Cornudella /SJD: Emotiva inauguració del Local Social

de març 28, 2015

Moment en què Joaquim Nin, Delegat del Govern de la Generalitat
i Magí Pallarès Alcalde del municipi descobreixen la
placa commemorativa de la inauguració.

Foto: Vicenç López
Avui s'ha fet realitat un desig dels veïns i veïnes de Cornudella, gaudir d'un local on poder desenvolupar una vida social, que com ha dit Joaquim Nin Delegat del Govern de la Generalitat, en l'acte inaugural; és una continuació de la vida dels carrers i places, un lloc que només pren vida i sentit arrel la vitalitat de les persones que l'omplen i fan d'ell un indret on consolidar aquesta segona família que són els veïns i amics.

Valentín Viera, president de l'Associació de Veïns, s'ha mostrat molt emocionat en veure per fi com el tant desitjat local és ara una realitat al servei, com ell mateix a dit, dels veïns i veïnes de Cornudella i de tots els veïns i veïnes de tot el municipi de Sant Jaume dels Domenys.


D'esquerra a dreta:
 Benet Jané, Vicepresident de la Diputació de Tarragona
Joaquim Nin, Delegar del Govern de la Generalitat de Catalunya,
Magí Pallarès, Alcalde del municipi de Sant Jaume dels Domenys
i Valentín Viera, president de l'Associació de Veïns de Cornudella
Foto: Vicenç López

Aquest edifici s'ha fet realitat gràcies a la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys.  I ha estat precisament la capacitat de col·laboració el tret que més ha destacat en Benet Jané, Vicepresident de la Diputació de Tarragona, recordant com l'any 1914 es va crear la Mancomunitat - arrel el decret que l'any anterior havia aprovat el govern d'Eduardo Dato que permetia que a cada regió les diputacions poguessin crear una mancomunitat per tal de col·laborar entre elles - i es va dur a terme una tasca de creació d'infraestructures i comunicació: camins, ports, ferrocarrils, obres hidràuliques, telèfon... a més d'iniciatives en el sector agrícola i forestal; i en aspectes socials, culturals i sanitaris. Com bé ha recordat, Catalunya va ser l'única regió que ho va fer, encara que totes en podien crear-ne. (L'esperit que bategava en la Mancomunitat ho va definir Enric Prat de la Riba, el seu primer president: "Que no hi hagi un sol Ajuntament de Catalunya que deixi de tenir, a part dels serveis de policia, la seva escola, la seva biblioteca, el seu telèfon i la seva carretera"). En Benet Jané ha afegit que avui les quatre diputacions i el govern de la Generalitat estan d'acord en dotar el país amb el tipus de serveis que li calen - entrant a molts més camps dels que havia desenvolupat la Mancomunitat -  i molt especialment en l'àmbit social, de manera que el local que avui s'inaugurava a Cornudella n'és una mostra. Per concloure la seva intervenció en Benet Jané ha felicitat tots aquells i aquelles que han lluitat i col·laborat en fer-ho possible i a tots aquells i aquelles que l'ompliran de vitalitat. 


Vista d'una part del públic assistent.
Foto: Vicenç López

Magí Pallarès, alcalde del municipi, ha valorat tant la il·lusió com la feina que comporta per a un equip de govern municipal dotar un terme municipal amb la diversitat de pobles i masies que identifiquen Sant Jaume dels Domenys, amb la varietat de necessitats que es plantegen. Ha lloat  la tasca desenvolupada per les persones del municipi i en concret per les persones que a Cornudella han treballat de valent per fer realitat el projecte. Ha posat molt èmfasi en destacar que tant els que són veïns i veïnes de tota la vida com aquells que han vingut, han decidit escollir qualsevol dels pobles i masies del terme municipal per viure i fer-lo casa seva, estan ajudant a aixecar el municipi, un municipi que han demostrat que tots ells s'estimen. 


Valentín Viera, president de l'Associació de Veïns de Cornudella
entrevistat per Laia Batlle, directora de Domenys Radio
Foto: Vicenç López

L'acte l'ha tancat en Joaquim Nin, Delegat del Govern de la Generalitat. Les seves paraules han posat en valor la importància que té pel govern de la Generalitat no oblidar els pobles de Catalunya, perquè un govern que no ho els valorés i no treballés per ells estaria construint un país incomplet i desequilibrat. I en consonància amb aquestes idees avui, a Cornudella, lluny dels focus de les televisions i dels grans mitjans de comunicació, s'estava celebrant la inauguració d'un local que ha costat molt de veure convertit en realitat, valorant però cada etapa que s'ha hagut de viure per aconseguir-ho i compartint amb els veïns i veïnes una vivència carregada de significació i de valor comunitari. 

Joaquim Nin ha declarat que des del Govern de la Generalitat,  al qual representa, sempre s'ajudarà a aquelles obres que tenen sentit, com la del local que avui s'inaugurava.  Ha destacat també la voluntat que es viu de voler un país on es respecta els horitzons de tothom, on es valora i es treballa per la convivència, un país amb diversitat d'idees, on tot convivim sota un mateix sol i amb tenaç optimisme, com el que ha permès que avui es fes realitat la inauguració del local.










En general, la Mancomunitat va dur a terme una important tasca de creació d'infraestructures de camins i ports, obres hidràuliquesferrocarrils, telèfons, beneficència, cultura i sanitat.[2] També va emprendre iniciatives per augmentar els rendiments agrícoles i forestals introduint millores tecnològiques, de serveis i educatives i va potenciar els ensenyaments tecnològics necessaris per a la indústria catalana.[2]

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars