Europa: Consulta pública de la Comissió Europea sobre la manera de lluitar contra el comerç il·legal d'espècies salvatges

de febrer 07, 2014

Foto: John and Karen Hollingsworth,
US Fish and Wildlife Service

La Comissió Europea ha engegat una consulta pública per saber de quina manera la UE podria ser més eficaç en la seva lluita contra el comerç il·legal d'espècies salvatges. Això respon al recent augment sense precedents de la caça i la pesca furtives i del comerç il·legal d'espècies salvatges. Per exemple, a Sudàfrica l'any 2013 es van caçar furtivament més de 1 000 rinoceronts quan el 2007 només se n'havien caçat tretze; actualment, les banyes de rinoceront valen més que l'or. La UE n'és una de les principals destinacions i un important punt de trànsit del comerç il·legal d'espècies salvatges; la delinqüència organitzada hi té un paper cada vegada més important.

Segons el comissari de Medi Ambient, Janez Potočnik, «el comerç il·legal d'espècies salvatges deteriora greument la biodiversitat o sigui que hem de prendre decisions molt més dràstiques. La consulta que avui engeguem és un primer pas per canviar les nostres polítiques i espero que això sigui decisiu».
Segons la comissària d'Assumptes d'Interior, Cecilia Malmström, «el comerç il·legal d'espècies salvatges genera grans beneficis a la delinqüència organitzada internacional. A la comunicació que avui publiquem s'hi proposen diverses mesures per actuar plegats i poder ser més eficaços en la lluita contra aquesta mena de delinqüència" .

Tot al llarg de l'última dècada la UE ha tingut un paper molt actiu en la lluita contra el comerç il·legal d'espècies salvatges, ha adoptat normes molt estrictes que regulen el comerç d'espècies amenaçades i ha finançat a gran escala els esforços dels països en vies de desenvolupament per lluitar contra el comerç il·legal d'espècies salvatges. A l'Àfrica la UE ha compromès en els últims trenta anys més de 500 milions d'euros per protegir la biodiversitat amb un seguit de projectes que s'estan realitzant actualment per valor d'uns 160 milions d'euros.

Els delictes comesos contra la vida salvatge són molt lucratius i les actuacions judicials molt escasses. La demanda cada vegada més gran de productes il·legals té conseqüències devastadores en el cas d'algunes espècies en perill d'extinció. La gravetat del problema està empitjorant i la UE s'està plantejant la manera de ser més eficaç en la seva lluita contra el comerç il·legal d'espècies salvatges. Per tant, ara la Comissió espera rebre resposta a les deu preguntes de la seva consulta pública relacionades amb aquesta mena de comerç, que tenen a veure amb l'adequació del marc actual, amb les eines que podrien millorar els esforços actuals per lluitar contra aquest problema, amb la manera en què la UE podria ajudar a millorar les dades i els coneixements de que disposem i amb la possibilitat d'imposar sancions més severes.

Podeu enviar la vostra opinió a l'adreça ec.europa.eu/yourvoice fins al 10 d'abril del 2014.

Pròxims passos
Els resultats d'aquesta consulta i el resultat d'una conferencia que se celebrarà el 10 d'abril del 2014 s'aprofitaran en la revisió de les actuals polítiques i mesures europees amb vistes a ajudar la UE a tenir un paper més eficaç en la solució del problema.

Rerefons
El comerç il·legal d'espècies salvatges (que inclou els recursos biològics, la fusta i les espècies marines) no és pas un fenomen nou, però els últims anys ha crescut considerablement la seva importància, el seu volum i el seu impacte.

El comerç il·legal d'espècies salvatges s'ha convertit en una de les activitats criminals transnacionals més rendibles a nivell mundial, impulsada per una forta i creixent demanda d'aquesta mena de productes, especialment a l'Àsia. Per a les xarxes de delinqüència organitzada de la UE i d'arreu del món resulten especialment atractives la poca sensibilització, les poques probabilitats de ser detectats i l'existència d'unes sancions ridícules.

El nombre d'elefants africans sacrificats il·legalment s'ha duplicat els últims deu anys: 22 000 individus sacrificats per caçadors furtius només el 2012. A Sudàfrica també ha augmentat la caça furtiva de rinoceronts perquè les seves banyes es venen a 40 000 euros el quilo i a Sumatra la caça furtiva del tigre ja representa el 78 % de les morts d'aquests animals, els ossos dels quals es venen a 900 euros el quilo.

El comerç il·legal d'espècies salvatges priva alguns dels pobles més marginalitzats del món i les comunitats indígenes d'uns mitjans de vida sostenibles. A més, els vincles d'aquesta mena de comerç amb la corrupció i amb l'emblanquiment de diners, per exemple, minen l'Estat de Dret i la governança. Aquest comerç il·legal també crea inestabilitat a moltes regions del món com ara a l'Àfrica central, on hi ha milícies que fan servir els recursos que els aporta el comerç il·legal d'espècies salvatges per poder dur a terme les seves activitats. I, per damunt de tot, el comerç il·legal d'espècies salvatges deteriora la biodiversitat i, per tant, amenaça la salut d'ecosistemes que ens són vitals.

Podeu emplenar la consulta a l'adreça següent:

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars