Pla d'Inversions de la UE per a finançament de Pimes

de febrer 17, 2015


Abans de l'estiu les pimes de tot Europa podran començar a rebre els primers diners del nou Fons Europeu d'Inversions Estratègiques gràcies a la decisió que ha pres avui en aquest sentit el Consell de Governadors del Banc Europeu d'Inversions (BEI), format pels ministres d'economia dels vint-i-vuit Estats membres; és una decisió molt important que permetrà prefinançar a partir del mes de maig projectes de pimes que tinguin a veure amb els objectius del Pla d'inversions de la UE.

«Amb aquesta decisió volem accelerar el finançament de les inversions de la UE. Això vol dir que abans de l'estiu les pimes descapitalitzades i les petites empreses de capitalització mitjana de tot Europa que es dediquen a la innovació tindran a la seva disposició una nova font de finançament. Els empresaris que vulguin innovar, fer créixer el seu negoci, contractar personal i, doncs, generar prosperitat tindran més oportunitats de fer‑ho. Aquest és precisament l'objectiu del Pla d'inversions de la UE: invertir en els sectors i territoris que més necessitat tenen de crear llocs de treball i fomentar el creixement», ha declarat avui amb satisfacció el vicepresident de la Comissió Europea, Jyrki Katainen, que també ha participat a la reunió de la Junta de Governadors del BEI; Jyrki Katainen és el responsable de supervisar l'execució del Pla d'inversions de la UE i de fer complir el calendari d'inversions.

Aplicació del Pla d'inversions de la UE
Per al vicepresident Katainen, que és el responsable de l'execució del Pla d'inversions de la UE, el principal repte és mantenir l'empenta inicial de tots els actors polítics (Comissió Europea, BEI, Parlament Europeu i Estats membres en el si del Consell) per poder finançar projectes sobre el terreny tan aviat com sigui possible; aquestes són algunes de les mesures més importants del Pla d'inversions:
·         Les institucions de la UE volen aprovar el projecte de reglament de creació del Fons Europeu d'Inversions Estratègiques (EFSI) abans del mes de juliol del 2015 perquè el mes de setembre ja es pugui constituir aquest fons i els diners puguin començar a gastar-se a partir de la tardor, per exemple, en infraestructures de transport, en el sector digital, en telecomunicacions o en escoles i hospitals.
·         També s'està accelerant l'establiment d'una llista transparent de projectes europeus d'inversió i la creació del Centre Europeu d'Assessorament per a la Inversió per tal de garantir que estiguin llestos quan estiguin disponibles els diners del nou Fons Europeu d'Inversions Estratègiques.
·         Enguany la Comissió ha elaborat un ambiciós programa per suprimir obstacles normatius a la inversió i millorar el funcionament del mercat únic; a més, aquest dimecres la Comissió aprovarà la creació de la Unió de Mercats de Capital, una innovació importantíssima que facilitarà l'accés al finançament.

Rerefons
Arran de la crisi econòmica i financera, el nivell d'inversió a la UE ha baixat a l'entorn d'un 15 % respecte del punt àlgid assolit el 2007. De liquiditat financera, n'hi ha, però la incertesa de les perspectives econòmiques i els alts nivells de deute públic i privat d'alguns Estats membres estan frenant les inversions.
És per això que el President Juncker ha fet del Pla d'inversions de la UE la seva prioritat i l'ha presentat tot just tres setmanes després d'haver assolit el seu mandat el 26 de novembre del 2014. El Pla d'inversions permetrà mobilitzar com a mínim 315 000 milions d'euros en inversions públiques i privades a tota la Unió Europea. L'objectiu principal és finançar inversions estratègiques, com ara la banda ampla o les xarxes energètiques, o petites empreses amb menys de 3 000 treballadors.
Més informació sobre el Pla d'inversions de la UE

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars