Europa: Vies per millorar la salut i el benestar dels europeus mitjançant l'ús de telèfons mòbils, tauletes, dispositius de monitorització de pacients

d’abril 10, 2014


La Comissió inicia avui una consulta sobre salut mòbil (#mHealth), en la qual demana la col·laboració dels interessats per trobar vies per millorar la salut i el benestar dels europeus mitjançant l'ús de dispositius mòbils com ara telèfons mòbils, tauletes, dispositius de monitorització de pacients i altres aparells sense fil.

«La salut mòbil reduirà les visites a l'hospital, que costen tants diners, ajudarà els ciutadans a fer-se càrrec personalment del seu estat de salut i del seu benestar i impulsarà una sanitat basada en la prevenció més que no pas en els procediments sanitaris. La salut mòbil també constitueix una gran oportunitat per als empresaris i per a un sector en ple desenvolupament com és el de les aplicacions per a dispositius mòbils. Personalment, jo sóc una gran fan de la salut mòbil com ho demostra el fet que faig servir un braçalet esportiu per mesurar la meva activitat física diària. Animo a tothom a participar en aquesta consulta perquè els europeus puguem arribar a ser líders mundials en aquest sector tan fascinant», ha declarat la Vicepresidenta de la Comissió Europea i Comissària de l'Agenda Digital, Neelie Kroes (@NeelieKroesEU).

«La salut mòbil té una gran potencial perquè oferirà als ciutadans els mitjans necessaris per gestionar personalment la seva salut i poder mantenir-se sans més temps, millorarà la qualitat de l'assistència sanitària i el confort dels pacients i ajudarà els professionals de la salut en la seva feina. Així doncs, les solucions que pot oferir la salut mòbil contribuiran a desenvolupar uns sistemes sanitaris moderns, eficients i sostenibles», ha afegit el Comissari Europeu de Salut, Tonio Borg (@borgton).

Avantatges de la salut mòbil
La salut mòbil presenta tres avantatges:
·    dóna al pacient el control sobre la seva salut i més independència, la qual cosa contribueix a prevenir problemes de salut;
·    millora l'eficiència del sistema sanitari i, per tant, presenta un enorme potencial d'estalvi de costos;
·    genera magnífiques oportunitats per als sectors innovadors, per a la creació d'empreses i per al mercat de les aplicacions per a dispositius mòbils.
Exemples de salut mòbil
·    aplicacions que mesuren les constants vitals com ara la tensió arterial;
·    aplicacions que ajuden a administrar insulina als diabètics mitjançant la transmissió de senyals de control a la bomba a partir d'un dispositiu mòbil;
·    aplicacions que recorden al pacient que s'ha de prendre la medicació;
·    aplicacions que recomanen exercicis de manteniment o règims per millorar l'estat general de salut i de benestar dels usuaris.

Ja hi ha gairebé 100 000 #aplicacions de salut mòbil en nombroses plataformes com ara iTunes, Google Play, Windows Marketplace o BlackBerry World. Les vint aplicacions gratuïtes més populars d'esport, manteniment físic i salut ja han registrat 231 milions de descàrregues a nivell mundial. El 2017 hi haurà 3 400 milions de persones al món que tindran un telèfon intel·ligent i la meitat farà servir aplicacions de salut mòbil. Si es desplega tot el seu potencial, la salut mòbil podria retallar la despesa sanitària de la UE en 99 000 milions d'euros d'aquí al 2017. A més, gràcies al paquet de mesures per crear el que se n'ha dit «continent connectat», que la setmana passada va rebre el vot favorable del Parlament Europeu, hem fet un pas més per protegir els serveis innovadors a la UE.

Aspectes que cal resoldre
Encara hem de solucionar qüestions pendents com ara la seguretat d'aquesta mena d'aplicacions, l'ús de les dades privades, la falta d'interoperabilitat de les solucions disponibles o el desconeixement per part dels interessats dels requisits jurídics de les aplicacions relacionades amb l'estil de vida i el benestar com ara el compliment de la normativa sobre protecció de dades i la necessitat que les aplicacions sanitàries duguin el marcatge «CE». També és necessari crear un clima de confiança entre els professionals de la salut i els ciutadans i que ajudem els ciutadans a fer servir correctament els serveis de salut mòbil.

Què es demana en aquesta consulta
Es demana que hi responguin abans del 3 de juliol del 2014 les associacions de consumidors i de pacients, els professionals de la salut i les organitzacions sanitàries, les autoritats públiques, els desenvolupadors d'aplicacions, els prestadors de serveis de telecomunicacions, els fabricants de dispositius mòbils, els particulars i qualsevol altre interessat.

Exemples de preguntes de la consulta:
·    quins requisits de seguretat i de rendiment haurien de tenir les aplicacions relacionades amb l'estil de vida i el benestar de les persones?
·    quines garanties de seguretat haurien de tenir les aplicacions per protegir les dades sanitàries en el context de la salut mòbil?
·    quina seria la millor manera de fomentar l'emprenedoria a Europa?
La UE finança una part de la recerca en l'àmbit de la salut mòbil. Per exemple, els pacients amb insuficiència renal ben aviat podran monitoritzar la seva diàlisi des d'un telèfon intel·ligent perquè ja existeixen aplicacions per gestionar l'estrès i, a Graz (Àustria), el personal sanitari ha reduït considerablement la seva càrrega de feina gràcies al nou sistema mòbil de què disposen.

Més informació:

Rerefons
La salut mòbil és un nou element de la salut electrònica (#eHealth@EU_eHealth), que fa servir tecnologies de la informació i de la comunicació per millorar productes, serveis i procediments sanitaris; es tracta d'un sector molt prometedor que té com a objectiu completar més aviat que no pas substituir l'assistència sanitària tradicional.

El 2012 es va publicar el Pla d'acció sobre salut electrònica 2012-2020 de la Comissió Europea, on es reconeixien els avantatges actuals i potencials de les aplicacions sanitàries per a dispositius mòbils, així com els seus riscos, i s'hi anunciava la publicació del Llibre Verd sobre salut mòbil.

Aquest Llibre Verd ve acompanyat d'un document de treball dels serveis de la Comissió, l'objectiu del qual és que els interessats coneguin la normativa europea sobre protecció de dades i dispositius sanitaris i les directives sobre protecció dels consumidors per saber si les dites normatives s'apliquen a les seves aplicacions o no.

Podeu respondre a la consulta fins al 3 de juliol del 2014 en línia, per correu  electrònic o per correu postal ordinari a l'adreça següent:

Comisión Europea
DG Redes de Comunicación, Contenido y Tecnologías
Unidad H1, Salud y Bienestar
Avenue Beaulieu/Beaulieulaan 31, Bruxelles/Brussel 1049 - Bèlgica.
La Comissió publicarà l'últim trimestre del 2014 un resum de les respostes que hagi rebut i per al 2015 està prevista, si escau, l'adopció de mesures d'actuació.

Enllaços
MEMO/14/266: El que la salut mòbil pot fer per tu

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars