Europa: Projecte per a crear combustible amb un reactor solar

d’abril 28, 2014

Primer projecte europeu per crear combustible amb un reactor solar
Gràcies a un projecte de recerca finançat per la UE, s'ha produït recentment el primer combustible per a avions de reacció a partir d'aigua i de diòxid de carboni (CO2). És la primera vegada que es produeix combustible renovable fent servir llum concentrada com a font energètica a alta temperatura. El projecte encara es troba en fase experimental i en condicions de laboratori només se n'ha produït un got, de combustible, mitjançant una simulació de la llum del sol. Tot i així, els resultats fan esperar que en un futur es puguin produir hidrocarburs líquids amb la llum del sol, CO2 i aigua.
«Algun dia aquesta tecnologia permetrà produir combustible net i abundant per als avions, els cotxes i qualsevol altre mitjà de transport; això millorarà la seguretat energètica i alhora farà que un dels principals gasos responsables de l'efecte hivernacle i de l'escalfament global es converteixi en una font d'energia molt útil», ha declarat la comissària Europea de Recerca, Innovació i Ciència, Máire Geoghegan-Quinn.
El reactor solar converteix el CO2 i l'aigua en «gas de síntesi»
Procés de producció
En una primera fase s'ha fet servir a l'Escola Federal Politècnica de Zuric (ETH Zürich) llum concentrada que simula la llum del sol per convertir diòxid de carboni i aigua en gas de síntesi dins d'un reactor solar a alta temperatura (vegeu la il·lustració) que contenia materials a base de metall òxid. Després, el gas de síntesi (una barreja d'hidrogen i monòxid de carboni) ha estat transformat en combustible per la companyia Shell mitjançant el procés conegut com a Fischer-Tropsch.
Tot i que la producció de gas de síntesi mitjançant la radiació solar concentrada encara es troba a les beceroles del seu desenvolupament, hi ha empreses, Shell inclosa, que ja estan duent a terme la transformació del gas de síntesi en combustible. La combinació de tots dos processos pot arribar a produir combustible per als avions de manera sostenible, segura i modulable i fins i tot dièsel i gasolina o plàstics. Els combustibles Fischer-Tropsch ja estan patentats i poden ser utilitzats per avions i vehicles de tota mena sense haver de fer-hi canvis en els motors o en les infraestructures de subministrament de combustible.
REREFONS
El projecte SOLAR-JET, d'una durada de quatre anys, va ser iniciat el mes de juny del 2011 i ha rebut 2,2 milions d'euros del setè programa marc de recerca i tecnologia de la UE. El projecte SOLAR-JET aplega centres de recerca acadèmics i empresarials: ETH Zürich, Bauhaus Luftfahrt, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), Shell Global Solutions i el soci gestor ARTTIC.
En la propera fase del projecte els socis tenen previst millorar el reactor solar i avaluar si es podria fer servir aquesta tecnologia a una escala més gran i a un preu competitiu.
Trobar noves fonts d'energia sostenible és una de les prioritats d'Horitzó 2020, el programa europeu de recerca i innovació que es va engegar l'1 de gener del 2014 per un període de set anys. En la convocatòria de propostes per produir una energia hipocarbònica competitiva que es va publicar l'11 de desembre de l'any passat, la Comissió Europea proposava invertir-hi 732 milions d'euros durant un període de dos anys. La convocatòria incloïa el desenvolupament de tecnologies de nova generació per produir biocombustibles i combustibles alternatius sostenibles.

Més informació
Dr. Andreas Sizmann
Bauhaus Luftfahrt e.V.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars