Europa: Debat Obert sobre el Futur d'Europa del dia 23 de febrer a Barcelona: Què és i com participar.
de febrer 21, 2014
Quin ha de ser el paper de la UE en la sortida de la crisi econòmica?, quins drets tenim els ciutadans europeus i com afecten el nostre dia a dia?, quina Europa volem per al futur? Aquests són alguns dels temes que la vicepresidenta de la Comissió Europea Viviane Reding debatrà amb 250 ciutadans el proper23 de febrer a Barcelona, en la 45ena sessió dels Diàlegs amb els Ciutadans (vegeu annex).
"Durant la crisi, Espanya ha hagut d'emprendre reformes doloroses. Tot i que els ciutadans potser no estiguin notant encara els resultats immediats en la seva vida diària, el país està en el camí de la recuperació. Vull que els ciutadans ho sàpiguen: la UE no els fallarà. Lluitar contra l'atur que tanta gent està patint és la nostra prioritat", ha dit la vicepresidenta Reding, comissària de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania. "Conec Catalunya des de fa temps i sé que els Catalans són fermament europeistes. Estic convençuda, per tant, que el debat a Barcelona serà apassionant pel que fa al futur de la nostra Unió i al futur de Catalunya. Espero amb moltes ganes aquest diàleg amb els ciutadans a Barcelona".
Durant el diàleg els ciutadans tindran l'oportunitat de debatre amb la vicepresidenta i exposar-li directament les seves opinions i inquietuds. El periodista de TV3 Carles Prats en serà el moderador.
Actualment les places per assistir al Diàleg estan esgotades, però les persones que ho desitgin poden seguir l'esdeveniment des de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona (més informació).
El diàleg tindrà lloc el 23 de febrer entre les 18:00 i les 20:00 a l'Auditori de La Pedrera de Barcelona (Passeig de Gràcia, 92). El debat també es podrà seguir en directe per webstream i, a més, els ciutadans d'arreu d'Europa hi podran participar a través de Facebook i Twitter, amb els hashtags #EUDeb8 i#RedingBCN.
En què consisteixen els Diàlegs amb els Ciutadans?
La Comissió Europea va inaugurar el 2013 l'Any Europeu dels Ciutadans (IP/13/2), dedicat als ciutadans i els seus drets, una iniciativa que s'ha ampliat durant el 2014. Des de llavors, els membres de la Comissió han celebrat debats, a través d'aquests Diàlegs, amb ciutadans de tot Europa sobre les seves expectatives de cara al futur.
Fins ara s'han fet 44 Diàlegs amb els Ciutadans a tota la Unió Europea, amb la presència d'un comissari en cada cas. Està previst celebrar en total més de 50 trobades d'aquests tipus (vegeu annex). Es poden seguir tots els diàlegs a l'adreça: http://ec.europa.eu/debate- future-europe
Espanya és un dels països on hi ha un major sentiment de ciutadania europea: una enquesta recent de l'Eurobaròmetre assenyala que el 69% dels espanyols se sent europeu (la mitjana entre els ciutadans de la UE és del 62%). Tot i això, només un 43% afirma conèixer els drets que li atorga la ciutadania de la UE. Així mateix, un 60% voldria saber més sobre els seus drets com a ciutadans de la UE.
Per què impulsa ara la Comissió aquesta acció?
Perquè Europa es troba en una cruïlla. Els mesos i els anys que vindran seran determinats per a la trajectòria futura de la Unió Europea, i són molts els que clamen per avançar cap a una unió política, una federació d'Estats-nació o uns Estats Units d'Europa. D'altra banda, la integració europea ha d'anar acompanyada del reforçament de la legitimitat democràtica de la Unió. Donar als ciutadans una veu directa en aquest debat és, per tant, més important que mai.
Què persegueixen els Diàlegs?
Les reaccions dels ciutadans ajudaran a orientar la Comissió en l'elaboració dels plans per a una futura reforma de la UE. Un dels principals objectius d'aquests Diàlegs és també preparar el terreny per a les eleccions europees de 2014.
El 8 de maig de 2013, la Comissió Europea va publicar el segon Informe sobre la ciutadania de la UE, que presenta dotze noves mesures concretes per resoldre problemes que afecten els ciutadans (IP/13/410 yMEMO/13/409). Aquest informe és la resposta de la Comissió a una amplia consulta en línia celebrada des de maig de 2012 (IP/12/461) i a les preguntes i suggeriments fetes en els Diàlegs amb els ciutadans de la UE.
Més informació:
Informació addicional sobre el Diàleg de Barcelona:
http://www.ec.europa.eu/ barcelona
Informació sobre el debat a les xarxes socials
http://ec.europa.eu/spain/ barcelona/actualitat-i-premsa/ noticies/participacio- ciutadana-i-consultes/142701_ ca.htm
Informació sobre el debat a les xarxes socials
http://ec.europa.eu/spain/
0 comments