Europa: LA UE veu la innovació oceànica com una font de creixement sostenible

de maig 09, 2014


Dos terços del nostre planeta estan coberts per mars i oceans. Si els gestionem de manera responsable, ens poden aportar recursos, aliments, medicaments i energia al mateix temps que protegeixen els ecosistemes per a les futures generacions. Per fer tot això possible cal que en tinguem un coneixement més profund. Amb aquest objectiu, avui la Comissió Europea ha presentat un Pla d'Acció per a la Innovació de "l'Economia Blava" que promogui l'ús sostenible dels recursos marítims i oceànics i que ens condueixi cap al creixement i l'ocupació a Europa.

La comissària europea d'Afers Marítims i Pesca, Maria Damanaki, ha afirmat: "avui hem assentat les bases perquè les futures generacions d'europeus disposin del coneixement i les habilitats per gestionar millor els oceans i puguin obtenir tots els beneficis que ens ofereixen alhora que respecten els equilibris de l'ecosistema del mar". I ha continuat: "per exemple, la nostra iniciativa de crear un mapa digital del fons marítim de les aigües europees augmentarà la predictibilitat de les empreses per invertir, abaratir costos i estimular una innovació sostenible pel creixement blau."
La Comissió ha identificat un seguit d'entrebancs que cal superar: el nostre coneixement sobre el mar encara és limitat, l'esforç per a la recerca marina entre els diferents Estats membres no està coordinat i en el futur necessitarem més enginyers i científics per aplicar noves tecnologies en l'entorn marítim.
La comissària Europea de Recerca i Innovació, Márie Geoghegan-Quinn ha afirmat: "segurament tenim més coneixements sobre la superfície de la lluna –fins i tot de Mart- que no pas de les profunditats dels nostres mars. La innovació marítima té un potencial enorme per a la nostra economia i ens pot ajudar a assolir reptes com el canvi climàtic i la seguretat alimentària. El "Creixement Blau", a més, és un sector clau per a Horizon 2020, el nostre nou programa de Recerca i Innovació".

El pla d'acció presentat avui per la Comissió proposa:
·    Acabar un mapa digital del fons marí europeu al 2020
·    Crear una plataforma online d'informació que sigui operativa a finals de 2015 sobre els projectes de recerca marina emmarcats dins del programa Horizon 2020 així com de la recerca marina finançada a nivell nacional amb l'objectiu de compartir resultats i completar projectes.
·    Establir un fòrum de negocis i ciència de l'economia blava que involucri el sector privat, els científics i les ONG amb l'objectiu de donar forma a l'economia blava del futur i compartir idees i resultats. La primera reunió tindrà lloc de forma paral·lela a la celebració del Dia Europeu del Mar de l'any 2015, a Pireo, Grècia.
·    Exhortar els actors de la investigació, l'empresariat i l'educació a fer una anàlisi de les necessitats de les necessitats de personal i de les qualificacions requerides en l'àmbit marítim del futur.
·    Examinar les possibilitats que alguns grans operadors dels sectors de la investigació, l'empresariat i l'educació formin una comunitat de coneixement i innovació (o Kic) per a l'economia blava després del 2020. Les Kic, que estan integrades en l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT), poden estimular la innovació de diferents maneres, per exemple, a través de la realització de programes de formació i educació, facilitant la transició entre la fase de la investigació i la de l'explotació en el mercat i establint projectes d'innovació i vivers d'empreses.

Rerefons
L'economia marítima (o blava) de la UE és molt extensa ja que compta amb més de cinc milions de treballadors en sectors tan diferents com la pesca, el transport, la biotecnologia marítima o les energies renovables marítimes.

Entre 2007 i 2013, la Comissió Europea va contribuir a la investigació marina i marítima amb una mitjana d'uns 350 milions d'euros anuals a través del Setè Programa Marc. Els Estats membres també van fer un esforç considerable per a la investigació a través dels seus programes (amb dotacions d'uns 300 milions d'euros anuals a França i Alemanya, per exemple). El creixement blau és un àmbit d'interès del nou programa Horitzó 2020, dotat amb un pressupost específic de 145 milions d'euros només en l'exercici 2014-2015, a més d'altres oportunitats en altres apartats del programa

Aproximadament un 30% del fons marítim europeu resta inexplorat. El percentatge va des del 5% en el Golf de Biscaia i la costa ibèrica, a més d'un 40% al mar del Nord, el mar Jònic o el mar Mediterrani central. Un coneixement més ampli del que passa al fons del mar permetria gestionar millor els recursos marítims i saber com utilitzar-los de manera sostenible. 

El domini del sector eòlic marí encara és imperfecte. El 2012 aquest sector marítim suposava un 10% de la capacitat anual eòlica instal·lada i donava feina directa o indirectament a 50.000 persones a tot Europa. Es preveu que de cara el 2020, la proporció d'energia eòlica marítima assolirà un 30% de la capacitat anual eòlica instal·lada. Això significa que en aquest any, la mà d'obra empleada augmentarà a 191.000 persones i fins a 318.000 al 2030. Ara bé, la escassetat de la qualificació en el sector podria passar dels 7.000 equivalents a temps complet actuals a 14.000 en el futur si no es formen professionals en els àmbits de la manutenció i la fabricació, per exemple.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars