10 de setembre / Diada Mundial per a la Prevenció del Suïcidi (2014)

de setembre 08, 2014



Com cada any el 10 de setembre es celebra la Diada Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, perquè arreu aquesta silent realitat esdevé l’opció per a moltes persones que si senten soles, diferents, rebutjades, aïllades, desesperades i sense una sortida de futur.

Hi ha moltes maneres de fer un cop de ma per treure a la llum aquesta situació i per ajudar a les entitats que es dediquen a cada país a la prevenció del suïcidi.  Hi ha també una manera de donar suport de manera simbòlica participant en la proposta “En bicicleta al voltant del món”, es tracta de donar simbòlicament la volta al món am la participació de persones i entitats de tots els continents i països, cadascú s’apunta a fer una quantitat de quilòmetres en bici, es comptabilitza tant si es fan a casa, al gimnàs o al carrer. Es tracta realment de crear consciència que el suïcidi és una realitat global i que, per tant, també la resposta de suport a qui necessita saber que la seva vida es valuosa la podem donar de manera global.

Altre opció per a donar suport, i aquesta ja és tradicional, és posar una espelma prop d’una finestra el dia 10 de setembre a les 8 de la nit, en record dels que han mort per suïcidi i en suport dels que ho han intentat i han sobreviscut.

Pla de Prevenció del Suïcidi a Catalunya
El passat desembre és va engegar aquest pla, que parteix de les dades de la Organització Mundial de la Salut, que preveuen que l’any 2020 aquesta greu realitat i a la vegada greu problema de salut pública haurà arribat al 2,4 % del total de la càrrega de malaltia als països desenvolupats.
El sector d’edat on es dona més impacte és en les persones joves, j que de fet és la primera causa de mortalitat.

Una de les dades més rellevants publicades sobre l’evolució del suïcidi a Catalunya la trobem en fer-se palès que el suïcidi des del 2007 té una major taxa de mortalitat que els accidents de trànsit. Al 2011 la taxa de mortalitat per 100.000 habitats quant a accidents de trànsit era del 3,67 i quant a suïcidi del 6,52.

La salut mental i el suïcidi tenen una relació molt intensa, per això la depressió es considera como una de les malalties cròniques prioritàries  precisament per actuar i prevenir el suïcidi.

Implantació del Codi de Risc de Suïcidi (CRS) 
Dins la prevenció del suïcidi el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va preveure la implantació durant el període 2014-2015 d’aquest Codi que compren un conjunt protocol•litzat d’actuacions assistencials així com d’actuacions preventives, adreçades a les  persones en risc, des del moment que contactin amb el Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública (SISCAT) i que implica des de l’activació de recursos urgents al posterior seguiment de major o menor intensitat, en funció de l’estat de salut del pacient, en el següents dotze mesos de l’activació del Codi de Risc de Suïcidi.

Una de les finalitat es definir un procediment d’actuació específica urgent de tots els agents sanitaris implicats davant una persona que presenta potencial risc de suïcidi, amb l’objectiu d’evitar-ho.
Té un paper molt especial el 061 – CatSalut Respon / SEM

Projecte Europeu contra la Depressió.
Des del Departament de salut es promou la participació de Catalunya en aquest projecte, proposat per la Lliga Europea contra la Depressió (European Alliance Against Depression, EAAD).
En aquest sentit s’han dut a terme dues experiències pilot:

  • Barcelona (Dreta de l’Eixample). Es va iniciar l’any 2005, en col•laboració amb l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i el Centre de Salut Mental de la Dreta de l’Eixample (Centre de Psicoteràpia Barcelona.  Avui és un programa de referència a tot el territori.
  • Sabadell. Iniciat l’any 2007 dirigida per la Corporació Sanitaria del Parc Taulí, amb col•laboració amb l’Ajuntament de Sabadell.  Aquesta experiència inclou accions específiques destinades als adolescents. 


Les dades resultants d’aquestes experiències són positives.




Em  complau poder comunicar-vos que el banneri la targeta de la espelma en català són el resultat de la meva col•laboració personal, en resposta d’una crida oberta al públic per part d’aquesta institució que demanava que algú els traduís al Català. Donat que en d’altres oportunitats havia col•laborar a través d’Esguard de Dona en la difusió de la cultura de suport i ajut a les persones en risc de suïcidi, vaig fer arribar la meva versió del text tant del banner com de la targeta de l’espelma. Segur que hauran millors traduccions que la que jo he fet, però si més no aquest any ja estan disponibles.


Enllaços

Centres de Suport IASP a Europa

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars