Europa vol ser Silicon Valley / Associació «Startup Europe» /Fòrum Digital Europeu

de gener 23, 2014


Líders mundials del sector tecnològic, empreses internacionals, universitats i entitats financeres s'han sumat a les dues iniciatives de la Comissió Europea per desenvolupar la tecnologia digital europea i per fer de les empreses digitals emergents d'Europa autèntiques empreses internacionals de telecomunicacions.

Al Fòrum Econòmic Mundial de Davos la vicepresidenta de la Comissió i comissària de l'agenda digital, Neelie Kroes, ha engegat un nou instrument accelerador d'empreses emergents, l'associació «Startup Europe», i un nou grup de reflexió, el Fòrum Digital Europeu. En paraules de la vicepresidenta Kroes,«Europa necessita que les seves empreses emergents i les seves empreses internacionals de telecomunicacions tornin a ser les que impulsin el creixement mundial».

Els socis fundadors d'aquests projectes són els següents: Telefónica, Orange, BBVA, el Banc Europeu d'Inversions, la Universitat de Cambridge, la «IE Business School», la Universitat Humboldt, l'Ajuntament de Lisboa, la Nesta i la «Mind the Bridge Foundation».

L'associació «Startup Europe» ajudarà les empreses emergents a trencar el seu sostre de vidre nacional i a consolidar-se internacionalment. La «Mind the Bridge Foundation», empresa sense ànim de lucre, i la Nesta, societat benèfica britànica que promou la innovació, s'encarregaran de la seva secretaria.
Segons la comissària Neelie Kroes, «no som pas els polítics els que hem de crear llocs de treball; són més aviat els emprenedors els que n'han de crear. Només volem escampar aquesta mentalitat entre els emprenedors i empènyer les empreses emergents a trencar els seus límits mentals, i, un cop fet això, ens retirarem de l'escena. De vegades la millor cosa que pot fer un polític és no ficar-se on no el demanen».
El Fòrum Digital Europeu vol donar la veu als emprenedors en els debats polítics, esdevenir el grup de reflexió líder a Europa i convertir-se en una xarxa de polítiques sobre emprenedoria digital. El Fòrum Digital Europeu també vol publicar cada any un índex sobre economia digital per mesurar si Europa té la mentalitat adequada per triomfar a l'era digital. L'Ajuntament de Lisboa s'encarregarà de la secretaria del Fòrum en col·laboracio amb la Nesta.

L'associació «Startup Europe» i el Fòrum Digital Europeu són les primeres accions concretes dutes a terme per la Comissió Europea per oferir noves condicions a les empreses arran del Manifest que elClub de líders d'«Startup Europe» va adreçar als caps d'estat i de govern europeus el mes d'octubre del 2013 (IP/13/989).

Antecedents
Els emprenedors digitals fan servir tecnologies i plataformes innovadores per crear productes i serveis que milloren la nostra vida privada i la nostra vida professional alhora que fomenten el creixement econòmic i la creació de llocs de treball; per exemple, només les empreses creadores d'aplicacions per als mòbils, les famoses «apps», han creat a Europa 800 000 llocs de treball en cinc anys.
«Startup Europe» és una denominació genèrica que engloba sis iniciatives de l'Agenda Digital de la Comissió Europea: l'Assemblea d'Acceleradors, la «European Crowdfunding Network» (Xarxa Europea de Micromecenatge), el «Web Investors Forum» (Fòrum d'Inversors Digitals), el Club de líders d'«Startup Europe» i l'associació «Startup Europe».

L'associació «Startup Europe»
D'empreses emergents que s'hagin pogut desenvolupar i estendre's per tot Europa n'hi ha ben poques. L'associació «Startup Europe» vol construir ponts entre empreses emergents europees, d'una banda, i comunitats d'inversors i organitzacions empresarials, de l'altra, per ajudar justament les empreses emergents europees a trobar finançament i superar barreres lingüístiques i poder-se consolidar com a empreses capdavanteres a nivell mundial.
Amb aquesta finalitat s'estan duent a terme diverses activitats:
·         actes que apleguen empreses emergents i grans empreses perquè aquestes s'animin a adquirir o finançar empreses emergents;
·         confecció de llistats de les empreses emergents i de les plataformes de negocis («hubs») més actives, a més de descripcions de qualsevol relat d'èxit;
·         difusió de qualsevol bona pràctica d'una empresa emergent que serveixi per superar diferències culturals i per intercanviar experiències.
L'objectiu és que tant les grans i mitjanes empreses europees, com les universitats europees hi tinguin un paper actiu. Unes i altres poden ajudar a crear empreses emergents mitjançant associacions empresarials o inversions estratègiques o bé aprofitar les millors tecnologies o els millors talents mitjançant adquisicions empresarials o adquisicions de talents.

Fòrum Digital Europeu
El Fòrum Digital Europeu servirà per fer d'amplificador de la tecnologia europea i per treure‑la de la seva veta de mercat.

El Fòrum està obert a tota mena d'empreses i entitats interessades.

Enllaços d'interès

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars