V Seminari d’Història del Penedès: Visita al Jaciment Arqueològic de la Font de la Canya
d’octubre 28, 2013Zones d'habitat al jaciment. |
Institut d'Estudis Penedesencs
V Seminari d'Història del Penedès:
El Món de la Viticultura, els Vins, Caves i Aiguardents al Penedès Històric i al Camp de Tarragona
Aquest més que interessant Seminari celebrat del 25 al 27 d’octubre ha aportat, una gran quantitat de valuosa informació de tots els períodes, des de temps prehistòrics fins al segle XX, sempre lligat al món de la viticultura i el vi.
Visita al Jaciment de la Font de la Canya
Em permetreu que comenci pel final, la visita al Jaciment de la Font de la Canya (Avinyonet del Penedès).
La primera gran notícia va ser que quasi cent persones es van presentar a la convocatòria, moltes més de les esperades, en gran mesura per la invitació que des de la Societat Nova de Banyeres s’havia fet als socis i veïns del municipi a visitar aquest jaciment, i que va tenir una gran resposta i participació incloent la de l’alcaldessa del municipi Núria Figueres.
En fila per travessar un petit doll d'aigua, en un terreny molt argilós |
Després d’una passejada a peu (alguns en bici) d'entre quize o vint minuts, segons la velocitat de les pròpies cames, es va arribar al primer punt de trobada, just al camí d'accés al jaciment, on l’arqueòleg Daniel López va explicar la manera en que es va descobrir el jaciment per part de , i com s’han anat realitzat les diverses actuacions anuals. La segona gran notícia és que encara no han pogut acabar la seva delimitació, i que es tracta d’un centre de caràcter industrial que s’ha pogut datar abasta des del segle VIII (fase de formació de la cultura Ibèrica fins el segle II a.C.temps d'arribada dels romans; per tant una mostra que permet un apropament a la Cultura dels Ibers durant totes les fases del desenvolupament d’aquesta cultura, amb troballes relacionades amb el món del vi i la vinya molt atractives.
Visitant el jaciment. |
Ja al jaciment, vam poder gaudir dels coneixements que en aquest àmbit té en Daniel López, el qual d’una forma molt didàctica i amb l’entusiasme que només pot contagiar aquell que s’estima allò del que parla, va aconseguir una alta participació del públic, qui un i un altre preguntava per saber més informació sobre aquells ibers que estàvem descobrint i que eren un poble organitzat i estructurat, amb sistemes de treball, eines per la feina i per la celebració de festes.
Al jaciment s'han trobat més de 400 sitges. |
El jaciment respon, segons va informar Daniel López, a un centre de distribució de cereals - cal recordar que es trobava molt aprop del que era la Via Augusta, i per tant geogràficament tenia una molt bona ubicació, també de cara al comerç d'intercanvi amb els fenicis. El jaciment va ser abandonat cap el 150 a.C i va ser descobert per l'arque+oleg Xavier Esteve en observa restes de ceràmica que va trobar en superficie i que li van indicar que es trobava sobre un espai que contenia restes arqueològiques iberes.
El tancament de la visita el va dur a terme en Ramon Arbanat, president del IEP.
En Daniel López informant de l'història del jaciment just al camí d'accés. |
Com a visitant d'aquest jaciment, vull destacar que les excavacions aporten moltes dades no només d’aspectes materials de la cultura dels Ibers que van habitar aquestes terres sinó també aspectes immaterials que van lligats a aquest objectes i que les podem conèixer precisament per l'existència d'aquest objectes.
Cal dir que en Daniel López havia fet el dissabte al matí la comunicació corresponent a viticultura antiga, en concrfet “La Vitinicultura preromana al Penedès: Indicadors Arqueològics a la Font de la Canya.
(Continuarà)
0 comments