Càncer, una malaltia mil•lenària (Dia 19 d'octubre Diada del Càncer del Mama)
d’octubre 19, 2014Un record per a totes les persones que al llarg de la història han patit aquesta malaltia i molts ànims a qui es troba lluitan amb ella i als seus familiars i amics.
Tot just aquesta setmana l’Institut d’Arqueologia d’Amèrica (Archaeologigal Institue of America) ha publicat les dades d’una ressonància magnètica que s’ha realitzat a la mòmia coneguda com a Princesa d’Ukok (la van trobar a Ukok Plateau - Siberia) on s’ha pogut comprovar que va patir càncer de mama, fa 2.500 anys.
En concret van detectar que patia un tumor primari a la mama dreta i els ganglis limfàtics axials també del costat dret amb metàstasi. L’estudi s’ha realitzat a Novosibirsk a Rússia per Andrey Letyagin i Andrey Savelov. La Princesa d’Ukok, que va pertànyer a la cultura Pazyrik la qual es va desenvolupar entre el 600 i el 300 abans de Crist a Siberia, no va morir del càncer sinó per les ferides causades en haver caigut d'un cavall, tot i que probablement la caiguda va poder estar causada per la debilitat del seu estat. El càncer de mama se li va produir quan tenia uns 20 anys.
Princesa d'UKok la primera dona de la qual tenim notícies que va patir un càncer de mama, fa 2.500 anys. |
No és l’única vegada que s’han trobat traces de tumors en altres trobades arqueològiques, així a Sudan, (Armara West) es va trobar l’esquelet d’un home que va viure fa 3.200 anys amb restes d’un carcinoma de teixit tou que s’havia estès per tot el seu cos. L’estudi s’ha fet a Durham (Anglaterra). L’home tenia entre 25 i 35 anys.
Encara més antiga és la troballa d’un fragment fossilitzat corresponent a un Neanderthal de fa 120.000 anys, tot i que en aquest cas el tumor, situat a una costella, es tracta d’una displàsia fibrosa, un tumor no cancerigen, malgrat que si extremadament dolorós . El fòssil el van trobar far 100 anys a Croàcia i els estudis es van publicar el 2013
0 comments