Europa: Barcelona seguirà sent 4 anys més la seu del Premi Mies van der Rohe d'Arquitectura Contemporània de la UE
de juny 05, 2014
A més, la Biennal de Venècia organitza la primera exposició dels finalistes dels últims 25 anys del Premi Mies van der Rohe d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea. L'exposició, que duu per títol «Made in Europe» i inclou una selecció de 150 models dels projectes guanyadors i material audiovisual, serà inaugurada el 6 de juny en presència dels arquitectes de fama mundial Dominique Perrault, Vittorio Gregotti, Iñaki Ábalos i Kjetil Trædal Thorsen. L'exposició es podrà visitar del 7 de juny al 4 d'agost en el Palazzo Michiel.
«És un honor per a nosaltres que el Premi d'Arquitectura de la UE formi part de la Biennal, un dels esdeveniments artístics més prestigiosos del món. La Comissió Europea atorga el premi juntament amb la Fundació Mies van der Rohe per posar de relleu la importància de l'arquitectura contemporània per a l'economia europea i fomentar la inversió pública i privada en aquest sector», ha declarat avui la Comissària Europea d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou.
L'exposició, que inclou els 2 500 projectes seleccionats des de 1987 per optar al Premi, està organitzada per temes (allotjament col·lectiu, centres d'ensenyament, centres culturals, etc.) i inclou un panell cronològic que lliga les obres arquitectòniques amb els esdeveniments culturals, científics i polítics de la Història d'Europa. L'exposició ha estat creada pels estudiants de l'Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya.
L'exposició serà inaugurada per la Comissió Europea el 6 de juny a les 18.00 hores. La inauguració anirà precedida d'un seminari i d'una conferència de premsa; la conferència de premsa se celebrarà a les 12.30 i hi participaran Giovanna Carnevali, Directora de la Fundació Mies van der Rohe, Celia Marín, conservadora de l'exposició, Jaume Ciurana, tinent d'alcalde de cultura de l'Ajuntament de Barcelona, i Michel Magnier, Director de Cultura i Creativitat de la Comissió Europea; el seminari, que aplegarà els conservadors dels pavellons internacionals de la Biennal, arquitectes de prestigi i antics guardonats amb el Premi d'Arquitectura, se celebrarà a les 15.30 hores.
A més, a mitjans de juliol s'hi celebrarà un simposi amb els antics guardonats amb el Premi d'Arquitectura de la categoria d'arquitectes emergents i altres arquitectes joves i talentosos, que debatran sobre l'arquitectura contemporània europea.
El Premi Mies van der Rohe d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea premia l'excel·lència, la creativitat i la innovació de l'arquitectura europea i la contribució dels arquitectes europeus en els debats culturals, socials i tecnològics sobre el desenvolupament urbà contemporani. Finançat alhora pel programa europeu «Europa creativa» i per la Fundació Mies van der Rohe, el premi de 60 000 euros és el més prestigiós de l'arquitectura europea. La Fundació Mies van der Rohe continuarà organitzant el Premi durant els propers quatre anys mitjançant una convocatòria de propostes.
REREFONS
El sector de l'arquitectura és una de les indústries culturals i creatives més dinàmiques d'Europa. Dóna feina a més de mig milió de persones i, a més, val a dir que en el sector de la construcció ocupa més de 12 milions de persones. Les indústries creatives i culturals representen el 4,5 % del PIB de la UE.
El Premi Mies van der Rohe d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea posa de manifest la contribució dels arquitectes europeus al desenvolupament de noves idees i tecnologies en el desenvolupament urbà contemporani. El Premi s'atorga cada any a obres construïdes en els últims dos anys.
Les obres es nominen per al Premi a proposta d'experts independents de tot Europa, de les associacions d'arquitectes del Consell d'Arquitectes d'Europa, dels col·legis d'arquitectes nacionals i del comitè assessor del Premi.
El Premi porta el nom de Ludwig Mies van der Rohe, un dels pioners de l'arquitectura moderna del segle XX. Entre les seves obres cal esmentar el pavelló alemany de l'Exhibició Internacional de Barcelona de 1929, la Tugendhat Villa de la ciutat txeca de Brno, l'edifici Seagram de Nova York i la Galeria Nacional de Berlín.
Anteriors guardonats amb el Premi Mies van der Rohe d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea:
El Harpa, el Centre de concerts i conferencies de Reykjavík, Islàndia, de Henning Larsen Architects, Batteríið Architects i Studio Olafur Eliasson.
El Neues Museum de Berlín de David Chipperfiel/David Chipperfield en col·laboració amb Julian Harrap.
L'Òpera i Ballet Nacional de Noruega d'Oslo de SNØHETTA/Kjetil Trædal Thorsen, Tarald Lundevall i Craig Dykers.
L'Ambaixada dels Països Baixos a Berlín d'OMA/Rem Koolhaas i Ellen van Loon.
El Centre Kursaal de Sant Sebastià de Rafael Moneo.
L'aparcament i l'estació de tramvia de Hoenheim-Nord a Estrasburg, França, de Zaha Hadid/Zaha Hadid Architects.
El Museu d'Art de Bregenz, a Àustria, de Peter Zumthor.
La Biblioteca Nacional de França, París, de Dominique Perrault.
L'Aeroport de Stansted, Londres, de Norman Foster/Norman Foster i socis.
El Banco Borges e Irmão, Vila do Conde, Portugal, d'Álvaro Siza Vieira.
Biennal de Venècia
Fa més d'un segle que la Biennal de Venècia és un dels esdeveniments culturals més prestigiosos del món. Des de la seva creació, ha estat a l'avantguarda de la recerca i de la promoció de les tendències artístiques. La secció d'arquitectura de la Biennal se celebra cada dos anys.
0 comments