Europa: Rànquing internacional d'universitats: enllaç al comparador i dades generals

de maig 14, 2014




·         El rànquing valora 9 universitats catalanes i una de les illes Balears

Avui s'ha llançat un nou rànquing global d'universitats que compta amb 2 milions d'euros de finançament de la Unió Europea. U-Multirank, que valora el rendiment de 850 institucions d'ensenyament superior del món, fa un pas endavant i obre nous camins en la valoració de l'ensenyament produint una llista que té en compte una varietat de factors molt més àmplia que la que contemplen els rànquings que existeixen actualment. Es tracta d'evitar taules de classificació simplistes que poden comportar comparacions enganyoses entre institucions de diferents tipus o amagar diferències significatives en la qualitat entre diferents cursos en una mateixa universitat. Els usuaris podran construir un rànquing personalitzat basat en les seves necessitats personals, això els permetrà obtenir informació sobre les universitats o les disciplines que més els interessin i escollir en funció de les seves preferències.

Androulla Vassiliou, comissària d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut ha afirmat: "dono la benvinguda al llançament d'aquesta nova iniciativa en l'educació superior. U-Multirank permetrà als estudiants estar ben informats per prendre decisions sobre on volen estudiar i a nosaltres ens donarà una fotografia detallada sobre el rendiment de les universitats. Estem orgullosos del nostre ensenyament superior de nivell mundial, però necessitem molts tipus d'universitats que satisfan un ampli ventall de necessitats, des de fortes universitats regionals i tècniques fins a destacades universitats de recerca. U-Multirank destaca molts actors excel·lents que no apareixen en els rànquings actuals, basats en la recerca, i inclou més de 300 universitats que fins ara mai havien aparegut en un rànquing mundial".

Mentre que els rànquings tradicionals se solen centrar en l'excel·lència en la recerca i no tenen en compte altres factors, U-Multirank basa les seves valoracions en aquestes cinc àrees clau:
·    Resultats en la recerca
·    Qualitat en l'ensenyament
·    Orientació internacional
·    Èxit en la transferència de coneixements (associacions amb empreses i start-ups)
·    Implicació regional

El nou rànquing també té en compte el feedback de 60.000 estudiants de les universitats participants.
U-Multirank valora el rendiment general de les universitats, però també les ordena en els camps acadèmics seleccionats. Al 2014 els camps són: estudis empresarials, enginyeria electrònica, mecànica i física; i al 2015 s'afegiran els de psicologia, informàtica i medicina. Es valoraran fins a 30 indicadors i les universitats es classificaran en cinc grups des d l'"A" (molt bé) fins a l'"E" (fluix).
Els resultats mostren que mentre que un 95% de les institucions aconsegueixen una "A" almenys en una de les categories, només un 12% tenen més de 10 puntuacions en la zona alta de la classificació. De les 850 universitats que apareixen en el rànquing, el 62% són europees, el 17% nord americanes, el 14% asiàtiques i un 7% d'Oceania, l'Amèrica Llatina i l'Àfrica.
9 universitats catalanes
Fins a nou universitats catalanes són avaluades en el U-Multirank: La Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Catalunya i la Politècnica (que són les més ben valorades d'Espanya), la Universitat de Barcelona, la Universitat Europea de Barcelona, la Rovira i Virgili, la Universitat de Girona, la de Vic i la de Lleida. També apareix la Universitat de les Illes Balears. (adjuntem un PDF amb la llista completa)
Rerefons
Un grup independent dirigit pel Centre for Higher Education (CHE) a Alemanya i el  Center for Higher Education Policy Studies (CHEPS), als Països Baixos  ha realitzat aquest nou rànquing. En aquest consistori hi ha participat altres organitzacions com, per exemple, el Centre per a estudis de Ciències i Tecnologia de la Universitat de Leiden (Països Baixos), la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica), l'editor d'obres universitàries Elsevier, la fundació Bertelsmann i l'empresa del sector informàtic Folge3. El grup ha treballat estretament amb un gran ventall d'actors nacionals actius en el camp de les classificacions i amb organitzacions de les parts interessades.
El 2008 els Estats membres van demanar un nou enfocament per classificar les universitats, a partir d'aquí, la Comissió Europea va demanar a un grup d'experts que duguessin a terme un estudi de viabilitat per assegurar-se que aquest projecte rebria el suport de les universitats i dels estudiants. El grup s'ha fet càrrec del procés de selecció i de la metodologia.
De les 850 universitats que apareixen en el U-Multirank, més de 500 han ofert dades detallades, les altres han estat avaluades segons les informacions que es poden obtenir de fonts obertes al públic com, per exemple, bases de dades de patents en el camp de la recerca i la transferència de coneixements.
U-Multirank ha estat finançat per la UE amb 2 milions d'euros provinents del pressupost de l'antic programa d'Educació i Formació permanent (l'actual Erasmus+) pel període 2013-2015 i es podrà beneficiar de fons suplementaris durant del 2015 al 2017 amb l'objectiu de confiar a una organització independent la gestió de la classificació.

El rànquing d'universitats d'Espanya

Per poder comparar universitats

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars