Vilanova i la Geltrú: Visita temàtica: El Romanticisme a Catalunya. La família Cabanyes i la seva col·lecció

de maig 05, 2014


El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes organitza les “Visites temàtiques de la mà d’especialistes a la Masia d’en Cabanyes”, S’inicien el dia 10 de maig, a les 12 del matíLa primera visita la realitzarà Francesc Fontbona, sota el títol: “El Romanticisme a Catalunya: la família Cabanyes i la seva col·lecció”
Aquest mateix dia i per inaugurar el cicle de visites d’aquesta primavera, farem també la presentació del llibre Art. Cultura. Economia i societat a la Masia d’en Cabanyes. Visites temàtiques al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes”, on queden recollides les visites temàtiques que l’any passat que van realitzar: Rosa Vives, Pere Marsé, Albert Tubau, Xavier Solà, Oriol Pi de Cabanyes, Francesc Puig-Rovira i Mònica Borrell.
Masia d’en Cabanyes 
Camí Ral s/n. Vilanova i la Geltrú. 08800.
Tel. 938115715 – 938100400
http://www.ccgarraf.cat

El “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes“ de la Masia d’en Cabanyes fa conservació i difusió del llegat Cabanyes. Des de la seva reobertura, ara fa dos anys, hem volgut oferir a la ciutadania la possibilitat d’apropars’hi i descobrir-lo. Descobrir la petjada cultural, social i econòmica dels Cabanyes a la ciutat, a la comarca i al país.
Enguany, en el marc de la celebració del BCIN – Be Cultural d’Interès Nacional – i en el marc de la programació de la primavera – tardor del “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes” hem previst organitzar de nou un cicle de visites temàtiques.
Una proposta que val contribuir a la difusió d’aquet llegat de la mà d’especialistes que en fan “relectura” i posen a disposició de tots nosaltres “matisos”. Una proposta que reivindica el romanticisme i la influència dels corrents internacionals més innovadors del segle XIX i XX. Influències que són presents i vives a la col·lecció pictòrica i al mobiliari, a la personalitat i a la producció pictòrica de Joaquim de Cabanyes i Alexandre de Cabanyes, a la literària de Manuel de Cabanyes, en les sales i en els espais que van acollir a durant dos segles els Cabanyes.
Aquesta primavera hem previst que ens acompanyin Francesc Fontbona, Carles Schnabel, Estel Aldell, Oriol Pi de Cabanyes, Blanca Giribet i Carmen Lara.
El Romanticisme a Catalunya: la família Cabanyes i la seva col·lecció
Francesc Fontbona, historiador de l’art, doctor en història moderna. Ex-director de la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya i membre de l’Institut d’Estudis Catalans
Dia: 10 de maig
Proposem també que les “Visites temàtiques de la mà d’especialistes a la Masia d’en Cabanyes” dels anys anteriors quedin recollides en un llibre titulat “Art. Cultura. Economia i societat a la Masia d’en Cabanyes. Visites temàtiques al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes”. Una publicació que recull totes les aportacions que vam rebre en el passat de la mà de Rosa Vives, Pere Marsé, Albert Tubau, Xavier Solà, Oriol Pi de Cabanyes, Francesc Puig Rovira i Mònica Borrell. La seva presentació inaugurarà el dia 10 de maig el cicle de visites d’aquesta primavera.
El paisatgisme de Joaquim de Cabanyes
Estel Adell, Historiadora i investigadora de la vida i obra del pintor Joaquim de Cabanyes.
Dia: 24 de maig
A la planta noble de Masia s’hi conserva la col·lecció pictòrica de la família Cabanyes. La pinacoteca és el llegat històric més significatiu i valuós de l’herència patrimonial dels Cabanyes. Joaquim de Cabanyes, militar i un dels representants del paisatgisme català s’hi mostra i s’hi viu.
L’enigmàtica esfera armil·lar de Manuel de Cabanyes
Carles Schnabel, responsable de l’observatori Astronòmic del Parc natural del Garraf i del Planetari Fora d’Òrbita.
Dia: 7 de juny
L’estudi acurat de l’esfera armil·lar present a la Masia ens mostra un instrument astronòmic que s’utilitzava per representar de forma aproximada el moviment dels cossos celestes al voltant de la Terra o del Sol i els moments dels equinoccis i els solsticis.
Un comentari amb imatges de la història de la casa-museu
Oriol Pi de Cabanyes, Escriptor i net d’Alexandre de Cabanyes
Dia: 14 de juny
Un relat sobre la Masia d’en Cabanyes a partir de la mirada i la conducció del net d’Alexandre de Cabanyes. Història, objectes, col·lecció, llibres, vivències i matisos.
La col·lecció de la Masia d’en Cabanyes. Obres exposades i les peces del magatzem
Blanca Giribet, Llicenciada en Història de l’Art i Màster en Museologia i gestió del patrimoni cultural. Investigadora de la col·lecció de la Masia d’en Cabanyes.
Dia: 21 de juny
Documentar, inventariar, descriure, protegir i difondre les peces del llegat Cabanyes és una tasca plena de matisos i perspectives. Aquests darrers anys, hem fet revisió i hem completat l’inventari i la documentació
del fons de la col·lecció de la Masia Cabanyes.
Volem compartir el coneixement d’objectes, peces, fotos… curiositats que són als
magatzems.
Orígens i originalitats dels mobles de la Masia d’en Cabanyes
Carmen Lara, restauradora especialitzada en mobles i doctorada en Belles Arts
Dia: 12 de juliol
Els mobles de la família Cabanyes ens fan viatjar en el temps. Ens expliquen la seva procedència geogràfica. Mostren com les relacions comercials de la família i els seus viatges omplien, a posteriori, la casa familiar per a poder viure-hi. Mostren moda i disseny del segle XIX en el mobiliari. Mostren com es gaudia i es vivia en els espais interiors romàntics.
* Totes les visites es faran en dissabte a les 12 del migdia a la Masia d’en Cabanyes

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars