Barcelona: Acte al Palau de la Generalitat commemorant el 65è Aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans.
de desembre 12, 2013David Roosevelt Neus Munté, Consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya Eduard Sagarra president de l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya |
El motiu de la seva presència està directament lligat al fet que va ser Eleanor Roosevelt la persona que va aconseguir - amb tenacitat, paciència, diàleg i relació personal i humana amb totes les delegacions presents a la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides que ella presidia - fer possible que el 10 de desembre de 1948 la Declaració fos adoptada per les Nacions Unides.
Sovint sentim parlar d’aquesta Declaració sense ser plenament conscients de quin pes tant important ha tingut per a poder veure esdevinguts drets positius, drets exigibles davants els tribunals de justícia, la relació de drets humans que es troben recollits en la Declaració Universal dels Drets Humans, encara que avui com a les hores s’hagi de continuar lluitant sense desmai per aconseguir que es facin realitat, o que en els indrets on ja han sigut reconeguts, no es donin passes enrere i es pugin perdre.
Avui els Drets Humans han sigut, junt amb el record per la persona d’Eleanor Roosevelt, l’eix de l’acte.
En primer terme Eduard Sagarra, President de ANUE (Associació per a les Nacions Unides a Espanya) ha fet la presentació, demanant un minut de silenci en record de Nelson Mandela; per a continuació destacar com en temps de crisi el risc d’involució en el desenvolupament assolit en els drets humans és de fet una realitat constatable.
Acte seguit David Roosevelt ha glossat la figura d’Eleanor Roosevelt i la seva llarga tasca en favor del dret de les dones, els infants, el més desvalguts, i del conjunt dels drets humans, fins aconseguir que fossin considerats un element essencial, i com va aconseguir que sorgís el text de la Declaració, comptant amb la participació de països i persones que tenien visions político-filosòfiques o filosòfico-religioses diverses i fins i tot contraries; però que malgrat això, poguessin signar la Declaració i aconseguir, com ella mateixa va proclamar que es pogués considerar la “Carta Magna Internacional feta per tots”.
No ha deixat passar l'ocasió per recordar la dolorosa situació que pateixen persones que literalment viuen avui dia a la misèria i com mirar cap a un altre costat no ens eximeix de responsabilitat. Ha cridat també l'atenció enfront al fet que hi ha un ampli desconeixement del que són els drets humans. Ha recordat, com ho feia també la seva avia, que es en tots els indrets on podem treballar en favor dels drets humans: a la família, a l'escola, al treball, a tot arreu podem actuar en favor del desenvolupament dels Drets Humans.
Andy Trias llegint un dels articles de la Declaració Universal dels Drets Humans. |
La lectura dels 30 articles de la Declaració ha estat a càrrec de personalitats totes elles representants d’entitats de la societat civil i política de Catalunya, escollint per a cada un d’ells l’entitat que millor podria reflectir el contingut del text de l’article; així s’han pogut sentir veus tant diverses com la de Carme Ruscalleda o la d’Andy Trias; en alguns casos s’ha escollit que la lectura d’un mateix article fos realitzades per dues persones. Els lectors han utilitzat la seva llengua materna o en ocasions han realitzat la lectura utilitzant dues llengües, de manera que han hagut lectures en anglès, català i castellà.
Conclosa la lectura, la Consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya Neus Munté ha fet el discurs de cloenda, destacant com la Declaració de Drets Humans de Nacions Unides és per a Catalunya un referent, amb la qual se sent lligada i ha recordat el discurs de Pau Casals davant l’Assemblea General on va explicar com ja a l’Edat Mitjana el poble de Catalunya s’expressava com un poble que cercava la Pau i com es va avançar històricament tant en l’existència d’un Parlament a més de com en la recerca de la pau va utilitzar el diàleg i l’acord com a instrument essencial.
La resposta a la convocatòria per commemorar el 65è Aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans ha sigut plena. L'Auditori del Palau de la Generalitat de Catalunya estava plé de gom a gom. |
L’Acte a finalitzat amb la interpretació al violoncel del “Cant dels Ocells” i donades les dates, amb la nadala “El Noi de la Mare”, a càrrec d’Anna Carné.
Entre els present a l'acte, Helena Rakosnik, esposa del President de la Generalitat.
0 comments