Monuments Men: Una història real que encara continua.

de febrer 27, 2014

Alemanys treient de la G. Uffizi l'obra de Botticelli "Camil·la i el Centaure", la foto és de la National Gallery of Art de Washington

Ahir vaig veure Monuments Men on s’explica una història de les moltes que es van produir dins el context de la II Guerra Mundial. No us la esbudellaré, perquè malgrat la crítica, el treball dels actors és prou bo com poder anar a veure-la i a més el tema és força interessant i ens parla de com unes poques persones conscients d’una situació van poder fer quelcom per, al menys, salvar una bona part del patrimoni històric artístic de la humanitat.

Aquest grup a qui la pel•lícula honora va existir, de fet el seu nom complet era “Monuments, Fine Arts, and Archives section”(MFAA) ; es va formar arrel que el 23 de juny de 1943 el President Roossevelt va aprovar la formació d’una comissió americana per a la protecció i salvament dels monuments històrics i de les obres d ‘art a les zones de guerra. El seu president va ser Owen J. Roberts, a les hores president del Tribunal Suprem, raó per la qual va ser popularment coneguda com la “Comissió Robert”. L’existència d’aquesta comissió i del grup de treball va ser possible gràcies a el “Grup de Harvard” i el Consell Americà de Societats Científiques.

De les hores i durant sis anys van estar per Europa protegint, localitzant i retornant als propietaris originals obres robades pels nazis, i val la pena tenir present que només en el darrer any de guerra es calcula que les obres d’art robades superaven els 5 milions.

Un cop acabada aquesta fase i ja de retorn al seu país, van passar a formar part de la construcció de grans institucions culturals i educatives.
Monuments Man Walker Hancock ajudat per residents amb la Verge de La Gleize (Bèlgica) era l'1 de febrer de 1945 i la portaven a un lloc més segur. La foto és troba a la web de MMF i està cedida per Walker Hancock Collection  

Avui existeix la “Monuments Men Foundation”, dedicada a la preservació de l’art i que honora la tasca d’aquell grup de homes i dones que van creure que era possible protegir i preservar l’art. També està entre els seus objectius honorar a tots els que van participar  en la MFAA.
Es possible que recordeu que de tant en tant es parla d’obres descobertes que procedeixen del robatori dels temps dels nazis, com ara les 1500 obres trobades a l’apartament de Cornelius Gurlitt a Munich publicat el passat mes de novembre, i és que moltes obres encara estan per localitzar, per aquesta raó la cerca encara continua i a la que es pot contribuir, de manera altruista, a la web de Momuments Men Foundation hi ha enllaços amb les obres més cercades i encara no trobades tant en obres pictòriques o escultòriques com de llibres.

Tenen també programes educatius per desenvolupar en els estudiants la passió per la preservació de l’art i per la recuperació de les obres desaparegudes.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars