Un projecte europeu permet millorar el seguiment dels pacients de diabetis a través de les TIC
de maig 25, 2014- L'espanyola Lydia Montandon és la coordinadora del projecte REACTION que agrupa organitzacions de 9 països diferents
Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), un 10% de la població mundial està afectada per la diabetis, una malaltia que suposa una càrrega econòmica important pels sistemes sanitaris i comporta una mortalitat prematura i un deteriorament de la qualitat de vida dels pacients. El projecte REACTION, que ha estat finançat amb fons europeus del 7è Programa Marc, ha desenvolupat un conjunt d'eines i tècniques que ja estan ajudant tant a professionals sanitaris com a pacients a gestionar millor aquesta patologia.
Tal com explica Lydia Montandon, coordinadora del projecte: "El principal objectiu de REACTION era el d'investigar les maneres com les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) podien ajudar els pacients de diabetis i els professionals sanitaris a gestionar millor aquesta malaltia a través d'eines eficaces i aplicables en diferents contextos sanitaris a tot Europa".
El fruit d'aquestes investigacions és una plataforma intel·ligent de serveis que permet dur a terme una gestió terapèutica i un seguiment a distància dels pacients de diabetis que facilita el control continu i ajustat del nivell de glucosa en sang i d'altres indicadors vitals crucials per al bon funcionament de la teràpia amb insulina.
Durant el projecte s'han desenvolupat diferents eines, entre elles GlucoTab (un sistema que funciona amb tauleta i que indica a metges i infermeres el tractament idoni per a cada pacient), una aplicació per a mòbils intel·ligents que permet al mateix pacient seguir de prop la seva alimentació, i protocols de connexió en xarxa a través dels quals els pacients i els professionals sanitaris poden intercanviar els valors mesurats a través d'uns sensors incorporats a la roba o al cos del pacient. També s'ha avançat notablement en la investigació del control glaucèmic automàtic, integrant sensors de glucosa en sang i l'algorisme de dosificació d'insulina que s'ha desenvolupat en el si del projecte.
Més enllà dels avanços tecnològics, l'equip de REACTION ha estudiat les implicacions de les tecnologies desenvolupades a nivell social, econòmic i jurídic. S'han estudiat els marcs legals dels Estats membres pel que fa la privacitat i responsabilitat civil. D'aquesta manera, el sistema GlucoTab ha rebut el marcat 'CE' de conformitat i ja es pot utilitzar com a part de la rutina clínica.
Un projecte europeu
REACTION és un projecte europeu en el que hi ha col·laborat 15 socis de 9 països diferents: Suècia, Dinamarca, Espanya, Alemanya, Grècia, Hongria, Àustria, el Regne Unit i Bèlgica. La coordinadora del projecte, Lydia Montandon, forma part d'una de les organitzacions participants, ATOS.
Aquest projecte ha estat finançat amb fons europeus del programa de treball TIC del 7è Programa Marc, el programa de Recerca de la UE pel període 2007-2013. Enguany s'ha estrenat el programa Horizon 2020 que dotat amb 80.000 milions d'euros pretén impulsar projectes de recerca i innovació pel període 2014-2020.
Primers èxits
Algunes de les eines desenvolupades en el projecte REACTION ja han estat utilitzades a la Universitat de Medicina de Graz (Àustria) i per pacients d'atenció primària del Centre de Salut de Chorleywood (al Regne Unit). Infermeres i metges de l'hospital universitari austríac expliquen que les eines els van ajudar a confeccionar millors plans d'atenció per als seus pacients, es van poder administrar dosis d'insulina més ajustades i el nivell de glucèmia dels pacients es va mantenir molt més estable.
0 comments