Tarragona: Conferència Informe Econòmic de "La Caixa"
d’octubre 01, 2014Enlace a la versión en castellano
Ahir , al Palau de Congressos de Tarragona va tenir lloc una conferència a càrrec de Jaume Massana, Director Territorial de Caixabank a Catalunya, a la qual es va oferir un anàlisi de la situació econòmica en la seva evolució, des d'un d’ampli espectre i amb dades comparatives de períodes superiors a una dècada i que indiquen que de manera molt feble s’ha produït un petit canvi de tendència a positiu que requereix es pugi consolidar.
La conferència va resultar molt interessant, tot i que no es comparteixin totes les seves teories.
Trobareu l'informe que va servir de base a la conferència en l'enllaç que hi ha al final de la post. També trobareu, en català, castellà i anglès, tots els informes mensuals (11 informes per any) publicats, i un altre enllaç a la web general on trobareu més informes per àrees geogràfiques, actualitat, etc.
El resum, en la meva opinió, del més interessant del que es va dir ahir:
- Recuperació econòmica, positiva però feble, cal consolidar-la.
- La política monetària de la Unió Europea no pot fer més per una recuperació econòmica.
- La política fiscal no té marge per baixar impostos donat el nivell de deute. (Les dades ofertes ahir pel Ministre Montoro situen l’endeutament de l’Estat per sobre del 100% del PIB per l’any 2015). Endeutament de tots els Estats, però més greu a Espanya, ja que és el segon país més endeutat, just darrera dels Estats Units.
- Increment i diversificació de la exportació. Exportar fora de la UE una opció que s’ha incrementat i que és de gran interès pels exportadors. Encara que s’ha incrementat en valors absoluts l’exportació a la UE, quan es valoren els percentatges aquesta ha disminuït el seu pes en favor d’una major diversificació amb vendes especialment a Àfrica (Sud Àfrica, Marroc, etc), Àsia i Amèrica. Diversificació també en relació al pes del turisme, quant a serveis, que tot i que en valors absoluts també creix, en relació al percentatge també cedeix espai a d’altres tipus de serveis.
- Increment dels crèdits, sense entrar en una nova bombolla.
- Reducció del deute de les famílies, però encara hi ha molt endeutament.
- Incrementar la productivitat és element clau per a la recuperació econòmica. (En aquest punt, tot i que no es va tractar en la conferència, no es pot perdre de vista la situació real del creixement del països emergents que sense fer cap inversió en protecció per a la salut dels treballadors, no fer inversions en prevenció de riscos, no oferir cobertures sanitàries, no invertir en protecció del medi ambient, etc. tenen uns creixements percentuals més alts però a uns costos socials i econòmics per a mig i llarg termini que acabaran per passar factura a tothom, molt especialment en qüestions de salut derivades de la utilització de productes contaminants i de la mancança de la gestió de residus tòxics i de la contaminació atmosfèrica. Us deixo aquest enllaç a un document emès per la 2 de TVE el passat mes de setembre, realitzat per una TV Alemanya l’any 2011 on es pot constatar aquestes mancances i les seves greus repercussions.) Tampoc es va parlar dels costos energètics, com bé va observar un dels assistents i que és un element clau per a la productivitat. El Sr. Massana va defensar la concentració d’empreses per millorar aquests aspectes; del que no va parlar es del risc d’oligopoli que això suposa i que no es pot menystenir. Altre assistent va plantejar la necessitat de canviar la visió cap a un sistema de relació empresa – treballador a la japonesa, és a dir, on el treballador si sent una part respectada i integrant de l’empresa i amb la qual s’identifica, aspecte que va lligat a un increment de la productivitat; aquest tipus de plantejament va també lligat al fet que es valora i té molt de pes el valor afegit que es dona al producte o servei que es genera.
Enllaç directe amb els informes mensuals:
Web general de dades econòmiques “La Caixa” Research : http://lacaixaresearch.com/ca/home
0 comments