Europa: Qualitat de l'aigua de les platges, rius i llacs europeus

de maig 27, 2014



La majoria de les aigües de bany europees presenten una qualitat excel·lent

La qualitat de l'aigua a les platges, rius i llacs europeus va ser en general alta durant el 2013 i més del 95% dels indrets estudiats complien els requisits mínims. Segons les dades, la qualitat de l'aigua a la costa va ser lleugerament millor que la de les aigües de bany interiors.

Totes les aigües de bany a Xipre i Luxemburg van ser considerades "excel·lents". A aquests països els segueixen Malta, amb el 99% d'excel·lents, Croàcia, amb el 95% i Grècia on el 93% de les aigües de bany van obtenir la qualificació més alta. A l'altra banda de la taula, els Estats membres que van obtenir un nombre més elevat d'indrets amb una qualificació d'"insuficient" van ser Estònia, amb un 6%, els Països Baixos, amb un 5%, Bèlgica (4%), Espanya (3%) i Irlanda (3%).

L'informe anual sobre la qualitat de les aigües de bany que elabora l'Agència Europea de Medi Ambient(EEA) fa un seguiment de la qualitat de les aigües de bany en 22.000 indrets al llarg de la UE, Suïssa i, per primera vegada, Albània. A més de l'informe, l'EEA ha publicat un mapa interactiu que mostra els resultats de cada indret al 2013.

El comissari de Medi Ambient Janez Potočnik ha afirmat: "És bo que la qualitat de les aigües de bany europees segueixi sent alta. Però no ens podem permetre el luxe de ser complaents amb un recurs tant apreciat com l'aigua, hem de continuar treballant per assegurar que la nostra l'aigua de boca, de bany i els ecosistemes aquàtics estiguin completament protegits".

Per la seva banda, Hans Bruyninckx, director executiu de l'Agència Europea de Medi Ambient ha assenyalat: "les aigües de bany europees han millorat durant les dues darreres dècades i ja no aboquem quantitats tan elevades d'aigües residuals de manera directa. El gran problema que se'ns planteja actualment són les càrregues contaminants que generen pluges intenses o inundacions en breus períodes de temps. Aquests fenòmens poden donar lloc al desbordament dels sistemes de clavegueram i arrastrar bactèries fecals de les terres de cultiu a rius i mars".

Les administracions locals controlen les mostres en les platges locals, recollint-ne a la primavera i durant tota la temporada de bany. La qualitat de les aigües de bany pot ser qualificada d' "excel·lent", "bona", "suficient" o "insuficient". Les qualificacions es bansen en els nivells de dos tipus de bactèries indicatives de la contaminació procedent de les aigües residuals o animals. Aquestes bactèries poden provocar trastorns (vòmits i diarrea) en cas d'ingesta.

La classificació de les aigües de bany no té en compte la brossa, la contaminació ni altres aspectes negatius pel medi ambient. La majoria de zones de bany està suficientment neta per garantir la protecció de la salut humana, però molts ecosistemes de les masses d'aigua d'Europa es troben en un estat preocupant. Els mars d'Europa en constitueixen un clar exemple: segons una recent avaluació, els ecosistemes marins europeus estan amenaçats pel canvi climàtic, la contaminació, la sobrepesca i l'acidificació. Les previsions indiquen que moltes d'aquestes no deixen d'augmentar.

Principals conclusions
Més del 95% de les zones de bany compleixen els requisits mínims, mentre que el 83% aconsegueix una qualificació d'excel·lent" Només el 2% de les aigües de bany obté una qualificació d' "insuficient".
El percentatge de zones que complien els requisits mínims el 2013 és pràcticament el mateix que al 2012. Tot i així, la proporció de zones amb qualitat "excel·lent" ha passat d'un 79% al 2012 a un 83% al 2013.

La qualitat de l'aigua en les platges costeres va millorar lleugerament, amb un 85% de les platges qualificades com "excel·lents". Totes les platges costeres d'Eslovènia i Xipre van obtenir una qualificació d' "excel·lent".

La qualitat de les aigües de bany interiors és lleugerament inferior a la mitjana. Luxemburg va ser l'únic país que va obtenir un "excel·lent" per a totes les seves zones de bany interiors, seguit de prop per Dinamarca, amb un 94%. Alemanya va aconseguir una qualificació d'"excel·lent" en el 92% de les seves gairebé 2.000 zones de bany interior.

Per a més informació:
·         Us adjuntem un PDF amb informació concreta sobre Espanya (en anglès)

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars