Un any sense Nicole Fenosa – Exposició dels Urals a Montparnasse

de novembre 14, 2013

Jean Pougny
"Cadires, Fuites i Drap" 1960
Foto: Dolors Garcia

Avui, recordant amb fidelitat a Nicole Fenosa, la Fundació Apel•les Fenosa ha inaugurat l’exposició “Dels Urals a Montparnasse. Artistes Russos i de l’Europa de l’Est Amics de Fenosa”.  Una mostra que recull obres d’autors tant diversos com Chagall, Chapoval, De Staël, Hajdu, Hayden, Izis, Lille, Pikelny, Pougny, Sima, Szenes o Terechkovitch  junt a peces de la mateixa Nicole Fenosa.
A la presentació de l’exposició Josep Miquel Garcia, Director de la Fundació amb molta exactitud ha definit aquesta mostra com “la fidelitat de l’amistat”. En aquell barri de Montparnasse es van trobar i van fer amistat, quan París era la ciutat meta de tot gran artista, aquest seguit d’autors que al llarg dels anys mantindrien el lligam amb Apel•les i Nicole Fenosa, i que sovint visitarien El Vendrell i serien a la seva vegada ambaixadors d’aquesta vila per com la van recollir alguns d’ells a la seva obra.
Visitar aquesta mostra permet copsar la vitalitat d’aquell grup de persones que a la recerca del seu desenvolupament artístics experimentaven camins diferents per expressar-se a través de la pintura, amb el lligam comú de l’amic escultor.

Marc Chagall
Un dels més destacats pintors
del Segle XX
Foto: Dolors Garcia
Molt d’aquest autors, tal com ha destacat Josep Miquel Garcia a més de procedir del món cultural rus (del que era Rússia en aquells anys d’entreguerres ) pertanyien al món jueu i es van trobar en poc temps en una Europa embogida que els perseguia i matava, i que va portar algú d’ells ha disfressar-se d’aristòcrata per fugir del risc que comportava ser reconegut com a membre d’aquesta comunitat.

Per la seva part Albert Solé regidor de cultura ha destacat aquesta relació que sovint es dona entre musa i artista, com en el cas de Apel•les i Nicole,  o del poeta Paul Eluard i Nusch entre d’altres molts casos, incloent Pau i Marta Casals, i ha escollit un poema de Eluard que expressa l’esperança malgrat la foscor del temps i les experiències difícils.







La nuit n'est jamais complète.
Il y a toujours puisque je le dis, 
Puisque je l'affirme, 
Au bout du chagrin, 
une fenêtre ouverte, 
une fenêtre éclairée. 
Il y a toujours un rêve qui veille, 
désir à combler, 
faim à satisfaire, 
un cœur généreux, 
une main tendue, 
une main ouverte, 
des yeux attentifs, 
une vie : la vie à se partager

La nit no és mai completa 
Sempre hi ha, perquè ho dic 
Perquè  ho afirmo, 
Una finestra oberta, al fons de la pena, 
Una finestra il•luminada.
Hi ha sempre un somni que perdura
Un desig pendent,
Una fam insatisfeta,
Un cor generós,
Una mà estesa,
 una mà oberta,
un ulls expectants
una vida: la vida per compartir. 
(adaptació al català d'Albert Solé) 

En un acte on la fidelitat de l’amistat definia l’eix de les relacions dels autors present amb Apel•les i Nicole Fenosa, el poema d’Eulard, altre amic, era més que adient, un perfecta recreació en paraules d’aquesta fidelitat.
Finalment l’alcalde del municipi Martí Carnicer,  ha dedicat unes paraules d’agraïment al fet que Apel•les i Nicole Fenosa, empesos per la decidida direcció d’aquesta darrera trobessin en el Vendrell el lloc on desenvolupar part d’una vida i on fer dipòsit d’un llegat que ha ajudat i continuarà ajudant a situar la vila al món.
Josep Miquel Garcia (segon començant per l'esquerra)
Director de la Fundació Apel·les Fenosa.
Martí Carnicer , Alcalde del Vendrell
Albert Solé, Regidor de Cultura
Benet Jané, Primer Tinent d'Alcalde
Foto: Dolors Garcia

El conjunt d’obres es pot interpretar com heterogeni, però no deixa de ser una mostra molt interessant per entendre el que bategada al Paris cosmopolita i capital de l’art d’aquells anys trenta i quaranta del segle passat, amb figures com Chapoval, que mort tot just passar la trentena, va deixar mostra de la seva vàlua i de la promesa de gran pintor que n’era, d’altres turmentades com De Staël o un Jean Pougny del que es pot veure obra exposada al MOMA de Nova York, la qual cosa ajuda també a situar la importància que aquesta aparentment petita i eclèctica mostra d’obra en té;  d'altres, com el cas d'Izis, qui havia sigut detingut i havia patit tortura en mans dels Nazis, alliberat per la Resistència, va esdevenir un fotograf que va deixar testimoni d'aquesta desigual lluita entre resistents i exercit invasor i posteriorment la visió d'un París carregats d'éssers humans que formen part del que ell mateix denominava el seu Paris. Aquell París, i aquell barri de Montparnasse,  que els va rebre per veure florir les seves inquietuds artístiques relacionats de manera directa o indirecta amb el que es va denominar “Escola de París".

Aquesta mostra és només un part de l’obra que la Fundació Apel•les Fenosa ha rebut del llegat de Nicole Fenosa, un llegat que permetrà que el Vendrell i la Fundació tinguin encara major projecció en el món de l’art.
Detall de l'obra "Rússia"
de Nicole Fenosa
Foto: Dolors Garcia

Un comentari final per a l’obra exposada de Nicole Fenosa: pura, fantàstica i fantasiosa bellesa.

L'exposició és pot visitar al Museu Apel·les Fenosa fins a febrer de 2014, de dimarts a dissabte d'11 a 14 hores i de 18 a 20 h. 

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars