Europa: Més ajuda pels supervivents del tifó a Filipines

de novembre 18, 2013

A data 18 de novembre de 2013 la Comissió Europea
calcula que hi ha entre 10 i 12,9 milions de persones afectades
l'equivalent a sumar la població de Berlín, Roma, París, Varsòvia,
Budapest i Brussel·les.
Hi ha més de 4.000.000 de persones desplaçades.
Més de 3.900 morts


La decisió d'avui fa augmentar fins als 20 milions d'euros l'ajuda de la Comissió Europea a les Filipines arran del tifó Haiyan (incloses l'ajuda humanitària d'emergència de 3 milions d'euros i l'ajuda a la reconstrucció de 10 milions d'euros promesa pel comissari europeu de desenvolupament, Andris Piebalgs). Els Estats membres també han aportat a l'entorn de 25 milions d'euros d'ajuda financera, que s'afegeixen al seu suport generós en espècie.

La Comissió Europea augmenta l'ajuda d'emergència destinada a les Filipines arran de la immensa destrucció provocada pel tifó Haiyan. Durant la seva visita al país la comissària europea de cooperació internacional, ajuda humanitària i resposta a les crisis, Kristalina Georgieva, ha anunciat la concessió de 7 milions d'euros suplementaris d'ajuda humanitària.

Segons que ha afirmat la comissària, «tots hem vist la devastació causada per aquest tifó i he vingut a Tacloban per transmetre en persona un missatge de solidaritat europea. Estem amb les víctimes oferint assistència immediata i a gran escala».


«Actualment, la prioritat és refer els accessos a les regions filipines devastades i lliurar amb urgència una ajuda que és vital. També cal coordinar els esforços perquè rebin l'ajuda els que més la necessiten», ha afegit la comissària. La comissària s'ha desplaçat a Manila, Cebú i Tacloban per reunir-se amb les autoritats nacionals, comprovar quins són els danys i rebre informes dels experts de la Comissió enviats in situ des de les primeres hores de la catàstrofe.

L'ajuda humanitària de la Comissió es canalitza a través de les organitzacions que actuen a les zones afectades, inclosos el Programa Mundial d'Aliments, la Federació Internacional de la Creu Roja, l'Oficina de Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCAH) i Telecoms Sans Frontières. El nou lot d'ajuda de la UE satisfarà les necessitats més apressants com ara aliments, aigua potable, allotjaments d'emergència, serveis sanitaris i telecomunicacions. Els fons de la UE també financen la coordinació, el transport i la logística, que té una importància crucial a l'hora de poder subministrar ajuda als supervivents.

La Comissió també vetlla a coordinar l'assistència dels Estats membres de la UE que està arribant a les Filipines. Amb aquesta finalitat s'ha activat el Mecanisme de Protecció Civil de la UE.
Fins ara hi han enviat assistència setze Estats membres. Noruega també hi ha contribuït amb ajuda a través del Mecanisme de Protecció Civil de la UE. També s'han enviat equips de recerca i rescat, metges i altres experts europeus, així com hospitals de campanya, plantes de depuració d'aigua i material divers.
El Mecanisme de Protecció Civil de la UE, centre de coordinació de respostes a emergències de la Comissió Europea, també finança el transport dels mitjans de protecció civil a la regió.

Context
El tifó Haiyan, que a les Filipines anomenen Yolanda i que va assolar les Filipines el passat 7 i 8 de novembre, ha estat un dels més devastadors que es recorden i ha provocat danys molt importants. Encara, però, no es coneix la magnitud real de la destrucció. Les Nacions Unides calculen que s'han vist afectades 11,3 milions de persones (més del 10 % de la població), però encara continua augmentant el nombre de víctimes mortals.
Les Filipines és un dels països amb més propensió a les catàstrofes del món. Al mes d'octubre va patir un terratrèmol de 7,2 graus, que va destruir les cases i els mitjans de subsistència d'unes 350 000 persones. Només al 2013 l'ajuda que ha facilitat a aquest arxipèlag la Unió Europea ha estat importantíssima. S'acaben de concedir 2,5 milions d'euros per fer front a les conseqüències del terratrèmol de Bohol, s'ha destinat un total de 10 milions d'euros per contribuir a reconstruir les comunitats devastades pel tifó Bopha (Pablo), que va afectar la regió sud-est de Mindanao al desembre de 2012, i ECHO ha compromès 200 000 d'euros per ajudar els afectats per les inundacions provocades al mes d'agost pel tifó Trami (Maring) i 300 000 euros per als desplaçats pel conflicte de Zamboanga.

Principals necessitats:
- La manca d'aliments és el major problema. Al voltant de 2.500.000 de persones els cal rebre menjar a través dels ajuts. 
- Aigua potable
- Mantes i material d'abric. 
- Material de carpinteria (per a la reconstrucció)
- Matalassos, mosquiteres, llums de querosè, estris de cuina
- Serveis Sanitari amb clíniques mòbils i hospitals de campanya.  Medecines, instrumental quirúrgic. Material per a refrigeració. 
La zona més afectades presenten un alt grau de perill de malalties infeccioses. 

Pel que fa a la situació de risc afegit: 
Les dones i els infants han de ser protegits contra l'abús i l'explotació. 
Cal reunificar famílies que s'han vist separades, especialment en el casos dels menors que es troben perdut i sense cap adult de la seva família amb ells. 
Cal surport psicològic.

Altres necesitats:
Restaurar les comunicacions es clau.
Les autoritats nacionals i les companyies de telefonia privada treballen en restaurar el servei de telefonia mòbil, però ajuda complementaria serà necessaria.
La destrucció de les infraestructures és massiva. El tifó a destruit més de 500.000 habitatges. El servei de suministrament elèctric va caure totalment i moltes carreteres estan totalment bloquejades per la caiguda d'arbres i pals elèctrics. . 

Un dels reptes més importants és coordinar l'assistència i ajut.  Molts governs municipals de les zones afectades no estan totoalment operatius. 
  
 

Més informació:
La Comissió Europea ha publicat un informe en anglès (el trobareu al enllaç) que conté una relació de l'aportació feta pels estats. Espanya ha destinat (en el moment de la publicació de l'informe 831.000 €. Qui més consta com aportador és el Regene Unit amb 59.715.000 €.

Relació de les aportacions per estats i dades en inglés de la situació creada pel tifó Haiyan

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars