IV Congrés sobre els Drets dels Animals (VI): Teràpies assistides amb animals (I)

d’abril 29, 2014

Taula de les Teràpies amb Animals
coordinada per Anna Maria Pibernat, advocada,
Foto: Dolors Garcia


Són diverses les entitats que estan treballant i demostrant la eficàcia de les teràpies assistides amb animals.

En aquest Congrés es van poder conèixer de primera ma les experiències que van explicar els equips de Dogtor Animal, i també les tasques  d’Animal Fundació Affinity,  i del Programa Ànimalnen de l’Hospital de Sant Joan de Déu.

Durant aquesta taula es van fer ús de diversos vídeos per poder valorar la diversitat de teràpies possibles amb els animal.

La primera ponent va ser Maribel Vila , responsable dels programes de Teràpies Assistides per Animals Fundació Affinity.

Entre els dubtes que van sorgir respecte a quina garantia hi havia que els gossos utilitzats com a terapeutes no acabaven patint alguna mena de maltractament, donat que avui dia no hi ha una legislació específica que reguli el sector de les teràpies assistides amb animals i per tant es va evidenciar la necessitat d’avançar en aquest terreny.

El resum de la ponència ens porta a poder afirmar que en etapes o situacions de vulnerabilitat física o psíquica a la vida de les persones, els animals aporten un caliu intens que ajuda a fer petits canvis, a crear estímuls  que poden ajudar a una milloria, no és tracta d’afirmar que l’animal per si mateix cura, sinó que fa una aportació clau per ajudar a establir en l’ésser humà el desig de fer aquests petits canvis, perquè els aporta una sensació d’afecte sincer, sense que hagin d’explicar res. De vegades expressar-se amb paraules es força difícil per qui no es troba bé, en canvi obrir-se davant  un animal, que sap que a més no el jutjarà, no li dirà has de fer això o allò, sinó que el mirarà dolçament i li oferirà tendresa i carícies sense demanar cap mena d’explicació o donar cap mena de consell, és molt més fàcil.

Al llarg d’aquesta ponència es va parlar de les experiències en el centre penitenciari de Madrid del qual trobareu el vídeo en aquesta post, del resultats amb adolescents amb baixa autoestima, de l’ajut a expressar emocions i del control de l’impuls i del desenvolupament de la paciència.

Amb els animals se creen vincles que esdevenen potents recuperadors dels éssers humans.  però precisament per tot el potencial que tenen aquestes teràpies cal una regulació i evitar riscos tant pels animals utilitzats per a les teràpies com per a les persones.
Com molt bé van explicar els ponents és important que el terapeuta reconegui qualsevol símptoma d’estrés que pugui patir el gos i per tant respectar el seu benestar.



You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars