat suport a accions concretes com per exemple campanyes dels governs nacionals per prevenir la violència de gènere i els projectes de base incentivats per organitzacions no-governamentals. (Vegeu el Capítol 1 de l'informe sobre la igualtat entre homes i dones de l'any 2014). 
  • Durant els últims anys, la Unió Europea ha adoptat lleis i mesures pràctiques en els drets de les víctimes per tal de protegir les dones i nenes de la violència de gènere (vegeuMEMO/15/4465 i IP/15/3045).
  • Tots els membres masculins de la Comissió Europea han donat el seu suport a la campanya de la ONU #HeforShe que busca conscienciar de la igualtat de gènere tant a homes com a dones. Això és una mostra més de la implicació i el suport de la Comissió per recolzar els drets i la capacitació de la dona. La campanya de la ONU #HeforShe promou que els homes es comprometin més amb la lluita contra aquest tipus de discriminació, fet fonamental si tenim en compte que ells juguen un rol essencial en el canvi del paper de la dona en les normes socials.

Propers passos
La Comissió continuarà treballant amb els Estats membres, les ONG i les parts interessades per millorar la igualtat de gènere a tots els nivells, enfortir i consolidar els avenços que s'han fet en els últims temps i superar els nous reptes. Tot i així, es prioritzarà "acabar de lligar caps" i focalitzar-se en acabar amb les bretxes salarials, en l'atur, en les prestacions i eradicar la violència de gènere.

La presidència letona presentarà les conclusions del Consell sobre la bretxa  en les pensions de les dones, un element més a tenir en compte a l'hora d'elaborar  la política per abordar aquest tema. Propostes legislatives com poden ser la Directiva per la Presència de les Dones a les Juntes o la Directiva de Baixa Maternal han de ser aprovades pel Consell de Ministres dels Estats Membres i pel Parlament Europeu per poder convertir-se en lleis. Després que la Comissió publiqués les Recomanacions per a la igualtat en la transparència salarial i donés, per primera vegada, les eines necessàries als Estats Membres per tractar l'assumpte, aquests han de notificar-li qualsevol

Ratis de salaris i pensions 
Es mostra image002.jpg.
Espai que ocupen les dones als consells de les empreses.
Es mostra image006.jpg.



Percentatge de dones als govern, parlaments i consells d'entitats públiques. 
Es mostra image004.jpg.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars