Europa: Acord entre la Comissió i el Fons Europeu d'Inversions per donar accés a les pimes a fins 25.000 milions de finançament

de juliol 22, 2014


La Comissió Europea i el Fons Europeu d’Inversions signen un acord per impulsar les oportunitats de finançament de les pimes

Les petites i mitjanes empreses (pimes) d’Europa aviat tindran accés a fins a 25.000 milions de finançament addicional gràcies a un acord signat avui entre la Comissió Europea i el Fons Europeu d’Inversions. El recent nomenat comissari d’Indústria i Emprenedoria, l’italià Ferdinando Nelli Feroci, presidirà la cerimònia de la signatura de l’acord.

Gràcies als 1.300 milions d’euros destinats al pressupost del programa COSME per al finançament de les pimes, serà possible mobilitzar 25.000 milions a través del efectes de palanquejament d’intermediaris financers durant els propers 7 anys. L’acord assenta les bases per poder oferir finançament de capital i deute a les pimes en el marc del programa europeu per a la Competitivitat per a les Empreses i les Pimes (COSME) en acabar el 2014. Un cop signat l’acord, el Fons Europeu d’Inversions llançarà una convocatòria perquè totes aquelles institucions financeres elegibles (bancs, institucions de garantia, fons...) puguin aplicar-hi. Després d’un procés exhaustiu de due deiligence, el Fons Europeu d’Inversions seleccionarà els intermediaris financers que  podran fer efectiu el nou finançament per a les pimes europees de tots els sectors.

Ferdinando Nelli Feroci, comissari d’Indústria i Emprenedoria ha afirmat que: “gràcies al programa COSME, les pimes europees aviat tindran accés a fins a 25.000 milions d'euros de finançament addicional en forma de garanties de préstec i de capital. Es tracta d’una part important de la resposta de la UE a les dificultats que travessen les pimes per obtenir accés al crèdit. La signatura d’aquest acord demostra que la Comissió Europea està fortament compromesa a ajudar les pimes europees a desenvolupar-se: són la columna vertebral de l’economia de la UE i responsables de la creació del 85% dels nous llocs de treball”.
Pier Luigi Gilibert, director general del Fons Europeu d’Inversions afirma: “Gràcies a COSME, el Fons Europeu d’Inversions podrà donar suport a un nombre encara més gran de pimes a tot Europa durant els propers set anys. Prenent com a punt de partida l’èxit obtingut en el programa marc per a la Innovació i la Competitivitat precedent al programa COSME, que ens ha permès aportar uns 20.000 milions d’euros de finançament a les pimes i contribuir a mantenir més d’un milió de llocs de treball, ara tenim l’ambició de millorar encara més l’accés de les pimes al finançament i contribuir al creixement i l’ocupació a Europa”.
21 mil milions d’euros de garanties per a les pimes
COSME funcionarà com un mitjà de garanties de finançament pels bancs amb l’objectiu d’ajudar-los a oferir més préstecs i arrendaments financers a les pimes. L’impacte és important ja que, gràcies a l’efecte de palanquejament del programa COSME, per cada euro invertit en una garantia de préstec se n’asseguraran fins a 30 de finançament per a les pimes. Aquestes garanties ajudaran  moltes pimes que d’una altra manera correrien el risc de no poder obtenir finançament degut a una manca de garanties.
Està previst que fins a 330.000 pimes es beneficiaran dels préstecs garantits pel programa COSME per un valor total que arribarà als 21.000 milions d’euros. Segons l’experiència obtinguda durant el programa anterior, s’espera que el 90% dels beneficiaris tinguin 10 o menys empleats i que la suma mitjana del préstec garantit sigui d’uns 65.000 euros. Aquesta és, precisament, la categoria de pimes que experimenta més dificultat a l’hora d’aconseguir un préstec

4.000 milions d’euros per als fons propis destinats a ajudar les pimes a créixer i estendre’s
Una part del pressupost COSME serà també invertit en fons que oferiran capital-risc a les pimes en fase d’expansió i particularment aquelles que realitzen activitats transfrontereres. Els gestors dels fons operaran amb una base comercial per garantir que les inversions es concentrin en les pimes que presentin més potencial de creixement. S’espera que al voltant de 500 empreses rebin fons propis, que el volum total de les inversions arribi als 4.000 milions d’euros, i atreure finançament suplementari en forma de coinversions provinents d’altres fonts públiques i privades.
Accés al finançament de la UE
El portal  d’accés al finançament compta amb informacions simples, completes i actualitzades sobre la manera com els emprenedors i les pimes poden accedir a un total de 100.000 euros de finançament europeu a través de diferents programes de la Unió per als set propers anys. També s’hi poden trobar informacions detallades sobre la manera com les pimes poden sol·licitar finançament a través d’algun dels aproximadament 1.000 bancs i entitats financeres d’intermediació.
Context
COSME és el programa europeu per a la Competitivitat de les Empreses i les pimes per al període 2014-2020 i compta amb un pressupost previst de 2.300 milions d’euros i un efecte de palanquejament capaç de proporcionar fins a 25.000 milions deuros. El programa ajudarà les pimes en els següents àmbits: millora de l’accés al finançament, accés als mercats i foment de la cultura empresarial. Es basa en l’èxit del Programa Marc per a la Innovació i la Competitivitat (PIC) que durant el període 2007-2013 va contribuir a posar a disposició de més de 328.000 pimes europees més de 16.000 milions d’euros en préstecs i 2.800 en capital risc.

Més informació
Sobre el FEI
La missió principal del Fons Europeu d’Inversions és la de donar suport a les microempreses i a les pimes europees  ajudant-les a accedir al finançament. El FEI dissenya i desenvolupa capital risc i de creixement, garanties i instruments de microfinançament enfocats específicament a aquest segment de mercat. La seva funció consisteix en contribuir a la realització dels objectius de la UE donant suport a la innovació, la recerca, el desenvolupament, l’esperit empresarial, el creixement i l’ocupació. Els compromisos nets totals del FEI en fons de capital privat ascendien, a finals de 2013, a més de 7.900 milions d’euros. Amb inversions en més de 435 fons, el FEI desenvolupa un paper fonamental en la construcció europea degut a la mida de les seves inversions, que es concentren especialment en les fases inicials i en l’alta tecnologia. La cartera de préstecs de garanties del FEI sobrepassava , a finals de 2013, sobrepassava els 5.600 milions d’euros amb més de 300 operacions. Això el converteixen en un dels principals actors en l’àmbit de les garanties de les pimes europees i un garant líder del microfinançament.
Més informació a www.eif.org.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars