Europa: Projecte Grafè - Ciència, Tecnologia i Aplicacions / Un projecte amb la participació de 19 entitats espanyoles de les quals 4 són catalanes

de juny 23, 2014


  • El projecte del Grafè, un projecte emblemàtic de la UE, compta amb una alta participació catalana: la Universitat Autònoma de Catalunya, l'Institut de Ciències Fotòniques, l'Institut Català de Nanotecnologia i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer hi estan involucrats


Coincidint amb la setmana del grafè 2014, la Comissió Europea té el plaer d'anunciar que el projecte emblemàtic del grafè, una de les iniciatives europees d'investigació de més envergadura, duplica avui el número de participants. Arran dels resultats d'una convocatòria competitiva de 9 milions d'euros, 66 nous socis han estat invitats a unir-se al projecte. Tot i que la majoria són universitats i centres de recerca, el percentatge d'empreses, sobretot pimes, entre els participants augmenta. D'aquesta manera queda demostrat l'interès dels agents econòmics pel grafè. Actualment l'associació reuneix més de 140 organitzacions de 23 països diferents i es troba plenament dedicada a aconseguir que aquest material prodigiós passi dels laboratoris a l'ús quotidià.

La vicepresidenta de la Comissió Europea, i responsable de l'Agenda Digital,  Neelie Kroes, ha donat la benvinguda a aquest increment del nombre de socis: "Europa es troba a l'avantguarda de la revolució del grafè. Aquest material prodigiós podria millorar radicalment les nostres vides ja que impulsa tant noves tecnologies mèdiques, per exemple les retines artificials, com un transport més sostenible: les bateries lleugeres i autosuficients. Hem d'aconseguir treure el màxim rendiment de les possibilitats del grafè".

Augmenten les pimes i els socis italians
Els 66 nous socis provenen de 19 països diferents, sis dels quals s'incorporen per primera vegada al consorci: Bielorússia, Bulgària, La República Txeca, Estònia, Hongria i Israel.
Amb les seves 16 noves incorporacions, Itàlia és, juntament amb Alemanya, el país amb un nombre més gran de socis involucrats en el projecte (23 socis cadascun). Els segueixen Espanya amb 18, el Regne Unit amb 17 i França amb 13.

Els 66 nouvinguts afegiran noves capacitats en l'àmbit científic i tecnològic de la iniciativa. Més d'un terç dels nous socis són empreses, principalment pimes, cosa que demostra el creixent interès dels agents econòmics pel grafè. En el consorci inicial, la proporció d'empreses era del 20%.
Gran interès per unir-se a la iniciativa

La convocatòria competitiva per un import de 9 dels 54 milions d'euros de la fase inicial (2014-2015) va atreure un total de 218 propostes que representaven 738 organitzacions de 37 països diferents. Aquestes van ser avaluades sobre la base de la seva solidesa científica i tecnològica, execució i impacte i classificades per un panell internacional d'experts destacats, majoritàriament professors eminents de tot el món. Finalment es van seleccionar 21 propostes per a finançar.

El professor Jari Kinaret, catedràtic de Física de la Chalmers University of Technology (Suècia) i director del projecte del grafè ha manifestat: "la resposta va ser enorme, i això demostra el reconeixement i confiança en la iniciativa emblemàtica a tot Europa. L a competència ha estat molt dura. Agraeixo el compromís dels sol·licitants i també dels gairebé 60 experts avaluadors independents que ens van ajudar en el procés de selecció. Estic impressionat per la gran qualitat de les propostes rebudes i impacient per treballar amb tots els socis nous per assolir les fites del projecte del grafè".

Europa al capdavant
El grafè va ser fabricat i assajat a Europa, aquest el treball va suposar, l'any 2010,  la concessió d'un Premi Nobel de Físic a Andre Geim i Konstantin Novoselov de la Universtat de Manchester.
Amb els mil milions d'euros del projecte emblemàtic del grafè, Europa podrà convertir la investigació científica d'avantguarda en productes comercialitzables. Aquesta iniciativa situa Europa al capdavant de la cursa mundial del desenvolupament de les tecnologies del grafè.

El professor Andrea Ferrari, director del Cambridge Graphene Centre i president del Consell Executiu del projecte emblemàtic del grafè, ha comentat l'anunci sobre l'entrada de nous socis: "aquest procés consolida el nostre esforç sense precedents per dur el grafè i els materials afins del laboratori a la fàbrica, de tal manera que la posició avantatjosa que ostenta Europa en la ciència del grafè pugui traduir-se en tecnologia, creant una nova indústria basada en el grafè que sigui beneficiosa per Europa en termes de creixement, ocupació i competitivitat".

Participació catalana
A Catalunya, diverses organitzacions formen part d'aquest projecte: la Universitat Autònoma de Catalunya, l'Institut de Ciències Fotòniques, l'Institut Català de Nanotecnologia ja  en formaven part, i en aquesta darrera ampliació s'hi ha afegit l'institut d' Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer.

Rerefons
El projecte emblemàtic del grafè , @GrapheneCA, representa una inversió europea de mil milions d'euros durant els propers deu anys. Forma part de les iniciatives emblemàtiques sobre tecnologies futures i emergents (FET)  @FETFlagships anunciades per la Comissió Europea el gener del 2013. L'objectiu del programa d'iniciatives emblemàtiques FET és fomentar la recerca amb visió de futur i potencial per oferir avanços i beneficis importants per la societat i la indústria europees. Es tracta d'iniciatives molt ambicioses que exigeixen una estreta col·laboració amb les entitats finançadores nacionals i regionals, la indústria i els socis de fora de la Unió Europea.



La recerca sobre la propera generació de tecnologies és clau per a la competitivitat d'Europa. És per això que s'invertiran 2.700 milions d'euros en les tecnologies futures i emergents (FET) dins del nou programa de recerca de la UE  Horizon 2020 #H2020 (2014-2020), una xifra que suposa multiplicar per tres el pressupost en comparació amb l'anterior programa de recerca, el 7è Programa Marc. Les accions de FET formen part del pilar de ciència excel·lent d'Horizon 2020.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars